Jak si vybrat fotobatoh

V článku Vám Andrej Macenauer poradí jak si vybrat ten správný batoh či brašnu pro vaše fotonádobíčko. Vychází ze svých zkušeností s fotografováním při vysokohorské turistice i v těžkých terénech. Najdete zde obrázky různých typů pouzder, brašen a fotobatohů, které jsou dostupné na našem trhu.

Otloukat drahé fotoaparáty či objektivy v igelitce určitě není to pravé. Zejména při cestování a fotografování v přírodě je kvalitní ochrana fototechniky životní nutností. Článek je psán tak trochu z hlediska potřeb fotografování v přírodě.

Co je na trhu k mání?

1. pouzdra určená pro daný fotoaparát bez možnosti uložit jakékoliv příslušenství (filtr, film atd.)
2. univerzální pouzdra s plněním shora umožnující uložit menší příslušenství 3. fotografické „ledvinky“ s bederním pasem
Fotobatoh Fotobatoh
4. fotografické brašny s nošením přes rameno popřípadě s možností upevnění bederním pasem
Fotobatoh Fotobatoh
5. fotobatohy 6. kombinované systémy např. batoh ledvinka
Fotobatoh Fotobatoh
7. stavebnicové systémy s upevněním na ramenní nebo bederní popruhy 8. kufry látkové i na kolečkách
Fotobatoh Fotobatoh
9. pevné kufry
Fotobatoh

Kritérium 1: Kde a co chci fotografovat?

V případě, že cestujete s plnou polní t.j. stan, spací pytel, vařič atd., musíte obětovat prostor pro turistické vybavení a zároveň zajistit bezpečné uložení fototechniky. Pro tento případ existuje pouze jediná možnost. Použít kvalitní turistický batoh (mám dobré zkušenosti s Deuterem , Tatranem i Gemou). Na tyto velké batohy je možné z venku připevnit stativ. Objektivy a další fotopříslušenství mohou být uložené v polstrované krabici. Takovou s přihrádkami na suchý zip jsem si koupil za 550 Kč od Tatonky. Vejdou se do ní 3 objektivy a další drobné příslušenství. Mám ji uloženou v turistickém batohu. Nevýhodou je pomalý přístup k příslušenství.

Situace je jiná, když neřešíte problémy s vařením či spaním ve volné přírodě. Tady se nabízí velký výběr různých brašen, fotobatohů či vest. Existují kombinované fotobatohy. Jako příklad uvedu Orion Trekker od věhlasné firmy Lowepro (asi 2000 Kč) nebo Photo/Video Runner od Tatonky. Tyto batohy mají ve spodních částech oddělené prostory pro 2 – 3 objektivy a tělo. Jsou ideální pro alpský klettersteig. Nejsou však přizpůsobené pro nošení stativu. Pro náročnější turistiku v horách příliš nedoporučuji z důvodů malých prostor pro turistické vybavení klasické fotobatohy. Ty jsou samozřejmě výborné, když vyrážíte do nepříliš náročného terénu ze základny.

Jinou kategorií je fotografování zvířat ve volné přírodě na profesionální úrovni, kde se používají objektivy typu 300/2.8 či delší. Tady jsou asi jedinou možností velké fotobatohy typu Photo Trekker AW od Lowepra (10000Kč). Ceny těchto velmi kavlitních batohů odpovídají cenám fototechniky, která se v nich ukládá.

Kritérium 2: Přístup k uložené fototechnice

Nenávidím vyměňování objektivů, zejména když mám objektiv vylovit z turistického batohu. Ještě horší je, když je tam i fotoaparát. Fotografování je záležitostí okamžiků a vy je pak ztrácíte. Nejlepší přístup je do pouzder na prsním úvazku. Mohu doporučit pouzdro Lowepro Topload Zoom AW (1900 Kč). Vyjmutí fotoaparátu je otázkou několika vteřin.

Pokud hovoříme o brašnách a batozích, důležité je vnitřní dělení prostoru, přehlednost, variabilita dělení prostoru, snadnost otevírání. Přepážky mohou být přichyceny k bokům suchými zipy a lze je snadno přeuspořádat.

Z hlediska přístupu jsou dobré brašny na bederním úvazu. Přetočíte si je na břicho, odklopíte víko a můžete pohodlně vybírat z uspořádaného interiéru.

Fotobatoh musíte bohužel sundat a položit na zem, kde pak obvykle i manipulujete. Pokud jste na úzké horské stezce, může to být problém.

Kritérium 3: Pohodlí při nošení

Tady je to asi dost jednoznačné. Nejlepší je batoh nebo systémy na ramenních popruzích. Nemusí být špatné ledvinky, ale není to na žádné pochody. Težké brašny přes rameno se hodí spíše na přenášení fototechniky. Pokud jsou těžké, delší nošení je týráním těla. Poměrně dobře se mi nosí pouzdro s fotoaparátem cca 2.5 kg na břiše. Upevnění ramenními popruhy nepřekáží turistickému batohu.

Při výběru je třeba sledovat kvalitu nosného popruhu (šířka, kvalita polstrování, tvar, upevňovcí místa atd.).

Kritérium 4: Vodo a prachotěsnost, pevnost a odolnost

Tyto vlastnosti jsou dány materiálem a technickým zpracováním pouzdra.

Fotografické brašny se šijí z Nylonu (polyamidové tkaniny) různých pevností a značek (Cordura, Durotek, Poly Tek atd.). Pevnost se u látek charakterizuje veličinou s názvem Dernier (zkratka D). Čím je číslo D vyšší, tím je tkanina pevnější a odolnější. Většinou se používají materiály s hodnotami 600 D, existují ale i specielní tkaniny s pevností 800 a 1000 D. Tyto materiály mívají nepromokavé úpravy. Velmi praktické jsou látkové pláštěnky např. z Goretexu nebo Sympatexu, které lze přetáhnout přes pouzdro.

O tom, zda batoh promokne, často rozhoduje zpracování švů. Dobré jsou lepené švy, neboť voda pronikne malými dirkami kolem nití. Zipové uzávěry by měly být opatřeny dostatečnými látkovými přesahy. Jistotou jsou i zdvojené kapsy.

Z mechanického hlediska jsou nebezpečné zipy a umělohmotné přezky. Pouzdro Lowepro Topload zoom má umělohmotné přezky, které často otevírám a je to bez problému.

Kritérium 5: Tlumení nárazů

Důkladně vypolstrované prostory jsou základ. Tlumení je dáno zejména tloušťkou a tuhostí vnějších stěn a mezistěn. U batohů je důležité zesílení dna, které je nejlepší pevnou vložkou.

Kritérium 6: Velikost prostoru a rozměry

Tato otázka souvisí úzce s otázkou kde a co chci fotografovat a zároveň čím. Velké fotobatohy se dělají pro dvě těla, cca 5–7 objektivů, stativ se připevňuje z venku. Existují samozřejmě i menší. Rozmyslete si co budete nosit, všechno něco váží.

Důležitá je vnitřní hloubka pouzdra či batohu. U profitřídy to bývá 15 cm i více, tak aby šlo uložit profesionální zrcadlovku i s battery packem. U ostatních to bývá jen 13 cm. Je potřeba nezapomínat ani na drobné kapsy pro film, filtr, klíče, občanku atd.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Sagitarius
    Sagitarius
    27.07.2001 20:24

    Existuje i velice kvalitní a prostorný fotobatoh české výroby zn.Benemo prodávaný v prodejnách Foma za 1.790,-Kč. Prostorností, kvalitou a možnostmi bych ho přirovnal k zahraničním fotobatohům v cenových relacích kolem 8.000,.Kč- kapacita 3 těla, mnoho objektivů, stativ vespod, boční průvlaky (závěsy), dobře polstrovaný, široké popruhy uschované v zádech-možnost nosit jako tašku. Vřele doporučuji.

  • Jan Kovařík 1
    Jan Kovařík 1
    10.12.2006 20:24

    Takt a firma je prave v likvidaci, skoda, zrovna se po nejakem fotobatohu do 2000,- s moznosti pripevneni stativu ohlizim ... http://ipoint.financninoviny.cz/benemo-spol-s-r-o-v-likvidaci.2019447.html

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram