Nástupce fotoaparátu Nikon D7000 se liší v názvu opravdu málo. Jmenuje se totiž jednoduše D7100. Ve vývoji jsou to ale téměř tři roky. Jak se změnil uvnitř se podívejte v následujícím redakčním testu tohoto fotoaparátu.

Obrazová kvalita, čip

Jednou z nejdůležitějších součástí každé zrcadlovky je její snímací čip. U D7100 je to osvědčený typ CMOS formátu DX (APS-C) o rozměrech 23,5 × 15,5 m­ilimetru, tedy s crop faktorem x1,5. S rozlišením se nešetřilo – 24Mpx. Ale, a to je podstatné, vliv na nárůst šumu jsem nezaznamenal (viz. testové snímky). Standardně je k dispozici ISO 100 až ISO 6400. V menu lze povolit hodnoty až ISO25600 (Hi.2). O zpracování obrazových informací se stará procesor Expeed třetí generace. Snímky je možné ukládat v obvyklých formátech NEF (RAW Nikonu) a JPEG, případně v obou současně a to i s možností nastavení míry komprese, barevného prostoru a dalších parametrů. Protože D7100 má opět dvě pozice pro SD karty, lze je využít buď „nejprve jedna, pak druhá“, nebo se ukládá na obě současně, případně na jednu NEF na druhou jpg. Odděleně lze ukládat i videa.

Čip neobsahuje antialiasingový filtr. A to je docela důležitý fakt pro maximální ostrost fotografie. Teoretickou nevýhodou je možnost vzniku reálně neexistujících struktur při focení velmi jemných detailů, např. peří. Domnívám se, že to nastane skutečně výjimečně, pokud vůbec. „Moje normální kachnička“ je v pořádku (viz. foto).

Závěrka fotoaparátu je testována na 150.000 cyklů a umožňuje použít rozsah expozičních časů od 1/8000 až po 30 vteřin a nechybí samozřejmě ani čas “B“, tedy trvale otevřená závěrka. Fotografie lze pořizovat rychlostí až 6 snímků za vteřinu, ovšem lze ji také natavit v menu přístroje. Nechybí ani dva propracované časovače. První z nich je spojen se samospouští, kde lze zvolil sérii jednoho až devíti snímků a definovat lze i prodlevu mezi jednotlivými fotografiemi. Tím lze dosáhnout opravdu dlouhé prodlevy mezi prvním a posledním snímkem v sekvenci. Druhým je klasické intervalové snímání.

Funkce

Volba počtu zaostřovacích polí Definice počtu snímků v režimu kontinuálního snímání CL

Vybavenost funkcemi je obrovská. Pro začátečníka rozhodně v první chvíli až přespříliš :-). Zmíním jen ty nejpodstatnější, nebo ty, které mě zaujaly. Obecně jsem se již výše vyjádřil k systému ostření („přes hledáček“ – s využitím detekce fáze). Zde jen doplním, že samozřejmě umožňuje vybrat libovolný ostřící bod, ale i režim Dynamická volba zaostřovacích polí (s využitím 9, 21 nebo 51 polí), 3D sledování objektu a režim Automatická volba zaostřovacích polí. V režimu živého náhledu, kdy se uplatňuje systém detekce kontrastu, výrobce slibuje také zlepšení. To se špatně objektivně určuje, ale subjektivně to mohu potvrdit.

Nastavení velikosti pole Active D-Lighting, nastavení HDR Nastavení HDR - jeden snímek, pro každý snímek Intenzita HDR

Ne nezajímavý je režim výřezu 1,3×. Zrychlí se sekvenční snímání na 7 sn. za sekundu, u videa se také posune maximální frekvence snímání. Především se však posunou ostřící body téměř ke krajům snímku.

Za poměrně zdařilou považuji funkci HDR (při ukládání do RAW není dostupná), která má celkem tři úrovně a poskytuje překvapivě dobré výsledky. Technicky aparát exponuje dva snímky a ukládá sloučený výsledek.

Intenzita redukce šumu Nastavení citlivosti, včetně povolení automatické s omezením Režim použití DO Nastavení vícenásobné expozice

Nikon D7100 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • poplis poplis
    poplis poplis
    04.05.2013 12:38

    dobry den,
    me by zajimalo jak velky ma fuffer a jestli s nejakou kartou to bylo pouzitelne pro sekvencni snimani-"kulomet" :).pouzivam jen class10.
    momentalne pouzivam D7000,a tam je to uz docela na hrane.10-11sn/ RAW+JPEG.mel jsem i jednu dobu zaroven 7D ale nakonec to vyhral nikon..

  • PetrT
    PetrT
    05.05.2013 00:27

    Dobrý večer,
    děkuji za skvělou recenzi.
    Zajímalo by mne zda autofocus tohoto přístroje je zhruba na stejné úrovni jako u Canonu 7D.
    Děkuji za odpověď
    P.Teichmann

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    06.05.2013 13:01

    2 Poplis: já použil class 10. Vzhledem k datové velikosti snímků jsem zaznamenal dřívější zaplnění než u D7000. Rychlejší karta samozřejmě pomůže. Jak moc by bylo spíše na speciální testy a srovnání.

    2 PetrT: Za shodných podmínek jsem je vedle sebe neměl, proto by odpověď byla spíše spekulací.

  • Jindřich Růžička
    Jindřich Růžička
    14.05.2013 23:01

    Je super ale udělámé stejně kvalitní foto a to s Nikon D80 - důležitý je objektiv :-)

  • Dana Fojtíková
    Dana Fojtíková
    02.07.2013 12:33

    Dobrý den, uvažuji o přechodu z D90 na D7100 nebo D600. D600 by měla, samozřejmě, přednost, ale je pro mne dost drahá. Vyplatí se mi přechod na D7100, nebo mám počkat a došetřit na D600?
    Fotím převážně fotoreportáže, občas sport (není prioritou).

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (12)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram