Test tiskárny Epson L800 s doplňovatelnými inkousty

Nedávno představila společnost Epson řadu kancelářských tiskáren se systémem doplňovatelných inkoustů pro trh střední a východní Evropy. Tiskárny s klasickými inkousty mezi novinkami prakticky chybí. Je tedy zřejmé, kudy se budou nové tiskárny Epson ubírat. V tomto testu se podíváme na již dříve uvedenou, ale zato fotografickou tiskárnu L800 s doplňovatelnými inkousty.

Jak L800 tiskne

Když jsem zkoumal specifikace, měl jsem o kvalitu tisku trochu obavy. Všimněte si, že zatímco P50 používá „Epson Claria™ Photographic“ inkousty, L800 má ve specifikacích psané „Epson Dye Ink“ pigmentový inkoust. Znělo mi to trochu jako „běžný prací prášek“. Na samotných lahvičkách pak žádné konkrétní označení nenajdete. Ovšem horší než neoriginální inkousty a různé refily to být nemůže, když nic jiného, alespoň je na lahvičkách logo Epson.

O to příjemněji jsem byl překvapen, když jsem si udělal pár kontrolních výtisků. Barevnost (a rozsah barevného podání) jsem porovnával proti vzorovému tisku pro okometrickou kalibraci monitorů EIZO. Originál je vytištěn na tiskárně Canon iPF9100 na papíru Canon Glacier Photo Paper – tedy profesionální tiskárna a profesionální papír. Otázkou nebylo zda, ale o kolik bude malá domácí tiskárna s „pouhými“ 6 inkousty horší. Použil jsem Epson Premium Glossy Photo Paper, správa barev byla ponechána na ovladačích tiskárny čistě podle ICM s vypnutými „vylepšovátky“ obrazu pro co nejvěrnější barevnost. Kvalita tisku nastavena nejvyšší.

Výsledné výtisky se proti kontrolnímu příliš neliší. Barvy jsou mírně saturovanější (což může být částečně způsobeno i tiskem na opravdu lesklý papír). Naopak v extrémně saturovaných barvách není rozsah tiskárny takový jako u kontrolního výtisku. Zelená není tolik zelená, což je pochopitelné, protože tiskárna nemá zelený inkoust a barvu musí namíchat. Žlutá není tak žlutá a v maximu se „přepaluje“. Modrá barva rychleji dosáhne svého maxima a pak už nerozlišuje jemné rozdíly v saturaci. Také zasahuje modrá barva více do fialových odstínů. Barevné posuny jsou ale opravdu malé a pokud nebudete srovnávat 1:1 s profi tiskárnou, ničeho si nevšimnete. Barevná škála je rovnoměrná.

V černobílé fotografii je situace o trochu horší. Rozhodně nezapomeňte při tisku černobílých snímků v nastavení tisku zvolit odstíny šedi. Při ponechání barevného tisku byly na černobílém gradientu viditelné proužky vzniklé nedokonalým mícháním odstínů šedi. Při černobílém tisku je přechod plynulý bez viditelných proužků nebo barevných odchylek s výjimkou jediné – v tmavě šedých je lehce žlutozelený nádech. Ale opět, je to jen mírné zabarvení a při běžném tisku naprosto nevadí.

Co se týče rozlišení tisku, specifikace uvádí 5.760×1.440 dpi. Toto jakési teoretické číslo berte se značnou rezervou. Jedná se o vnitřní rozlišení tiskárny. Vy přistupujete k tisku přes ovladač, který si tisková data interpoluje podle svého. Na bod přesné výtisky při takovém rozlišení tedy neuděláte. V praxi ale stačí pro kvalitní fotografii rozlišení 300dpi, a to tiskárna dodá bez problémů. Pokud nebudete chtít tisknout pravidelné vertikální nebo horizontální 1 pixel široké černé a bílé proužky. Taková data si s interpolací na tisk nerozumí. Ale „test“ s tečkami ukázal, že bod velikosti 1 pixel vytiskne tiskárna i při 600dpi (díky interpolaci mají některé z bodů jinou velikost než jiné, ale zobrazují se všechny). Při 1200dpi už některé body zcela chybí, ale v praxi takové rozlišení nepoužijete, padělání bankovek se trestá podle zákona.

Odolnost výtisků proti rozmazání je dobrá. Na papíru Epson Premium Glossy Photo Paper drží barva skvěle, nic se nerozmaže, otisk prstu zanecháte jen když máte vlhké ruce a pořádně přitlačíte. I pokud se vám podaří fotografii polít vodou a rychle ji osušíte, nezaznamenáte následky. Obyčerný papír má samozřejmě odolnost nižší, takže zatímco zanechat otisk prstu je na běžném papíru prakticky nemožné, po polití vodou se inkoust ihned rozpouští. Odolnost výtisků při dlouhodobém vystavení slunci jsem z časových důvodů netestoval.

Rychlost tisku

Ve specifikacích tiskárny je uvedeno, že fotografii 10×15cm vytiskne za 12s, ale „na fotografickém papíru Epson Premium Glossy Photo Paper se může lišit v závislosti na konfiguraci systému, režimu tisku, složitosti dokumentu, softwaru, typu použitého papíru a možnostech připojení.“, takže vlastně nic neříkající údaj. V praxi to bylo při nastavení režimu tisku na „Koncept“ 10s, ale s při bližším pohledu nedostatečnou kvalitou. V režimu „Fotografie“, ve kterém by běžný uživatel fotografie tisknul, trvá jedna fotografie 25s, v režimu „Nejlepší“ pak celých 90s. Ale vizuální rozdíl mezi „Fotografie“ a „Nejlepší“ jsem nenašel, možná při tisku s rozlišením kolem 600dpi a lupou by nějaký vidět byl. Rozdíl mezi bezokrajovým tiskem a tiskem s okraji prakticky není.

Tisk obyčejné A4 trvá v režimu „Text“ 14s a nezáleží na tom, zda se jedná o pouhý text, nebo obsahuje obrázky. Samozřejmě pokud je část papíru prázdná, tiskárna tento úsek projede a tiskem se nezdržuje. Rychlejší je režim „Koncept“, ale kvalita je velmi nízká, vhodná pro dokumenty pro osobní potřebu.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jiří Příborský 1
    Jiří Příborský 1
    10.11.2013 18:33

    Letos na jaře jsem zvažoval výměnu tiskárny. Měl jsem sice kvalitní Pixma 9000Pro, ale spotřeba inkoustů byla moc a moc velká. Navíc formát A3 jsem téměř nevyužíval a tak jsem hledal náhradu. A protože jsem narazil na výsledky testu L800 na několika webech, koupil jsem ji. A mohu říct, že jsem velice spokojen. Jednak s kvalitou tisku (používám originální papíry Epson) a jednak s malou spotřebou inkoustů.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram