Zpracování tématu: "Architektura jinak"

Vážení přátelé, fotografové. Tentokrát musím konstatovat, že zadané téma mnohé z vás silně oslovilo a tím se sešlo docela velké množství kvalitních fotografií. Správně jste pochopili, že nešlo o klasické zobrazení jednotlivých budov, mostů, kostelů, věží, komínu a podobně, ale o osobitý pohled autora.

Na rozmezí mezi čistou fotografií a grafikou jsou tyto dva obrázky. Oba jsou důkazem cílevědomosti a schopnosti autorů o nekonvenční sebevyjádření. Ať již úplnou redukcí šedé v případě snímku černobílého, kde vznikla perfektní pérovka, která nutí diváka k zapojení fantazie, tak zajímavým přesně geometrickým vyjádřením na fotografii druhé. Zde je velkým kladem i citlivé barevné ladění, úsporná barevná kompozice.

Také tentokrát přišlo několik snímků zcela banálních, bez jakékoliv snahy o autorský záměr, některé zcela podprůměrné jak záběrově, tak i zpracováním. Jedná se prakticky o běžné paměťové záznamy, které nemají pro nikoho kromě autora žádný estetický a ani vypovídající význam. Většinou šlo o nic neříkající architektonické celky jejichž prezentace by byla v tak kvalitní konkurenci jaké se tentokrát sešla docela bezpředmětná.

Kostel Sv. Markéty ve Strakonicích

Bez jakýchkoliv dalších komentářů ukázka alespoň dvou z došlých fotografií.

Na závěr jsem si nechal fotografii, o které si myslím, že mne oslovila nejvíce, i když musím přiznat, že rozhodování nebylo vůbec jednoduché.

Santiniho elegance

Oblouk barokního schodiště, výtečně kompozičně řešený. Ve zlatém řezu jasným světelným akcentem ukončená spirála, jejíž linie prochází celým obrazem. Jemné barevné odstíny jakoby zvětšují a přitom dobře rozčleňují celý prostor, světlejší střed snímku provzdušňuje a opticky zvětšuje objem. Snímek postaven kompozičně na křivkách, spirále a částečně i křivce „S“ o které se říká, že je křivkou elegance. To tato fotografie jenom potvrzuje.

Milan Šusta

Téma na únor 2013

Fotografie do tématu na únor 2013 „Láska“ můžete posílat do konce měsíce. Seriál „Okem profesionála“ nabízí každému začínajícímu i pokročilému fotografovi možnost zpracovat zadané téma a nechat si své snímky zhodnotit profesionálem. Každý měsíc či dva je vypsáno nové téma a je jen na vás, jakým způsobem ho ztvárníte. Hodnotí se především nápad, kreativita a originální pojetí.

Fotografie na téma „Láska“ můžete posílat do 28. února 2013, 24:00 na adresu: fotoaparat@fo­toaparat.cz
Maximální počet fotografií: 2 (dvě)
Technické parametry: max. 500kB, max. 800 pxl delší strana
Hodnotí: profesionální fotograf Kamil Varga
Vyhlášení tématu najdete ve FotoBlogu.

Pro vaši informaci, jak jste zpracovali minulá témata seriálu Okem profesionála

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (11)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram