Test Lytro – fotoaparát, který nemusí ostřit

I u nás se před nedávnem začalo prodávat Lytro. Tento "revoluční" fotoaparát si zakládá na tom, že nemusíte ostřit. Snímek prostě vyfotíte, a kam zaostříte, to si vyberete až v počítači. Jak ale Lytro funguje v praxi? Dočtete se v testu.

Ovládání a focení

Vzhledem k tvaru fotoaparátu držíte Lytro v dlani – trochu jako při natáčení malou kamerou. Podle jeho natočení pak buď palcem, nebo ukazováčkem (či ostatními prsty) mačkáte spoušť. Je jedno, jak je Lytro natočené, fotografie je čtvercová. Pokud ale máte spoušť nahoře, můžete jedním prstem fotit, a ukazováčkem drbat „drbací plošku“. Není to úplně pohodlné, vzhled má navrch před ergonomií. Pokud použijete obě ruce, je ovládání snazší. Ona „drbací“, nebo chcete-li „hladicí“ dotyková ploška slouží k zoomování. A opravdu to vypadá, jako byste fotoaparát drbali/hladili na zádech. Já své Lytro drbal. Na nějaké rychlé zoomování zapomeňte, stejně tak přesnou hodnotu zoomu budete chvilku nastavovat. A přesný zoom i kompozice záběru je důležitá, protože pokud chcete sdílet „živý“ snímek, ne jen exportovat JPG, řezat nelze.

Na dotykovém displeji fotoaparát nastavujete a prohlížíte snímky. Potáhnutím zdola nahoru vysunete tlačítko pro přechod do nastavení, nabídku s informacemi o paměti, baterii, možností „pokročilého“ režimu, samospouští a wifi. Pohybem prstu do strany přejdete na prohlížení fotek. Pokud v menu zapnete manuální režim, můžete navíc pohybem prstu shora dolů vytáhnout nastavení expozičních parametrů.

Ve výchozím nastavení fotoaparátem opravdu jen cvakáte, máte ale dvě možnosti, jak do fotografování zasáhnout.

První je „pokročilý“ režim, který vám umožní ostřit. Ano, i Lytro může fyzicky ostřit. V základu je zaostřeno „tak akorát“, aby bylo následně doostřitelné vše od nekonečna k vám. Pokud fotíte širokým ohniskem krajinky, je hloubka ostrosti tak velká, že ani doostřovat nemusíte. Pokud ale zazoomujete nebo fotíte zblízka, pak již po vyfocení ostříte. A nestačí-li to, protože fotíte opravdu blízké objekty, můžete právě v pokročilém režimu dotykem na příslušné místo obrazu na displeji zaostřit i fyzicky optikou fotoaparátu.

V menu fotoaparátu máte také možnost zapnout manuální režim. Pak nastavujete ISO, čas a ND filtr (clonu Lytro nemá a z principu mít nemůže). Bohužel chybí nastavení vyvážení bílé. A to je opravdu problém, neboť fotoaparát trpí častým neduhem automatického vyvážení – odstraňuje převládající barvu (třeba žlutozelená v podzimním lese je katastrofická). A protože výstupem je „živá fotografie“ a ne JPG, úpravu barev v PC nedoděláte.

pokročilý režim
prohlížení prohlížení
prohlížení menu menu
menu manuální režim manuální režim
manuální režim manuální režim

Nejsilnější stránkou fotoaparátu je makrofotografie. Nejen že již nikdy nebudete mít problém s nesprávným zaostřením, ale navíc je možné makro od 0cm. Opravdu 0cm. Položil jsem lístek přímo na čočku objektivu a fyzické ostření v pokročilém režimu zaostřilo. Jemné doladění je pak otázkou doostření v počítači.

Doostřování

Postproces je u Lytra prakticky stejně důležitý, jako samotné fotografování. Máte v zásadě dvě možnosti. Buď si fotografii zpracujete sami a vyexportujete JPG o rozlišení 1080×1080 bodů, nebo nahrajete snímek na server Lytro (prostor pro vaše snímky je zdarma) a nasdílíte ho s diváky. Pak je tento snímek stále „živý“ a zpracování (přeostření, posun perspektivy pokud ho povolíte) si každý udělá podle svého. Takto je prezentována také většina fotek v tomto testu. I na živý snímek ale můžete použít nějaké „efekty“ pomocí softwaru v počítači před nasdílením.

Ve fotoaparátu lze při prohlížení snímek zaostřit na vybrané místo dotykem na displeji.

V PC (nebo na jablku) použijete jednoduchý program Lytro desktop. Ten slouží jak ke správě snímků (Lytro má formát snímků .lfp, takže běžné správce fotek použít nelze), tak k úpravám, filtrům, exportu do JPG a na web. Filtry jsou jak „instagramové“, tak speciální, využívající informaci o prostorovém uspořádání snímku. Například mozaika z pozadí. Protože je ale zpracování dat a vytvoření snímku výpočetně náročné, potřebujete alespoň průměrný počítač s moderním operačním systémem. Požadavky jsou Mac OS 10.7 nebo Windows 7/8 64-bit, Intel Core 2 Duo nebo lepší a 2GB RAM.

Lytro lze také přes wifi propojit s iPhone, bohužel jsem telefon neměl a nemohl tak spojení vyzkoušet. Aplikace pro propojení s Androidem by měla být do konce roku.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • ornitolog TomT
    ornitolog TomT
    11.11.2013 09:18

    Slýchám o něm už nějakou dobu a byl jsem zvědav, co se z toho vyvine. Díky za solidní informace.

  • KRAKAR
    KRAKAR
    16.11.2013 12:06

    Zatím je to hračička na počátku cesty. Kdysi jsem měl takový digitál Agfa s rozlišením 320x240 a dikutovalo se zda a kdy vůbec bude možné, aby digitální fotografie byla rovnocenou náhradou anologu. Dnes je to jen k pousmání. O dalším vývoji rozhodne kvalita a cenová dostupnost.

  • Tomogo
    Tomogo
    17.11.2013 15:15

    Zajímalo by mne koho prvního napadne vzít normální foťák a pomocí několika různě zaostřených rychlých snímků zasebou dosáhnout podobného výsledku, ale s větším rozlišením.

  • Jan Dobrovodský
    Jan Dobrovodský
    Autor
    21.11.2013 14:53

    Tomogo: to už napadlo myslím Nokii v telefonech, před pár týdny jsem o tom někde četl. Problém je ale v pohyblivých scénách, pro rychlejší pohyby nepoužitelné. A čím plynulejší přeostření (více snímků) tím pomalejší nafocení a hůř použitelné na pohyblivé scény. Tady u LYTRO je možná 1/250s.

  • poplis poplis
    poplis poplis
    16.12.2013 01:22

    taky jsem se docela tesil v zahranici nebo na ebay pouzity je uz za zajimave ceny a stalo by to za ten risk.
    Po precteni recenze me ale nadseni opustilo.to rozliseni vysledneho jpeg cca 1Mpx je vazne malo,dneska je uz i na facebooku rozliseni 2x vetsi.
    take to zaostreni me moc neuchvatilo
    Premyslel jsem nad tim do zemi jako afghanistan nebo iraq kde se se zrcadlovkou pomaly fotit neda.navic to nevypada jako fotoaparat takze na stealth fotky se to zdalo idealni...bohuzel uz tak nadcen nejsem a pockam na dalsi generaci

    mimochodem to ze je 16GB verze dostupna jen v jedne barve a 8GB verze ve vsech barevnych provedeni je docela diskriminace.ne ze bych ja jako chlap chtel nejakou ruzovou,cervenou atd. ale ta barva proste prodava taky a za modrou bych se nezlobil

    PS:chybi mi kolik vydrzi baterie snimku.zda celou kapacitu 350snimku(resp.750snimku) protoze pokud nevydrzi tech 750sn. tak nema cenu kupovat vetsi a drazsi verzi kdyz ji pak stejne musim pripojit pres usb k pocitaci a tim se zacne nabijet...leda ze bych mel volnych 16GB na mobilu a chtel cekat nez se to pres wifi prenese :)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (5)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram