Test fotoaparátu Pentax X-5

Po delší době se podíváme v testu na zástupce ultrazoomů od firmy Pentax. Je jím Pentax X-5. A rozhodně umí překvapit.

Základní technické parametry aparátu Pentax X-5

Pentax X-5 S vysunutým bleskem
S vysunutým bleskem a maximálním zoomem Zadní strana

Pentax X-5 vypadá na první pohled skvěle. Výborně se drží – úchop je opravdu masivní. „Mechanické“ ergonomi i není co vytknout. Celková hmotnost včetně čtyř AA baterií, které jej napájí energií, je cca 600 gramů. Ale trošku klame tělem. Masivní prstenec na objektivu je skutečně jen pro okrasu. Mechanické ovládání zoomu budete hledat marně. Zoom se ovládá klasicky páčkou kolem spouště. Klasické a osvědčené řešení. Pro rozsah 22,3 mm až 580 mm je to i rozumné řešení. Pokud zapomenete SD kartu, pak mírně pomůže interní paměť – pojme 14 snímků nebo cca 2 minuty videa v maximální kvalitě.

Výklopné LCD Výklopné LCD
Výklopné LCD

3“ LCD disponuje 460k body, což je dnes již standardní hodnota. Ovšem pozor – grafika jemnost displeje nevyužívá a zobrazované informace fotoaparátu tak působí poněkud hrubě. Na druhou stranu jsou proto výborně čitelné. Displej je výklopný, není otočný.

EVF – hledáček – má standardních 230k bodů a je včetně dioptrické korekce v rozmezí –3D až +1D.

Horní strana

Možnosti nastavení fotoaparátu

Hned na začátku musím napsat, že X-5 je „malý ve velkém“. Vlastnostmi téměř automat v těle, v němž bych hledal velmi vyspělé funkce. Na hlavním voliči najdeme mimo scénických režimů a videa již jen tři pozice – Auto, Programovou automatiku a Manuál. Priorita času a clony chybí. X-5 má totiž jen dvě clony. A to f/3,1(W) – f/5,9(T) resp. 9,7 a 18,5. K dispozici je čas od 1/1500s do 4“. Takže na ohňostroje to moc nebude. Logicky poloautomatiky nemají smysl. Na druhou stranu je to ultrazoom pod 6 tis. Kč, což je velice zajímavá cena.

Co příjemně překvapí je i fakt, že k fotoaparátu lze dokoupit infračervenou dálkovou spoušť. Na čidlo (vpředu) se nezapomnělo. V plně automatickém režimu je nutné blesk ručně vysunout, což považuji za příznivé, neboť X-5 díky tomu neblýská, kdy se „mu chce“.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Luňák
    Petr Luňák
    12.03.2013 13:18

    Takhle otresnej obrazovej vystup jsem uz dlouho nevidel.

  • oldabasak
    oldabasak
    12.03.2013 15:32

    Nechtěl jsem ani věřit tomu, co jsem viděl. Naprostá obrazová katastrofa. To snad ani nemá cenu vyrábět.

  • Václav Dvorský
    Václav Dvorský
    14.03.2013 00:23

    No tak to je masakr... marně hledám ostrost, barvy... ta obloha, i videokamera mé přítelkyně podává ve fotorežimu lepší výstup. Rozhodně se přidávám k názoru Oldy, proč se toto vůbec vyrábí. Hlavně rozhodně nepovažuji za + cenu, za takové rozpatlané fotky dát více jak 5,5k, 26x zoom, kdo to využije? na ptactvo? No potěš, peří bude zajisté krásně prokresleno :D Raději oželím zoom, připlatím litr a koupím Olympus XZ-1 a mám úplně jinou ligu. Nicméně i v ultrazoomech se dá najít o mnoho lepší model za srovnatelnou cenu.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram