Canon EOS M a Nikon 1 V2 podruhé

Jak si vede Canon EOS M spolu s fotoaparátem Nikon 1 V2 v obrazové kvalitě, když se jejich čipy a jistě i zpracování obrazu tolik liší? Ve druhé části se podíváme na obrazové výstupy z obou fotoaparátů.

Fotografie III

Náhled na celkovou scénu Porovnání výřezů Porovnání výřezů

Zde u ISO 3200 vymizela u V2 lišta v okně. Struktura dveří také. Text na značce je prakticky nečitelný. Mko ztrácí detaily pomaleji, ovšem s daní za vzniklý (nevyretušovaný) šum. Velmi zřetelně to ukazuje text na Áčku v okraji snímku.

Náhled na celkovou scénu Porovnání výřezů Porovnání výřezů

Snímky z obou fotoaparátů, tentokrát nikoliv v továrním nastavení. Režim P, bodové měření expozice, vyvážení bílé na denní světlo. První výřezy jsou z fotografií při vypnuté redukci jak pro vysoká ISO, tak pro dlouhé časy. Ta se stejně vzhledem k hodnotám neuplatní. Druhé výřezy jsou pro zapnuté redukce, kde pro vysoká ISO je nastavena na maximální hodnotu. Mko má o dvě hodnoty ISO více (tj. další 2 EV). Jejich reálné využití je však diskutabilní.

Závěr

Za dobrých světelných podmínek nebude kvalita či nastavení fotoaparátů to, co bude limitovat obsah fotografie. Za horších, kdy hodnota ISO přejde k ISO 1600 a výše, tomu bude již jinak. Osobně preferuji redukce šumu spíše vypnuté, případně v nejnižší hodnotě. V takovém případě Mko podává lepší výsledky v ostrosti a kontrastu. V2 však prakticky neobsahuje (barevný) šum, který u Mka najdeme. Výsledky se daly očekávat. 18 Mpx Mka je sice více (a tedy v zásadě hůře), ale 14 Mpx V2 „sedí“ na třetinové ploše (plocha čipu V2 je cca 35% plochou čipu Mka). Svým způsobem tedy V2 překvapil. Očekával jsem výsledek zřetelně horší a to se nestalo. Pro případného majitele bude v obou případech důležité „vychytat“ nastavení. Pokud zůstanete jen u setových objektivů bude mít smysl hledat při jakých clonách je objektiv ostrý, či jakou citlivost již nepoužít.

Přečtěte si i náš přehledný článek o nejlepších bezzrcadlovkách, které jsou právě na trhu. Naleznete v něm zajímavé tipy a možnosti výběru, o kterých jste ani nemuseli uvažovat. Můžete se podívat i na další recenze bezzrcadlovek.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • m k 7
    m k 7
    20.01.2013 09:58

    "V2 však prakticky neobsahuje (barevný) šum, který u Mka najdeme. "
    Důvd bych hledal v nevypnutelné redukci šumu.

  • jiří weiser
    jiří weiser
    02.02.2013 12:03

    Zdravím...můj dojem je,že Canon má lepší kontrast i ostrost a Nikon zobrazí více detailů na fotkách v noci....a teď babo raď.(osobně se vždy přikláním k foťákům s větším čipem)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram