Zoner Photo Studio pro Android - aktualizováno pro verzi 1.1.2

Zoner Photo Studio - Edit & Go pro mobilní telefony a tablety se systémem Android je aplikace, která má ambice stát se ultimátním nástrojem pro zpracování fotografií na těchto zařízeních. Co tento mobilní Zoner umí, co přinesla nedávno představená verze 1.1.2, a nakolik se inspiroval desktopovou verzí, se podíváme v recenzi.

Vyvážení bílé

Při vyvážení bílé je, díky jedinému posuvníku, možný pouze modro-žlutý posun. Subjektivně mi připadá, že do modré je možné posouvat dál než do žluté. Přihlédneme-li opět k technickým omezením JPG formátu, je posun dostatečný pro opravu situací, kdy selhala automatika fotoaparátu.

úprava vyvážení bílé

Kontrast

Jedná se o běžný posuvník kontrastu. Při snížení fotka zašedne, při zvýšení se zvýší i saturace.

úprava kontrastu

Zřetelnost

Zřetelnost je něco jako lokální úprava kontrastu, nebo chcete-li doostření s obřím poloměrem. Vzájemně kontrastní plochy se na rozhraní ještě více zkontrastní, ale celkový kontrast snímku se nezmění. Naopak při nastavení posuvníku doleva do záporných hodnot se na fotografii „rozostří světlo“ – efekt kteý může připomínat soft focus. Ilustrační obrázek napoví víc.

zřetelnost

Saturace

Posuvník upravuje sytost fotografie, při nastavení vlevo se snímek zcela odbarví (jediná možnost jak vytvořit černobílou fotografii) a při nastavení vpravo jsou barvy sytější. Protože se jedná o sytost, je nastavení agresivnější a hrozí přepaly v barevných kanálech, proto opatrně.

úprava saturace

Živost

Podobně jako Saturace upravuje intenzitu barev fotografie, je však citlivější. Pře nastavení zcela vlevo jsou na snímku stále jemné zbytky barev. Naopak při maximální síle efektu nedochází k takovým přepalům barev jako u sytosti.

živost

Světla a Stíny

Světla a Stíny jsou dvě oddělené funkce, světla upravují světlost světlých částí fotografie, stíny tmavých částí. Skvělé je, že fungují jako v Zoneru 15, takže pracují s celými světlými a tmavými plochami (ne jako ve starších Zonerech kde funkce zesvětlila jen tmavé pixely a podobně). Stále pracujeme s JPG formátem, a proto není možné obnovit přepaly a podexpozice, ale například srovnat kontrast mezi oblohou a krajinou lze bez problémů, síla efektu je dostatečná jak ilustrují následující obrázky. Původní foto bylo pořízeno z autobusu s tmavými skly do slunečného dne, s použitím světel a stínů byl kontrast vyrovnán. Viditelné aury kolem postav nejsou chyba, ale vlastnost každé takové funkce – posunutí světel a stínů bylo maximální.

před úpravou světel a stínů po úpravě světel a stínů

Doostření

Doostření v mobilním Zoneru je funkce, u které může zjednodušení na jediný posuvník trochu vadit. Nemáte zde možnost volit poloměr ani práh jako v desktopovém Zoneru, jen sílu. Posunutím vlevo fotografii rozostříte, vpravo doostříte. Naštěstí je nástroj nastavený tak akorát a ani při maximálním posunutí viditelně nepřeostřuje. Pro posouzení si otevřete fotografie v plném rozlišení (snímek je v zobrazení 1:1).

rozostřená slepice původní slepice zaostřená slepice

Vinětace

Můžete přidat nebo odstranit vinětaci. Při jejím odstraňování pravděpodobně narazíte na problém jediného posuvníku, totiž že nemůžete volit, jak moc do středu fotografie vinětace zasahuje.

přidaná vinětace

Změna velikosti

Podobně jako u ořezu, i u změny velikosti najdete nabídku přednastavených hodnot: HD+ (1080pix výška), HD (720pix výška) a SD (480pix výška). Naštěstí je možné zvolit i vlastní hodnoty. Změna rozměrů snímek zmenší bez změny poměru stran, fotografii nedeformuje.

úprava velikosti

Závěr

V závěru obvyklá otázka. Vyplatí se koupit? Určitě, Zoner Photo Studio pro Android je totiž zdarma a ke stažení na Google Play. Verze 1.1.2 má již většinu potřebných funkcí pro to, aby se Zoner stal hlavní aplikací pro úpravy fotografií, kterou používáte na svém Androidu. Lze očekávat, že další funkce budou postupně přibývat.

Líbí se mi systém práce, kdy máte své oblíbené složky, z jejich procházení plynule přejdete přes prohlížeč do úprav a zpět. Nedostatek většího množství nastavení u úprav má pozitivní vliv na uživatelský komfort. Co mi stále vadí je absence některých funkcí pro úpravu a například u ořezu i možnost volného poměru stran. Také chybí zobrazení histogramu (o přepalech nemluvě). Očekával bych i trochu víc nějakých funkcí pro třídění a správu fotografií – popisy, klíčová slova, hodnocení. Pak ale hrozí, že Zoner pro Android ztratí jednoduchost a přehlednost ovládání a nevejde se na displej mobilního telefonu, a navíc málokdo zatím skladuje fotoarchiv v telefonu. Tablet, to už je jiná, tam by se výše popsané funkce hodily. Co se technické stránky věci týče, aktuální verze 1.1.2 byla na tabletu s Androidem 4.2.1 stabilní a rychlá.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • aktešas
    aktešas
    02.06.2013 17:38

    Sakra, proč to nemůžu na mobilu v obchodu Play najít? :(

  • Taffey
    Taffey
    18.06.2013 21:29

    Jednoduchý a solidní softwérek.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

FotoAparát.cz - Instagram