Nástupce fotoaparátu Nikon D7000 se liší v názvu opravdu málo. Jmenuje se totiž jednoduše D7100. Ve vývoji jsou to ale téměř tři roky. Jak se změnil uvnitř se podívejte v následujícím redakčním testu tohoto fotoaparátu.

Ukázkové fotografie II.

Šum. Popis snímků je u nich. V každém případě je rozumné nenastavovat redukci šumu na maximum. Dokonce bych ji vypnul zcela. Při 24Mpx se nedá čekat, že na DX formátu čipu šum nebude. Přesto není u rozumných hodnot ISO nijak výrazně rušivý.

Bez redukce šumu, 0.4 s, f/5.0, ISO: 100, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 52 mm,WB Ruční Bez redukce šumu, 1/160 s, f/6.3, ISO: 6400, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 52 mm,WB Ruční Redukce šumu vypnutá (vlevo), zapnutá na maximum (vpravo) Redukce šumu vypnuto, nízká, standardní, maximální

Redukce vypnutá, 1/80 s, f/8.0, ISO: 100, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 45 mm,WB Ruční Redukce vypnutá, 1/4000 s, f/8.0, ISO: 6400, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 45 mm,WB Ruční Redukce šumu vypnutá (vlevo), zapnutá na maximum (vpravo) Redukce šumu vypnuto, nízká, standardní, maximální

Noční snímky z ruky objektivem Sigma 8–16.

Originál, 1/8 s, f/4.5, ISO: 1600, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 8 mm,WB Automatické

Originál, 1/100 s, f/5.0, ISO: 3200, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 8 mm,WB Ruční Originál, 1/25 s, f/4.5, ISO: 1600, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 8 mm,WB Automatické

Příslušenství, cena a závěr

O příslušenství stále platí to, co je u recenze předchozího modelu: Nejdůležitějším příslušenstvím každé zrcadlovky (nejen té digitální) jsou objektivy a výběr dobrého objektivu je mnohdy důležitější, než výběr samotného těla fotoaparátu. Objektivů však existuje spousta a pro různé účely. Naprostá většina fotografů však potřebuje především nějaký základní univerzální objektiv pro většinu běžných situací. Právě takovým objektivem je AF-S Nikkor 18–105mm f/3,5–5,6 VR se kterým se Nikon D7100 prodává v cenově zvýhodněném setu. I přes jeho nízkou cenu se nejedná o žádný běžný “setový“ objektiv ale o moderní a velmi dobře vybavený základní zoom. Daní za nízkou cenu (při koupi současně s D7100 vyjde přibližně na 6.000,– Kč včetně DPH) je plastový bajonet a absence gumového těsnění kolem bajonetu. Jinak ale objektivu nic nechybí, je vybaven osvědčeným stabilizátorem obrazu, ultrazvukovým motorem zaostřování a v ceně dostaneme i účinnou tvarovanou sluneční clonu. Také po stránce optických vlastností je tento objektiv na opravdu vysoké úrovni a jeho celkový poměr ceny k užitným vlastnostem patří v této kategorii objektivů v současné době ke špičce na současném trhu. Právě kvalitní a přitom cenově dostupné základní objektivy jsou u Nikonu již dlouhodobě velmi silnou zbraní a to již od dob prvních digitálních zrcadlovek. Pokud vám tedy Nikon D7100 padne do oka, rozhodně doporučuji využít právě tohoto zvýhodněného setu.

Bohužel není na českém trhu k dispozici set s objektivem Nikkor 16–85mm f/3.5–5.6G ED VR AF-S DX.

Pokud však dáváte přednost pevným ohniskům, tak bych vás ještě rád upozornil na jednu možnost, kterou je objektiv AF-S Nikkor 35mm f/1,8 G. Není to sice již vyslovená novinka ale pořád ještě patří do poslední generace objektivů. Jde o objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností a vysokou světelností určený právě pro digitální zrcadlovky s čipem formátu APS-C. Při crop faktoru x1,5 se tak vlastně dostáváme přibližně na ekvivalent 50mm, tak jak jsme mnozí byli zvyklí ještě z dob kinofilmu. Tento objektiv je v setu k dispozici i na našem trhu.Pro mnohé tak může být zajímavou alternativou. Objektiv je také vybaven ultrazvukovým motorem ostření, ale stabilizaci u něj nečekejte, v této třídě to zatím tak nějak obecně není zvykem. V ceně za to ale dostanete nejen sluneční clonu ale také měkký obal. Má již také kovový bajonet a jeho gumové těsnění. 

Zajímavý je také fakt, že Nikon D7100 je plně kompatibilní se všemi objektivy s bajonetem Nikon “F“ a není omezen jen na některé typy, jako je to u nejlevnějších modelů Nikonu. D7100 funguje jak s objektivy AF (tedy s automatickým ostřením s pohonem z těla fotoaparátu), tak i s plně manuálními objektivy, včetně přenosu hodnoty clony do těla přístroje.

Nikon D7100 Nikon D7100

Náročnější fotografové svou výbavu rozšíří jistě o bateriový grip MB-D15, který má další spoušť usnadňující fotografování na výšku, další baterii a také samostatné ovládací kolečko. Potřebným doplňkem je i dálková spoušť. K dispozici jsou dvě varianty. Kabelová MC-DC2 a nebo bezdrátové dálkové ovládání např. ML-L3. Osobně bych doporučil raději IR bezdrátové ovládání. I čidlo je již na zadní straně D7100 standardně, takže jeho použití je mnohem pohodlnější.

Podstatnou věcí také je, že při zakoupení fotoaparátu dostanete přibalen také kupón na několik bezplatných odborných vyčištění snímacího čipu od nečistot ve značkovém servisu. Nikon je tak stále jediný výrobce, který něco podobného nabízí. Čištění v servisu sice není nutné příliš často, ale občas se to hodí a ušetříte, protože za normálních okolností si servisy jiných značek účtují za tuto operaci řádově několik stokorun.

Tato, již ne nejlevnější, ale přesto ne příliš drahá, digitální zrcadlovka firmy Nikon, mě nadchla. A to tak moc, že mohu s klidným svědomím říci, že má smysl uvažovat i o přechodu z D7000 na D7100. Autofokus za to stojí a ty další drobnůstky to jen podpoří. Set D7100 s objektivem AF-S Nikkor 18–105mm f/3,5–5,6 VR,který byl použit i v testu, je na našem trhu v současné době za cenu pod 33 tis. Kč.

Na stránkách českého zastoupení <a herf=„http://ww­w.nikon.cz/cs_CZ/“>­Nikon CZ s.r.o. najdete další informace.

Přečtěte si i náš přehledný článek o nejlepších zrcadlovkách, které jsou právě na trhu. Naleznete v něm zajímavé tipy a možnosti výběru, o kterých jste ani nemuseli uvažovat. Můžete se podívat i na další recenze zrcadlovek.

Nikon D7100 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • poplis poplis
    poplis poplis
    04.05.2013 12:38

    dobry den,
    me by zajimalo jak velky ma fuffer a jestli s nejakou kartou to bylo pouzitelne pro sekvencni snimani-"kulomet" :).pouzivam jen class10.
    momentalne pouzivam D7000,a tam je to uz docela na hrane.10-11sn/ RAW+JPEG.mel jsem i jednu dobu zaroven 7D ale nakonec to vyhral nikon..

  • PetrT
    PetrT
    05.05.2013 00:27

    Dobrý večer,
    děkuji za skvělou recenzi.
    Zajímalo by mne zda autofocus tohoto přístroje je zhruba na stejné úrovni jako u Canonu 7D.
    Děkuji za odpověď
    P.Teichmann

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    06.05.2013 13:01

    2 Poplis: já použil class 10. Vzhledem k datové velikosti snímků jsem zaznamenal dřívější zaplnění než u D7000. Rychlejší karta samozřejmě pomůže. Jak moc by bylo spíše na speciální testy a srovnání.

    2 PetrT: Za shodných podmínek jsem je vedle sebe neměl, proto by odpověď byla spíše spekulací.

  • Jindřich Růžička
    Jindřich Růžička
    14.05.2013 23:01

    Je super ale udělámé stejně kvalitní foto a to s Nikon D80 - důležitý je objektiv :-)

  • Dana Fojtíková
    Dana Fojtíková
    02.07.2013 12:33

    Dobrý den, uvažuji o přechodu z D90 na D7100 nebo D600. D600 by měla, samozřejmě, přednost, ale je pro mne dost drahá. Vyplatí se mi přechod na D7100, nebo mám počkat a došetřit na D600?
    Fotím převážně fotoreportáže, občas sport (není prioritou).

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (12)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram