Test Samsung Galaxy S4 Zoom - konečně fotomobil?

Po dlouhém oťukávání a postupném přibližování se konečně fotoaparát spojil s telefonem. A výsledkem je Samsung Galaxy S4 Zoom - telefon s fotoaparátem, nikoli fotoaparát s telefonem. I z názvu jasně vyplývá, že se jedná o zoomující telefon, ale právě jeho fotografická část nás bude zajímat nejvíce.

Samsung Galaxy S4 Zoom je celkem očekávaným finálním spojením fotoaparátu a telefonu. Přeci jen společnost Samsung sem mířila již delší dobu a od fotoaparátu s Androidem Galaxy Camera chyběl jen krůček.

Pokud se na S4 Zoom podíváte ze zadní strany (jsme fotografové, takže strana s displejem), vypadá jako běžný smartphone. Velký displej, absence tlačítek, sluchátko. Jakmile ale přístroj otočíte, naskytne se vám pohled na něco, co lze popsat jako křížence fotoaparátu a pračky (obé Samsung vyrábí). Ne že by S4 Zoom pral, ale oblé hladké tvary s minimem prvků v bílé barvě prostě vypadají jako bílá technika. Při pohledu z boku si pak uvědomíte hned dvě věci: Pokud je to fotoaparát, pak je, na to že má 10× zoom, krásně tenký. Pokud je to telefon, pak je odporně tlustý, má divnou bouli (grip) a neesteticky z něj trčí objektiv. Raději se na S4 Zoom dívejte jako na fotoaparát.

Konstrukce

Nedávno proběhla médii zpráva, že se podařilo zkřížit brambory s rajčaty – nahoře rajče, dole brambora. Podobně (naštěstí ne naopak) je na tom S4 Zoom. Z jedné strany telefon, z druhé fotoaparát. Bohužel ne vždy toto spojení funguje v úplné symbióze. Pojďme se na S4 Zoom podívat nejprve jako na bramboru, a pak jako na rajče.

Telefon S4 Zoom

Z tohoto pohledu má přístroj jen dva nedostatky. Je tlustý a těžký. Je to jednoznačně telefon pro dámy s kabelkou nebo na zimu do velkých kapes zimní bundy. Do kapsy od kalhot ho nenacpete (a nacpete-li riskujete poškození kalhot nebo telefonu). Jinak je to opravdu smatrphone kromě zapínání, ovládání hlasitosti a hardwarového tlačítka „androidí domeček“ použijete k ovládání telefonu už jen dotyková tlačítka „zpět“ a „nabídka“ pod displejem. Jen tedy symboly těchto tlačítek chybí, musíte proto vědět, že tam jsou.

Samsung Galaxy S4 Zoom

Zajímavostí a pozitivem je, že kvůli fotoaparátu nelze sundat telefonu zadní kryt, a proto je přístup k baterii přes dvířka „vydloubněte nehtem“ (a pojistku) na spodní straně. Navíc pod dvířky baterie je i slot na micro-SIM kartu (nemusíte vyndavat baterii). Paměťová karta microSD má dokonce vlastní dvířka. Na horní straně telefonu najdete ještě běžný konektor pro připojení sluchátek a infraport (může fungovat jako dálkový ovladač televize).

Fotoaparát S4 Zoom

Z druhého pohledu je situace příznivější. Tenký fotoaparát s velkým 4,3“ displejem. Nechybí grip pro pohodlné uchopení, spoušť a otočný kroužek kolem objektivu pro zoom. Grip, přesto že je hladký, jakmile se trochu upatlá, na kůži neklouže. Fotoaparát tak opravdu držíte jako fotoaparát a ne za okraje jako telefon. Bohužel žádné další tlačítka na fotoaparátu nejsou (kromě zapínání a hlasitosti, která nic nedělá). Veškeré nastavení je tak třeba dělat přes dotykový displej. A nakolik jsem ho třeba u Canon 70D uvítal jako doplněk k tlačítkům, zde je to vyložená otrava. V rukavicích je to také nepraktické, displej je kapacitní a nefunguje s běžnými rukavicemi. Navíc dotykový displej je tak velký, že když držíte fotoaparát za grip, máte na něm položený palec – ano, palec jen tak mimochodem položený na dotykovém displeji. Pokud tam jen leží, je to ok, ale když ho tam položíte…

Samsung počítal s tím, že tento fotoaparát nebudete nosit v brašně. Proto je objektiv zakončený plastovým ochranným „sklíčkem“. Až pod ním se nachází klasické kompaktí lamelky, které zaklapnou při zasunutí objektivu. Dvojnásobná ochrana. Plastové krytí je jistě nutné do kapsy, kde by lamely trpěly a mohla by se poškodit přední čočka, ale co takový plast před objektivem udělá s fotkou? No uvidíme. Pokud jste ochotní riskovat, mělo by jít při troše šikovnosti plastový kryt odloupnout.

Samsung Galaxy S4 Zoom Samsung Galaxy S4 Zoom

Dále na fotoaparátu najdete vestavěný xenonový blesk, přisvětlovací diodu pro ostření ve tmě, úchyt na poutko a hlavně stativový závit. Ano, je to fotoaparát, tak by měl jít nasadit na stativ. Jenže spodní hrana se závitem není úplně rovná, proto bude přístroj vlastně držet jen na šroubu a neopře se celou plochou o stativ jako jiné fotoaparáty. Vzhledem k hmotnosti to ale nevadí. Z estetických důvodů je také ve stativovém závitu plastový špuntík. Oku lahodí, ale pro jeho vydloubnutí musíte mít nehty. A navíc není přidělán k fotoaparátu a je jen otázkou času, kdy ho ztratíte. Jediný konektor, který na fotoaparátu najdete, je microUSB sloužící i pro nabíjení.

Další vlastnosti Samsung Galaxy S4 Zoom:

  • 3G, EDGE / GPRS (850 / 900 / 1.800 / 1.900 Mhz), HSPA+
  • wifi a/b/g/n 2,4 + 5 Ghz
  • bluetooth, NFC
  • GPS a GLONASS
  • Android 4.2.2
  • procesor dual-core Cortex-A9, GPU Mali-400
  • RAM 1,5 GB
  • vnitřní paměť 8GB
  • 4,3“ dotykový sAMOLED displej 540×960 bodů
  • 1/2,33“ 16 Mpix BSI CMOS
  • 10× zoom 24–240mm (ekvivalent kinofilmu)
  • světelnost F3.1–6.3
  • optická stabilizace
  • xenonový blesk
  • karta microSD/SDHC/SDXC
  • rozměry 63,5×125,5×15,4 mm
  • hmotnost 208 g
  • další na webu Samsung

Ze specifikací je zřejmé, že fotoaparát v přístroji je regulérním kompaktem s trochu horší světelností. Jak se s ním tedy fotí?

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    28.10.2013 22:12

    Fakt se směju. "To vše aktuálně jen za cca 10 000 kč, tedy za cenu toho telefonu – fotoaparát máte navíc."
    Slušný telefon se dá koupit za 3 tisíce a obyčejný kompakt za 2 tisíce. Dát 10 tisíc za mobil mně připadá jako vyhazování peněz, i když znám dost lidí, kterým to přijde normální. U mně to je kočkopes za 0 bodů.

  • Jan Dobrovodský
    Jan Dobrovodský
    Autor
    28.10.2013 22:56

    Myšlen je tím samozřejmě telefon Samsung Galaxy, nikoli nějaký Huawei, který, byť jakkoli může být slušný, není Samsung - platíte všeobecně za značku. Osobně mi fakt, že cena je prakticky na ceně telefonu (Samsung) bez fotoaparátu, napovídá, že nejste jediný, komu to připadá jako kočkopes za 0 bodů.

  • Tomáš Hejna
    Tomáš Hejna
    29.10.2013 08:12

    Už dříve tu byl Emgeton Flexaret Mini.

  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    29.10.2013 09:05

    Jan Dobrovodský: Nejsou jen telefony Samsung Galaxy. Nepotřebuju dotykáč; slušně vybavený klasický telefon se dá v pohodě koupit za 3 tisíce a není to nějaký Hua-wei nebo něco podobného.
    Tohle je fakt na telefon trochu velké. Pacaté telefony mají "foťák" bez zoomu, ale s kvalitou obrázků stejnou jako tento kočkopsí hybrid. Jediné plus u tohoto kočkopsa je tedy zoom. Ale daní za toto plus jsou rozměry, které jsou na mobil poněkud, ehm, větší než je dnes zvykem. Jsem zvědavý, kolik lidí tohle osloví.

  • Tomogo
    Tomogo
    08.11.2013 23:51

    Ani ryba ani rak. Jestli si někdo pamatuje fotoaparát Konica Minolta DiMAGE X50, který má objektiv napříč, tak mi dá jistě za pravdu, že toto by byla lepší volba pro hibrid foťáku a telefonu. Další volba jako Nokia N90. Ale jinak samozřejmě záleží na preferencích každého jedince, ale tento model nic pro mne.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (5)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram