Test fotoaparátu Olympus Stylus 1

Skoro bych řekl, že dnes je pokračování předchozího testu Olympusu E-M1. Alespoň to tak na první pohled vypadá, když se vám do rukou dostane nový kompakt Olympus Stylus1, který svůj retro design a výraznou podobnost s E-M1 nezapře. Vypadá skoro jako E-M1 bez objektivu. A jak to tedy se Stylusem 1 je, co umí a v čem jsou jeho přednosti, se podíváme v dnešním testu.

Základní parametry

Čip 1/1,7“ BSI CMOS
Procesor TruePic VI
Rozlišení 12 MPix (3968×2976pixel)
Formát ORF(RAW),JPG, video MOV – Full HD
Objektiv 28–300mm/2,8
Rozsah nastavitelné clony 2,8 – 8
El.hledáček 1,4MPix
3“ dotykové LCD 1040kPix
P/A/S/M
ND filtr
ISO 100–12800
Exp.čas 1/2000–60s (15min.)
Barevný prostor sRGB/AdobeRGB
Ostření AF/MF min.vzdálenost 0,1m – 0,8m
SD/SDHC/SDXC
Wifi
Rozměry 116×87×56mm
Hmotnost 402g

Hledáček a LCD

Hledáček v tomto fotoaparátu vám připomene, že ještě má smysl ho vyrábět (pokud bude mít tuto kvalitu, velikost a světlost) a používat, než si hrát na „předpažení s šklebícím se xichtem“, jak nedávno jadrně prohlásil jeden můj kamarád. Hledáčky u kompaktních fotoaparátů v posledních letech víceméně vymizely, většinou byly již jen jako druhořadý doplněk k zadnímu LCD, častokrát i jen průhledové s velmi omezeným využitím. Avšak rozvoj kvalitnějších elektronických hledáčků způsobil jejich návrat, pravděpodobně i podpořený zájmem uživatelů. Hledáček je dostatečně velký a jasný se zobrazením všech informací, nebo histogramu, zobrazení světel a stínů, dvou druhů vodováhy a nebo čistě samotného snímku. Vychází z hledáčku první OM-D E-M5. Má velikost 1,8cm, jeho rozlišení je 1,44Mpix se 100% zobrazením zaznamenávaného pole a zvětšením 1× s možností dioptrické korekce –4D až +2D. Časová prodleva 25ms. Samozřejmostí je automatické přepínání hledáček/LCD při přiložení k oku. Tento hledáček může klidně konkurovat leckteré digitální zrcadlovce s elektronickým hledáčkem.

LCD je v poměru 3:2 s velikostí 3“ (7,6cm) a s rozlišením 1040kPix, s možností dotykového ovládání některých funkcí. Třeba spouště, volby AF zóny, přehrávání snímků, zvětšování a stavového displeje. LCD je výklopné cca 90° směrem nahoru a cca 45° směrem dolů. Vyklápění do stran možné není. Zobrazení informací je stejné jako u hledáčku, s možností zobrazení všech funkcí, histogramu, volby světel a stínů, dvou typů vodováhy a nebo čistého snímku. Jak při prohlížení hotového snímku, tak při jeho expozici je možné obraz až 14× zvětšit.

Zobrazení informací Histogram
Výběr funkcí Vodováha 2

Pro zobrazení výsledných snímků je možné si také vybrat z několika typů zobrazení. Zobrazit lze samotný snímek, snímek se zobrazením info o čase, formátu snímku a čísla, nebo s histogramem. Zobrazení zvětšení i posun na další snímek je možné provádět i dotykově. Kromě jednoho snímku si jich můžete prohlížet až 25 naráz v náhledu.

Samotný snímek S informacemi
S histogramem 14x zvětšení

Stejně jako u E-M1 se tlačítkem MENU dostanete do Nabídky nastavení funkcí rozděleného do 5 skupin, kde každá skupina má i více stránek nabídek jednotlivých nastavení funkcí. Tlačítko INFO vám pomůže nápovědou pro kterou danou funkci, jak jí nastavit a co vám umožňuje.

Nabídka MENU Nastavení funkcí
Nastavení funkcí Nastavení funkcí
Menu prohlížení Menu prohlížení

Podobně jako u nedávno testovaného Olympusu E-M1 není třeba se obávat že nastavení funkcí je možné jen v Menu. Díky tlačítkům Fn1, Fn2, páčce na přední straně a zadnímu 5 polohovému voliči je možné upravovat nastavení funkcí a přizpůsobit si je podle sebe. Tlačítkem OK se vám zobrazí po stranách téměř všechny funkce, a dole jejich možnosti nastavení. Vše je přehledně zobrazeno na LCD.

Menu prohlížení Snímání s bleskem

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    25.02.2014 11:36

    rychlst autofokusu je dost subjektivní pojem. Osobně jsem neměl pocit že by byl pomalejší než jiné přístroje.

  • premekh
    premekh
    02.03.2014 10:56

    Čárlí - Vrchní Zamíchávač Předsedova Adrenalinu: OK, děkuju za info.

  • Slavik80
    Slavik80
    09.04.2014 15:50

    Som začiatočník a rozmýšľam o výmene 7 ročného Nikonu Coolpix za niečo novšie, hlavne kvôli rozlíšeniu, lepšiemu zoomu a výklopnému displeju. Chcem si kúpiť niečo na dlhšiu dobu a najviac mi do oka padol tento model a Sony DSC-RX100 Mark II. Idem skôr o "dovolenkové" fotenie + fotenie v interiéroch, žiadne profi fotky. Poprosím o radu/názor...

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    05.05.2014 22:38

    Myslím že Stylus1 je z nich nejlepší

  • Stylus1
    Stylus1
    30.11.2014 15:00

    Olympus STYLUS 1 mám asi 3 měsíce.
    Velmi dlouho jsem se rozhodoval mezi zrcadlovkou, multizoomem a nevím čím vším. V minulosti jsem měl několik analogových zrzadlovek, ale dnes se mi už nechce tahat těžké objektivy. Po dlouhém rozhodování vyhrál právě STYLUS1.
    Do puntíku souhlasím s autorem testu. Jen co bych ještě dodal je, že by mohl být při prodeji dodáván podrobný tištěný manuál. Při ceně těsně pod 16 tisíc by to neměl být pro prodejce problém. V ceně však byla originál druhá baterie, 2x16GB karta a velice solidní brašna.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (10)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram