Test Samsung Galaxy S4 Zoom - konečně fotomobil?

Po dlouhém oťukávání a postupném přibližování se konečně fotoaparát spojil s telefonem. A výsledkem je Samsung Galaxy S4 Zoom - telefon s fotoaparátem, nikoli fotoaparát s telefonem. I z názvu jasně vyplývá, že se jedná o zoomující telefon, ale právě jeho fotografická část nás bude zajímat nejvíce.

Video

K videu toho není mnoho co dodat. Je FullHD, spouští se přímo z obrazovky focení tlačítkem kamerky a může být až 8× zpomalené. Během videa lze zoomovat a kontrastní metodou dotykem na displeji ostřit. Bohužel jakýkoli dotek na fotoaparátu je na videu slyšet. Zoom je jen tiché bzučení, ale otáčení kroužku je hlučné a není plynulé, takže je lepší zoomovat tlačítky na dipleji. Ostření vydává hlasité zvuky.

Ukázkové video na Youtube FotoAparát.cz

Jak to fotí

srovnání ISO

Vzhledem k vnitřnostem z kompaktu to fotí jako kompakt. Ovšem rozdílná je optika. Objektiv s 10× zoomem nacpaný do tenkého těla s plastovým ochranným sklíčkem. Níže najdete ukázkové snímky a všimněte si hlavně odlesků na nočních snímcích – nevím jestli je problém v plastovém sklíčku, nebo někde hlouběji, ale výsledek je příšerný. Takové odlesky jsem snad ještě u žádného fotoaparátu neviděl. Také na nejširším konci už optika nestačí v rozích záběru. Obraz je na okrajích vyloženě rozmazaný (nebo za to opět může plastové sklíčko?). Jinak od malého snímače s velkým rozlišením nelze čekat zázraky. Bohužel i na ISO 100 je vidět mírné rozpatlání způsobené odšumováním a při nejvyšších citlivostech dochází i k desaturaci.


ISO 100, 1/125 s, F4.9 ISO 200, 1/250 s, F4.9 ISO 400, 1/500 s, F4.9
ISO 800, 1/125 s, F13.9 ISO 1600, 1/200 s, F13.9 ISO 3200, 1/500 s, F13.9
věnětace širokého konce osvit blesku na širokém konci (cca 3m)
aberace na širokém konci - ISO 100, 1/60 s, F3.1 aberace na dlouhém konci - ISO 100, 1/100 s, F6.3
efekt Mrzutý
ISO 100, 1/25 s, F6.3 ISO 100, 1/640 s, F3.1
ISO 100, 1/80 s, F3.1 ISO 100, 1/320 s, F3.1
ISO 100, 1/25 s, F3.1 ISO 100, 1/320 s, F3.1
ISO 400, 0.4 s, F3.1 ISO 400, 1.0 s, F6.3
režim Akční snímek

Několik dalších postřehů na závěr

Přes wifi je možné fotoaparát vzdáleně ovládat (s živým náhledem) například jiným telefonem (nebo třeba jiným Galaxy S4 Zoom).

Telefon, a tím pádem i fotoaparát, lze ovládat hlasem. U fotoaparátu je možné spustit nahrávání videa „Record video“, nastavit automatický režim „Auto settings“, nastavit režim Krásná tvář „Beauty face“, nastavit samospoušť na 10s „Timer“, zapnout nebo vypnout blesk „Flash on“ / „Flash off“, přejít na procházení fotek „Gallery“ a konečně i fotit „Capture“, „Shoot“ (nepoužívat na střelnici), „Cheese“ a „Smile“ (spoušť je ale tak rychlá, že se nikdo usmát nestačí).

Samozřejmostí je možnost geotagování snímků pomocí GPS.

Pokud telefon vibruje (vibrační vyzvánění, zpráva…), něco v objektivu naprosto šíleně rezonuje. Je ale možné, že je to kus od kusu.

Pokud fotíte sériovým snímáním, nebo v režimu který tak fotí, soubory mají stejný název, jen se za ně přidá číslo v sérii. Neuvěřitelně příjemné při probírání fotografií.

Nastavení režimů lze měnit i v nastavení fotoaparátu, zde mají jednotlivé položky i pojmenování, ale třeba režim snímání (jeden snímek, série…) v angličtině pojmenovaný Drive se v češtině jmenuje Režim Vozidlo. Tak to dopadá, když překladatel nedrží při překladu fotoaparát v ruce.

Pokud nastavíte zpomalené video, nelze nastavit efekty, a to ani pro fotografie. Naopak na normální video můžete efekty použít.

Závěrem

Jak se tedy tento kříženec brambory a rajčete povedl? Mám pocit, že rajče je trochu moučné a brambora má zrníčka. Není to ani telefon, tedy přístroj, který s sebou všude nosíte, ani plnohodnotný fotoaparát. Na telefon je příliš velký a těžký, na fotoaparát má příliš málo možností, příliš mnoho kompromisů, a efektní, avšak ne úplně efektivní dotykové ovládání. Samozřejmě pokud chcete fotit a neprahnete po dokonalé kvalitě snímků, chcete telefonovat a máte velké kapsy, a nechcete se tahat s dvěma přístroji, je pro vás Galaxy S4 Zoom to pravé. Je to prakticky první opravdové spojení telefonu a fotoaparátu. To vše aktuálně jen za cca 10 000 kč, tedy za cenu toho telefonu – fotoaparát máte navíc.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    28.10.2013 22:12

    Fakt se směju. "To vše aktuálně jen za cca 10 000 kč, tedy za cenu toho telefonu – fotoaparát máte navíc."
    Slušný telefon se dá koupit za 3 tisíce a obyčejný kompakt za 2 tisíce. Dát 10 tisíc za mobil mně připadá jako vyhazování peněz, i když znám dost lidí, kterým to přijde normální. U mně to je kočkopes za 0 bodů.

  • Jan Dobrovodský
    Jan Dobrovodský
    Autor
    28.10.2013 22:56

    Myšlen je tím samozřejmě telefon Samsung Galaxy, nikoli nějaký Huawei, který, byť jakkoli může být slušný, není Samsung - platíte všeobecně za značku. Osobně mi fakt, že cena je prakticky na ceně telefonu (Samsung) bez fotoaparátu, napovídá, že nejste jediný, komu to připadá jako kočkopes za 0 bodů.

  • Tomáš Hejna
    Tomáš Hejna
    29.10.2013 08:12

    Už dříve tu byl Emgeton Flexaret Mini.

  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    29.10.2013 09:05

    Jan Dobrovodský: Nejsou jen telefony Samsung Galaxy. Nepotřebuju dotykáč; slušně vybavený klasický telefon se dá v pohodě koupit za 3 tisíce a není to nějaký Hua-wei nebo něco podobného.
    Tohle je fakt na telefon trochu velké. Pacaté telefony mají "foťák" bez zoomu, ale s kvalitou obrázků stejnou jako tento kočkopsí hybrid. Jediné plus u tohoto kočkopsa je tedy zoom. Ale daní za toto plus jsou rozměry, které jsou na mobil poněkud, ehm, větší než je dnes zvykem. Jsem zvědavý, kolik lidí tohle osloví.

  • Tomogo
    Tomogo
    08.11.2013 23:51

    Ani ryba ani rak. Jestli si někdo pamatuje fotoaparát Konica Minolta DiMAGE X50, který má objektiv napříč, tak mi dá jistě za pravdu, že toto by byla lepší volba pro hibrid foťáku a telefonu. Další volba jako Nokia N90. Ale jinak samozřejmě záleží na preferencích každého jedince, ale tento model nic pro mne.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (5)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram