Test bezzrcadlovky Samsung NX300

Samsung NX300 je další ze stále se rozrůstající skupiny "bezzrcadlovek", tedy kompaktů s výměnnými objektivy. Co nabídne a čím se liší od konkurence se dočtete v testu.

Další funkce

NX300 má ještě několik další funkcí, které stojí za zmínku:

Custom tlačítko lze nastavit na vybrané funkce – náhled hloubky ostrosti, zámek expozice, RAW, WB
Blesk přídavnému blesku lze kompenzovat zábleskovou expozici a měnit synchronizaci na první a druhou lamelu (patice na blesk má standardní středový kontakt, lze tedy nasadit i neoriginální blesk, ten ale nebude ovladatelný z fotoaparátu)
Korekce deformace objektivu v menu fotoaparátu je možné zapnout automatickou korekci soudkovitosti u fotografií
Dynamický rozsah fotografie může být rozšířen (mírné korekce proti přepalům/podex­pozicím), nebo může být nastaveno HDR. Fotoaparát automaticky nafotí a složí HDR fotografii s citlivým výsledkem, který nevypadá omalovánkovitě.

bez opravy deformace s opravou deformace
bez úpravy dynamického rozsahu vylepšení dynamického rozsahu
HDR

Další fotografie

automatické panorama
Samsung NX300, 1/250s, f/4, ISO 800 Samsung NX300, 1/160s, f/5.6, ISO 200
Samsung NX300, 1/125s, f/5.6, ISO 200 Samsung NX300, 1/200s, f/5.6, ISO 100
Samsung NX300, 1/200s, f/5.6, ISO 100 Samsung NX300, 1/40s, f/3.5, ISO 200

Závěr

Samsung NX300 je rozhodně dobrý fotoaparát. Sice by mohl mít více různých nastavení a funkcí pro „profíky“, ale bylo by to na úkor výborné přehlednosti. Velmi se mi líbí, jak i přes například široké možnosti úpravy vyvážení bílé je vše přehledné a pokud nechcete, pokročilá nastavení vás neotravují. Co přidává Samsungu na hodnotě je konektivita – možnost propojení s ostatními zařízeními a sdílení fotografií na webu přímo po připojení přes wifi k internetu. Jste-li fandové technologií, nebo pokud chcete jednoduše sdílet kvalitní fotografie, je pro vás NX300 dobrou volbou. Jako mínus vidím absenci GPS, která se pomalu stává standardem u vyšší kategorie fotoaparátů, a absenci vestavěného blesku pro případy nouze.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Robert Kujan
    Robert Kujan
    06.05.2013 08:54

    Nevím jestli se to někdy u nějaké Vaší recenze už neřešilo, ale rád bych se dozvěděl smysl Vašeho testu vyvážení bílé. Rád bych věděl jak dokáže automatické či ručně nastavené vyvážení bílé dobře korigovat barvy v příslušné světelné situaci. Proto má smysl za slunečného počasí udělat snímek s přednastaveným "sluníčkem", za mračného počasí "zataženo", v interiéru pak fotku fotit bleksem s nastaveným "bleskem", popř. bez blesku s "žárovkou" nebo "zářivkou" podle použitého osvětlení... myslím, že tušíte kam mířím. A ke každé takové fotce potom ještě snímek s automatickým vyvážením. JAKÝ smysl má, to co děláte Vy? Mám zkoumat jak kvalitní odstín modré vytvoří fotoaparát nastavený na žárovkové osvětlení venku za zamračeného dne? Proboha, k ČEMU mi to je ??? Chápu,že když není vhodné počasí, tak venku všechny varianty vyvážení neotestujete, ale minimálně ty interiérové, o které jde spravidla nejvíc, můžete udělat vždy. Venku většina aparátů funguje +- bez problémů, za umělého osvětlení by mne ale vyvážení bílé setsakra zajímalo. To co dáváte do recenzí Vy je slušně řečeno na nic...

  • Petr Lavička
    Petr Lavička
    06.05.2013 10:44

    Článek je to pěkný, jenom by se měl nazvat recenze nebo pr článek, ale uživatelský test to není ani náhodou.
    A případě nějakých obrazových ukázek by to u aparátu s výměnnými objektivy chtělo uvést jakým objektivem bylo co foceno, sice to může být v exifu, ale hodilo by se to rovnou uvést.
    Jinak já bych tedy od testu čekal praktické zjištění, nakolik výrobce skutečně splňuje co slibuje v návodu a v informačních materiálech. Ne nějaký přepis pr materiálů, ale skutečně ověřit že to tak v praxi je nebo není, a nakolik.
    Jako třeba když v MDF provedou srovnávací test travních sekaček nebo motorových pil, kde je u jednotlivých modelů i jasné hodnocení, mnohdy pro některé výrobce celkem nepříznivé.
    PL

  • Jakub Súkeník 2
    Jakub Súkeník 2
    12.05.2013 14:11

    JPEG engine je hrozný. S těmito fotoaparáty bych asi fotil výhradně do RAWu.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram