Recenze Camera FV-5 – pokročilý kompakt z vašeho telefonu

Prográmků a aplikací, které umožní v telefonech a tabletech s Androidem fotografovat, je poměrně dost. Pokud ale hledáte do svého telefonu "pořádný foťák", brzy zjistíte, že všechny ty úžasné programy slibující široké možnosti nastavení jsou vlastně sbírkou efektů na fotky. Camera FV-5 je jiný.

Režim S

Režim priority času je něco, co se běžně v přístrojích s Androidem nevyskytuje. Je to dáno hlavně systémem danou nemožností přímého ovládání expozičního času a nastavení časů delších než cca půl vteřiny. V Camera FV-5 máte přesto možnost režim S použít, byť je velmi omezený. Expoziční čas můžete volit v systémem daných mantinelech „Kratší“, „Delší“, kdy přesnou hodnotu neovlivníte, nebo v rozsahu 0,1s až 999,9s. Právě tyto extra dlouhé časy jsou řešeny svérázným způsobem – softwarovým skládáním kontinuálního záznamu ze snímače. Bohužel kontinuální čtení ze snímače je možné jen v rozlišení, které Android v přístroji dovolí, a to je většinou rozlišení videa. Fotografie na „dlouhé časy“ tak budou mí povětšinou rozlišení 1920×1080 a ne vždy toto skládání vypadá dobře. Hodí se typicky na pohybující se světlé objekty (auta v noci a podobně).

Další omezení režimu S je, že není možné volit ISO (to je pochopitelné, je to jediný parametr, kterým může fotoaparát dosáhnout správné expozice, když volíte čas). Bohužel není možné nastavit ani kompenzaci expozice, měření expozice a vyvážení bílé. To už mrzí více.

možná nastavení při fotografování

Další nastavení

Rozhodně zajímavá jsou další nastavení společná pro oba režimy P a S.

Zoom ovládáte pomocí roztahování a přibližování dvou prstů. Tedy podobně, jako například při prohlížení zvětšujete obrázky. Zajímavostí je, že program ukazuje nastavenou ekvivalentní ohniskovou vzdálenost. Zoom je pochopitelně pouze digitální.

Ostření můžete nechat na „středovém bodu“, nebo si volit vlastní bod dotykem na obrazovce. Také lze nastavit zaostření na nekonečno a pokud to fotoaparát umí, pak i na makro. Ostření lze také zamknout (AF-L).

Blesk můžete kromě zapnutého, vypnutého a automatického nastavit a na kontinuální (svítí i když nefotíte) a pomalá synchronizace.

V režimech snímání volíte stabilizaci (povětšinou elektronickou a musí být podporována přímo hardwarem), sériové snímání, samospoušť, intervalové snímání a expoziční bracketing.

Sériové snímání umožní kontinuální focení při držení tlačítka spouště. Rychlost ale není nijak oslnivá. Jistě záleží i na přístroji, ale na mém tabletu Asus TF700T jsem při plném rozlišení 8Mpix dosáhl rychlosti cca 1 snímek za 2s. Se snižujícím se rozlišením rychlost roste.

Samospoušť je nastavitelná na 2, 5 nebo 10s. Bohužel probíhající odpočet fotoaparát nikde neukazuje.

Bracketing je možné nastavit v rozsahu ± 2EV s volitelným krokem a až na 7 expozic. Vzhledem k obecně mizernému dynamickému rozsahu fotoaparátů v telefonech je škoda, že rozsah bracketingu není větší.

Intervalové snímání je silnou stránkou Camera FV-5. „Časosběr“ je možné nastavit až na 9999 snímků v intervalu od 1 do 9999 vteřin (téměř 3 hodiny). Také můžete zaškrtnout volbu pro zaostření před každým snímkem, pokud má fotoaparát při časosběru přeostřovat.

možná nastavení při fotografování

Výborné je, že intervalové snímání lze kombinovat s bracketingem, můžete tak vytvářet časosběrná HDR videa (pochopitelně pomocí dalších programů na tvorbu HDR a videa). Jen si dejte pozor, aby nebyl interval kratší, než je čas potřebný k nafocení snímků – například právě při bracketingu nebo při nastavení dlouhé expozice. Fotoaparát by pak snímky, které se časově nevejdou, vynechal.

časosběrné HDR video složené z intervalových bracketing snímků

Nahradí běžnou fotoaplikaci?

Zda se vyplatí pořídit za cca 74 Kč plnou verzi Camera FV-5 (bezplatná není příliš použitelná kvůli omezenému rozlišení) záleží na tom, co vše umí váš stávající fotoaparát. Tento program rozhodně dostane z vašeho hardwaru maximum a doplní ještě něco navíc (dlouhé expozice, kvalitní ukládání…). Občas je aplikace trochu pomalejší (škoda, protože právě na starších přístrojích by se pokročilé fotografické možnosti hodily), výjimečně i havaruje. Ale myslím, že cena je rozumná, a pokud chcete telefonem občas nafotit něco lepšího než běžné cvaky, nákup se vyplatí. Pozitivní je, že aktualizace stále vycházejí, a můžeme se tak postupně dočkat i nových funkcí a vylepšení. Jen poznámka na závěr, máte-li přímo fotografický přístroj s Androidem (Samsung Galaxy Camera, …), Camera FV-5 nedokáže ovládat všechny funkce fotoaparátu. Program je dělaný pro „běžné“ telefony.

Bezplatnou verzi Camera FV-5 Lite můžete stáhnout ZDE.
Plnou verzi Camera FV-5 můžete koupit ZDE.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram