Nástupce fotoaparátu Nikon D7000 se liší v názvu opravdu málo. Jmenuje se totiž jednoduše D7100. Ve vývoji jsou to ale téměř tři roky. Jak se změnil uvnitř se podívejte v následujícím redakčním testu tohoto fotoaparátu.

Videorežim

Další dnes vyžadovanou funkcí a to i u zrcadlovek je natáčení videa. V případě Nikonu D7100 je možno pořizovat záznam ve Full HD rozlišení (1920×1080 bodů) při 30 snímcích za vteřinu (D7000 „jen“ 24). V režimu výřezu 1,3× je to až 60i. Zvuk lze již natáčet stereo. Náročnější majitelé si však mohou pořídit i externí mikrofon, konektor nechybí. V režimu živého náhledu nebo videa je možné využívat několik druhů automatického zaostřování. Především pevné zaostření a kontinuálnío zaostřování. Lze nastavit, zda se má použít systém detekce obličejů, široké zaostřovací pole, standardní zaostřovací pole nebo sledování pohyblivého objektu. Průběžné ostření při videu stíhá za normálních podmínek cokoliv – jak pohyb objektů, tak zoomování fotoaparátu. Přeostřování je v záznamu patrné jen velmi mírně. Videu nelze podle mého názoru nic vytknout.

Nastavení videa Pro DX formát není nejvyšší frekvence dostupná

Ukázkové video si můžete prohlédnout zde.

Další zajímavou funkcí je možnost úprav fotografií přímo v přístroji. U kompaktních fotoaparátů standard, ale u zrcadlovek v tomto rozsahu ještě ne. Možnosti jsou rozsáhlé, stačí si prohlédnout menu přístroje v režimu prohlížení a vybrat si.

Fn - přiřazení funkce

Další vlastnosti a funkce

LCD také doznalo změn. A nedá se říci, že kosmetických. Zvětšilo se na 3,2“ a rozlišení se zvedlo na 1 229 tis. bodů (nárůst o 33% oproti D7000). Jeho rozlišení a kvalita zobrazení umožní mj. začátečníkům při zpracování formátu RAW přímo ve fotoaparátu, kde lze editovat několik parametrů, včetně vyvážení bílé či korekce expozice. Zajímavá je také možnost převodu do černobílé, včetně simulace použití filtrů pro klasickou filmovou černobílou fotografii. Vestavěné digitální filtry lze samozřejmě použít i pro barevné snímky. V nabídce úprav jsou také korekce zkreslení, narovnání kácejících se linií, simulace miniatury nebo rybího oka a řada dalších dodatečných úprav.

Dostupné retuše u uložených snímků Filtrové efekty Další možnosti úprav snímků Další možnosti úprav snímků

Nejen začátečník nalezne nepřebernou řadu scénických kreativních poloautomatických režimů. U každého z nich je kontextová nápověda, která přesně specifikuje k jakému typu fotografií je režim určen a to včetně ukázkové fotografie.

Standardně najdeme zbývající kapacitu baterie a počet expozic. Tím odhadneme „dojezd“. V menu se dá nastavit komentář k fotografii, přidat informace o autorovi, osobní nastavení. Také najdeme menu, které popisuje bezdrátové připojení (volitelný modul). Třešinkou na dortu je virtuální horizont (skvělá pomůcka pro potřebu udržet vodorovnou rovinu při focení). Je zřejmě jen málo funkcí, které budou někomu chybět. Ano, vestavěný modul GPS nenajdeme.

Virtuální horizont v režimu LV Informace o nastavení fotoaparátu Informace o nastavení fotoaparátu

Nikon D7100 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • poplis poplis
    poplis poplis
    04.05.2013 12:38

    dobry den,
    me by zajimalo jak velky ma fuffer a jestli s nejakou kartou to bylo pouzitelne pro sekvencni snimani-"kulomet" :).pouzivam jen class10.
    momentalne pouzivam D7000,a tam je to uz docela na hrane.10-11sn/ RAW+JPEG.mel jsem i jednu dobu zaroven 7D ale nakonec to vyhral nikon..

  • PetrT
    PetrT
    05.05.2013 00:27

    Dobrý večer,
    děkuji za skvělou recenzi.
    Zajímalo by mne zda autofocus tohoto přístroje je zhruba na stejné úrovni jako u Canonu 7D.
    Děkuji za odpověď
    P.Teichmann

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    06.05.2013 13:01

    2 Poplis: já použil class 10. Vzhledem k datové velikosti snímků jsem zaznamenal dřívější zaplnění než u D7000. Rychlejší karta samozřejmě pomůže. Jak moc by bylo spíše na speciální testy a srovnání.

    2 PetrT: Za shodných podmínek jsem je vedle sebe neměl, proto by odpověď byla spíše spekulací.

  • Jindřich Růžička
    Jindřich Růžička
    14.05.2013 23:01

    Je super ale udělámé stejně kvalitní foto a to s Nikon D80 - důležitý je objektiv :-)

  • Dana Fojtíková
    Dana Fojtíková
    02.07.2013 12:33

    Dobrý den, uvažuji o přechodu z D90 na D7100 nebo D600. D600 by měla, samozřejmě, přednost, ale je pro mne dost drahá. Vyplatí se mi přechod na D7100, nebo mám počkat a došetřit na D600?
    Fotím převážně fotoreportáže, občas sport (není prioritou).

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (12)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram