Letní škola fotografie 2014 pro studenty a žáky

Pro studenty středních škol z celé ČR jsme na letní prázdniny připravili tři úrovně týdenní Letní školy digitální fotografie. Vybírat mohou z pěti termínů. Letošní novinkou je Letní škola fotografie pro ZŠ a víceletá gymnázia ve dvou termínech. Vše v moderně vybaveném Domě fotografů na Šumavě. V článku najdete pozvánku a informace.

Na rok 2014 jsme pro studenty středních škol připravili již 9. ročník Letní školy digitální fotografie (aneb jak ji její účastníci dříve nazvali: „Lehce šáhlé děti fotí“), který se uskuteční v pěti termínech v Domě fotografů na Šumavě. O minulých ročnících si přečtěte v rubrice FotoWorkshopy.

Letos máme novinku pro žáky druhého stupně ZŠ a studenty viceletých gymnázií: Letní škola fotografie pro ZŠ a víceletá gymnázia. Ta se konala zatím jen jednou v roce 2009, ale protože se o LŠDF často zajímají i mladší fotografové, připravili jsme rovnou 2 termíny pro účastníky od 13 do 16 let.

Pro studenty SŠ do 15 do 21 let jsou zde 3 úrovně Letní školy fotografie: LŠDF 1, LŠDF 2 a LŠDF 3. První je vhodná pro každého, kdo s fotografováním teprve začíná, druhá a třetí Letní škola pak doplňuje další témata a jde více do hloubky. Pokud už nějaký čas fotografujete a líbí se vám temata, můžete klidně jet rovnou na LŠDF 2, ale také můžete absolvovat všechny tři za sebou. Na programu LSĎF jsou každodenní fotografické dílny na téma nastavení fotoaparátu, kompoziční pravidla, portrét v interiéru a v exteriéru, krajina, krajinářská fotografie, momentka, klasický portrét, noční fotografie, HDR, temná komora, inscenovaný portrét, zátiší, architektura, základní a pokročilé úpravy fotografií v grafickém editoru pod vedením fotografů Kamila Vargy či Milana Šusty, Pavla Bokra a dalších členů týmu FotoAparát.cz a FotoInstitut.cz.

Ubytování studentů je zajištěno ve 3–4 lůžkových pokojích. Cena pobytu je 4750 Kč (včetně DPH). V této ceně je zahrnuto příjemné ubytování v Domě fotografů v Kašperských Horách na Šumavě, báječná strava (plná penze a pití po celý den), každodenní fotografické dílny a přednášky vedené zkušenými fotografy, úprava a tisk fotografií. Fotografování je prokládáno výlety do okolí. V průběhu LŠDF čekají studenty soutěže o zajímavé ceny. Každý den si prohlédneme pořízené snímky, budeme společně hodnotit a nejlepší tisknout. Na závěr se mladí fotografové pokusí o (mini)seminár­ní práci.

Cílem LŠDF je prohloubit znalosti fotografování a digitální techniky. Dozvědět se, jak postupovat od stisku spouště fotoaparátu, přes digitální zpracování fotografie, po její tisk či archivaci. Účastníci si vše prakticky vyzkouší. Letní škola digitální fotografie je pro začínající i pokročilé studenty středních škol a nově i základních škol. Pracovat budeme ve skupinách. V případě zájmu je možné po předchozí domluvě zapůjčit fotoaparát. Na workshopech budou k dispozici fotografické tiskárny Epson, monitory Eizo a profi studio vybavené světly Fomei. Nejlepší pořízené fotografie bude možné vytisknout přímo na místě. Každý student LŠDF od nás dostane certifikát o absolvování a upomínkové předměty.

Podmínky LŠDF

počet účastníků jednoho termínu: max. 16

cena: 4750 Kč (včetně DPH)
V této ceně je zahrnuto ubytování, strava (plná penze) a každodenní fotografické workshopy vedené zkušenými fotografů, tisk fotografií. V ceně není zahrnuto úrazové pojištění (nutno řešit individuálně) a doprava.

Místo konání: Dům fotografů, Nerudova 111, Kašperské Hory
Dům fotografů stojí na okraji města Kašperské Hory na Šumavě. Díky své poloze je ideální základnou všech workshopů na Šumavě. Přízemí Domu fotografů zabírá prostorné moderně vybavené fotografické studio. Závěsný systém se záblesky Fomei Digital Pro X doplňuje dálkově ovládané fotografické pozadí. Jako přirozené doplňky pro fotografování zde hohou posloužit cihlový krb, původní kamenná zeď, nebo třeba kované zábradlí. Fotografické studio lze během několika minut proměnit v učebnu vybavenou projektorem, internetovým připojením, profesionální zvukovou technikou. V prvním patře Domu fotografů je obytná část, která slouží pouze pro účastníky. Všude je rozveden internet.

Ubytování:
Zajištěno ve 3–4 lůžkových pokojích s příslušenstvím. Ubytování s plnou penzí je v ceně Letní školy.

Doprava:
Individuální. Doporučená trasa bude zaslána všem přihlášeným studentům (z Prahy je přímé autobusové spojení). Doprava není v ceně Letní školy.

Stravování:
Plná penze a pitný režim.

Přihláška:
Přihlášku můžete vyplnit online na Letní škola fotografie pro ZŠ a víceletá gymnázia, Letní školu digitální fotografie 1, Letní školu digitální fotografie 2 nebo Letní školu digitální fotografie 3, na adrese fotoinstitut@fo­toaparat.cz nebo na tel. Čísle +420 731 529 710, kde získáte další informace.
Počet účastníků LŠDF je omezený. Doporučujeme přihlásit se co nejdříve, protože v případě velkého zájmu bude rozhodovat pořadí přihlášek.

Při nástupu studentů mladších 18 let je třeba odevzdat:

  • Prohlášení rodičů o bezinfekčnosti studenta s datem odjezdu (přiloženo k přihlášce kterou vám zašleme)
  • Léky a pokyny pro jejich užívání
  • Kopii průkazky zdravotního pojištění

Podmínky účasti:
účastníkem Letní školy fotografie může být pouze řádný student denního studia základní/střední školy v ČR s trvalým pobytem na území České republiky ve věku 13–16/15–21 let.

Časový program LŠDF

Neděle

  • 14:00 – 18:00 příjezd, ubytování
  • 18:00 – 19:00 večeře
  • 19:00 – 21:00 uvítání, seznámení s programem a lektory, rozdělení do skupin, diskuze

Pondělí – pátek, rámcový program

  • 8:00 – 9:00 snídaně
  • 9:00 – 11:30 dopolední program ve skupinách: teorie, ukázka, samostatná práce dle zadání v interieru i v přírodě
  • 12:00 – 14:00 oběd a polední pauza
  • 14:00 – 17:00 odpolední program ve skupinách: teorie, ukázka, samostatná práce dle zadání v interieru i v přírodě
  • 17:30 – 18:30 večeře
  • 20:00 – 22:00 společné hodnocení nafocených fotografií, diskuze, promítání

Sobota

  • 8:00 – 9:00 snídaně
  • 9:00 – 13:00 odjezd domů
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram