Fotografování krajiny: jezero Tso Moriri, Ladak

Ladak je oblast indického státu Džammú a Kašmír mezi pohořími Karákoram a Himálaj. Článek je zaměřen na fotografování krajiny, kde se ve stovkách kilometrů vysokohorské pustiny občas zrcadlí tyrkysově modré jezero. Zdejší krajina vyvolává pro její opuštěnost potřebu meditace. Náhorní plošina u hranice Tibetu kolem jezera Tso Moriri vás šokuje drsností přírodních podmínek.

Pouze brzy ráno bývá bezvětří, což je výhodné využít k fotografování odrazů v hladině jezera, nebo spíše v hladině jezírek v ústí říčky vtékající do jezera u Korzoku.

Korzok v hladině jezera Tso Moriri

Canon EOS 5D Mark II, objektiv Canon 70–200mm f/2,8 L IS USM, ohnisková vzdálenost 125mm, ISO 400, clona f9, 1/1000s

Díky suchému klimatu je u jezera Tso Moriri velmi dobrá pravděpodobnost jasného počasí. Navíc množství světelného smogu v této pustině je velmi malé, i když v létě v Korzoku většinou vyrábějí elektřinu naftovým generátorem. Naplánovali jsme si zde logicky fotografování noční krajiny s jezerem a hvězdnými drahami. Jenže jak se občas při cestovatelské fotografii stává, smůla. Měsíc byl ty tři dny právě v úplňku. Zdálo se, že není šance, ale nevzdal jsem to. Ve tři hodiny ráno jsem jako jediný vylezl do mrazu. Viděl jsem, že měsíc zalézá za protější skálu. Asi po půl hodině jsem doklopýtal se stativem k jezeru a vyzkoušel několik expozic při vysokých ISO, abych odhadl expozici. Severka svítila nad Korzokem, ale to bych zase nedostal do kompozice jezero, které pro mne představovalo magii místa.

Hvězdné dráhy nad jezerem Tso Moriri

Canon EOS 5D Mark II, objektiv Canon 16–35mm f/2,8 L USM, ohnisková vzdálenost 35mm, ISO 250, clona f4,5, 1177s

Na levé straně nad obzorem je již patrný bílý pruh způsobený sluncem pod obzorem. Vrcholky hor jsou nasvětlené měsícem. Kolem čtvrté hodiny ranní došlo k zesvětlení oblohy tak, že jsem raději ukončil expozici. Nechtěl jsem riskovat a zničit jediný snímek hvězdných drah, který se jakž takž povedl, i když světelné podmínky na noční obloze byly problematické.

V červenci je na náhorní plošině vrcholné léto. Přes den můžete na slunci sedět v tričku s krátkým rukávem, pokud tedy máte dobře ošetřenou kůži krémem s vysokým faktorem proti UV záření. Jenže když zajde slunce, teploty rychle klesnou pod nulu. Místní lidé, kteří zde žijí v hliněných domech a topí jačím trusem, v létě nasávají slunce do jeho posledních paprsků. Jenže v zimě jsou zde podmínky nesrovnatelné. Ta loňská byla obzvláště tvrdá. V Korzoku přišli o stovky kašmírských koziček, neboť kvůli dlouhotrvajícím mrazům, okolo –40°C, je ani v domech nedokázali udržet do jara.

Večerní siesta, Korzok, Tso Moriri

Canon EOS 5D Mark II, objektiv Canon 24–70mm f/2,8 L USM, ohnisková vzdálenost 70mm, ISO 320, clona f8, 1/640s

Ranní meditace, Tso Moriri, východní Ladak

Canon EOS 5D Mark II, objektiv Canon 70–200mm f/2,8 L IS USM, ohnisková vzdálenost 170mm, ISO 100, clona f8, 1/80s

Lidí na planetě neustále přibývá. V roce 2050 nás tu bude už 9 miliard. Politici stále chtějí další a další růst, při kterém dochází k drancování naší planety. V Čechách to patrné není, neboť u nás se počet obyvatel za posledních 100 let nezměnil. V Asii je to ale jiné. Takovýchto opuštěných míst s křehkou ale dosud divokou přírodou bude dále ubývat. Je to smutný příběh, ale moc optimista v tomto smyslu nejsem.

Poznámka redakce: Přednášku autora článku, fotografa a cestovatele Andreje Macenauera, můžete navštívit na Setkání fotografů, v sobotu 8. března 2014 v KC Zahrada Praha 4 – Chodov.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Dana Kovaľová
    Dana Kovaľová
    21.01.2014 18:57

    "V Korzoku přišli o stovky kašmírských koziček, neboť díky dlouhotrvajícím mrazům, okolo -40°C, je ani v domech nedokázali udržet do jara."

    ...slovo "díky" se používá v případě něčeho dobrého - "díky příznivému počasí úroda dozrála". Pokud jde o něco nepříjemného, což úhyn koz nepochybně je, strávně česky je "kvůli" - "kvůli špatnému počasí úroda nedozrála". Obě čárky kolem upřesnění stupňů jsou navíc.

    ...text jsem jenom přeletěla očima, tohle mě zarazilo - a dál jsem radši nečetla.

  • Dana Kovaľová
    Dana Kovaľová
    21.01.2014 18:58

    strávně = správně, omlouvám se za překlep

  • P. Ouředník Fotografie Šumavy
    P. Ouředník Fotografie Šumavy
    23.01.2014 09:10

    TakyHonza to vystihl...

  • Vlastimil Uhlíř
    Vlastimil Uhlíř
    30.01.2014 14:09

    Děkujeme za upozornění na chybu v textu, opravujeme.
    Vaše redakce

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    05.02.2014 22:40

    To: Taky
    Musím souhlasit. Je to vždy určité dilema a kompromis. Musím však říci, že malá skupina 4-5 fotografů je v Himálaji ideální. Vždy se vytvoří výborná parta a nikde jinde si lidé tolik nepomáhají jako tady. Dostat se do těchto míst něco stojí. Práce je komerční záležitost, ale přesto vás může bavit.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (9)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram