PhotoHint 27: Luminografie

Luminografie je fotografická technika, při které v tmavém prostoru v průběhu delších expozic kreslíme světelnými zdroji před objektivem. Případně jimi můžeme i osvětlovat objekty před fotoaparátem. Jaké jsou kreativní možnosti luminografie se dočtete v 27. PhotoHintu.

Asi nejvíc tvořivých možností, interakcí umožňuje kombinování světelných stop s osvětlováním objektů a lidí. Dají se k tomu použít jak zdroje trvalého světla – baterky, halogeny apod., tak i malé zábleskové přístroje – blesky které se nasazují na fotografický přístroj. Těmi se dají osvětlovat objekty z těsné blízkosti i lokálně. A protože se pracuje v čase a ve tmě, postupným přesouváním a následným osvětlením třeba i těch samých předmětů nebo lidí je možno je i multiplikovat, nebo rovnou vytvořit obraz z vaší fantasie. A osvobodit tak vaše možnosti vyjadřování od závislosti na obrazu reality typickém pro klasickou fotografii.

Nasazením barevných fólií nebo filtrů na baterku nebo blesk je možné kreativně obohatit výsledné dílo i výraznou barevnost. Stačí k tomu tři základní aditivní barvy: červená, zelená a modrá, jejichž mícháním je možné vytvořit plné barevné spektrum.

Luminografie se dá využít i v exteriéru. Samozřejmě za předpokladu minimální hladiny osvětlení, takže spíše v nočních hodinách. Umožňuje pak využít interakci s krajinou, nebo odvážnější práci s živly jako je oheň, nebo třeba pyrotechnikou.

Luminografie s Kamilem Vargou je součástí kurzu pořádaného FotoInstitut.cz v Domě fotografů na Šumavě (online přihláška).
Luminografie je také součástí kurzu Večerní škola fotografování 4.

V seriálu PhotoHintů již vyšlo:

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram