Test Sony RX1r – ostrá verze fullframe kompaktu

Sony RX1 je již na trhu delší dobou a není žádnou novinkou, nedávno ale Sony představilo novou verzi tohoto kompaktu s obřím snímačem. Testovaný model RX1r je prakticky totožný s původní RX1, jen má upravený antialiasingový filtr. Snímky by měly být ostré na hraně fyzikálních zákonů, ale za jakou cenu?

Sony RX1r

Za jakou cenu? To je otázka hned dvojitá. Za prvé pokud fotoaparát nevyhlazuje antialiasingovým filtrem, zvýší se sice ostrost, ale může vznikat moaré. Barevná vada na jemných strukturách. Za druhé snímač fotoaparátu má velikost kinofilmového políčka – fullframe. Takových fotoaparátů je jak šafránu. Za takto velký snímač si totiž pořádně připlatíte. Nebudu to nechávat na závěr, hned v úvodu musím prozradit, že RX1r je ohromný fotoaparát za ohromující cenu kolem 80 000 kč.

Sony RX1r Sony RX1r

Už jste sebrali spodní čelist z podlahy? Co za tyto peníze RX1r nabídne kromě hřejivého pocitu, že se procházíte s fotoaparátem dražším než většina zrcadlovek? Téměř perfektní ovládání, obrazovou kvalitu a skvělé zpracování. Co naopak nečekejte je zoom.

Hlavní vlastnosti Sony RX1r totiž jsou:

  • 24,7 Mpix FullFrame Exmor CMOS snímač (24,3 efektivně)
  • 35mm F2.0 objektiv s 8 členy v 7 skupinách
  • clona s 9 lamelami F2.0 – F22
  • zaostření od 20cm (od roviny snímače)
  • ISO 100–25600 (rozšiřitelné na ISO 50)
  • závěrka 30s-1/4000s (ze záhadného důvodu při F2-F3.5 jen 1/2000 a při F4-F5 jen 1/3200)
  • 1. lamela elektronická, 2. lamela mechanická
  • vestavěný vyskakovací blesk GN 6 (ISO 100)
  • karty SD/SDHC/SDXC nebo MS (obé do stejného slotu)
  • připojení externího mikrofonu
  • RAW
  • hmotnost 482g včetně baterie a karty
  • rozměry 113,3×65,4×69,6mm
  • více na webu Sony

Oproti prvním kusům RX1 je zde ještě jeden možná podstatný rozdíl. Chybí kontinuální ostření. Když si fotoaparáty porovnáte, liší se pouze názvem a předním voličem ostření kde na RX1r chybí poloha C. Zajímavé je, že na webu Sony.com (obchod) je ve specifikacích uvedena přesně opačná informace a na obrázcích dokonce C chybí u obou modelů. Trochu to vysvětlí až asijská stránka Sony. U RX1 bylo po nějaké době kontinuální ostření odstraněno. U RX1r by se tedy vůbec objevit nemělo. Zároveň byl ale zrychlen nejkratší čas závěrky z 1/2000 na 1/4000 – škoda že nevíme proč k tomuto kroku Sony přistoupilo (trochu předběhnu, ale tipoval bych, že RX1 prostě nestíhal ostřit).

Konstrukce a ovládání

Sony se také veze na módní retro vlně a RX1r zcela splňuje představy o vzhledu módního retro fotoaparátu. Vzhled ale není všechno. Důležité je také zpracování a to je u RX1r perfektní. Většina přístroje je kovová, kromě několika plastových prvků (např. dvířka baterie). Spolu s váhou cca 482g (skoro půl kila!) máte po uchopení fotoaparátu pocit, že můžete zatloukat hřebíky. Veškeré voliče pevně sedí, dvířka se neviklají. Snad jen kolečka kolečka režimů, kompenzace expozice a režimu ostření jdou až příliš ztuha. Třeba kompenzace expozice (±3 EV) je umístěna na ovládání palcem, ale ten vás po nějaké době intenzivního kompenzování rozbolí.

Co potěší je spousta tlačítek (C, Fn. AEL). A většinu z nich si můžete přizpůsobit. Včetně „šipek“ kruhového voliče na zadní straně. Také jsou na voliči režimů tři uživatelsky nastavitelné režimy 1, 2 a 3. Video má samostatnou spoušť na zadní straně, je to ale poměrně směšné, protože ve fotografických režimech nefunguje video a ve video režimu nelze fotit. Zcela by tak stačila spoušť. Zajímavý je také objektiv. Je na něm kroužek pro nastavení clony. I přes přesvědčivý vzhled však clonu nastavuje fotoaparát elektronicky, kroužkem jen volíte (v příslušném režimu), na jakou hodnotu. Dále je na objektivu kroužek přepínající rozsah ostření 0,2m-0,35m a 0,3m-oo. Ten funguje mechanicky – posune část objektivu.

Milovníky retro potěší tlačítko spouště. Má závit pro drátěnou spoušť. Milovníky moderních fotoaparátů zase potěší sáňky na blesk s konektorem pro připojení příslušenství. A příznivce tradičního ovládání potěší, že displej není dotykový.

Reakce fotoaparátu při ovládání jsou svižné, v menu se nic nezasekne, nastavení na displeji je také rychlé a přehledné. Jediné co mi chybí je režim náhledu s větším histogramem. Na minimalistickém vyobrazení histogramu v pravém spodním rohu prakticky nepoznám jak daleko mi zbývá do přepalu. Ovšem nutno dodat, že dynamický rozsah fotoaparátu je obrovský, takže většinou přepaly nehrozí. V nejhorším podexponujete a kresba ve stínech zůstává dlouho.

náhled při focení na displeji náhled při focení na displeji
náhled při focení na displeji náhled při focení na displeji
náhled při focení na displeji náhled při focení na displeji
maximální množství informací při prohlížení foto

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    07.10.2013 19:46

    Cena je vysoka, ale jsem velmi rad, ze se podobne pristroje s fantastickou kvalitou vyvijeji. Pro cestovatele a reportaz urcite velmi lakave.

  • Taffey
    Taffey
    08.10.2013 23:52

    80 litrů za foťák, kde mám jen jedno ohnisko, no nedejte to.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (7)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram