Jak na zaostření neostrých a rozmazaných fotografií

Každému fotografovi se už jistě podařilo zkazit fotografii rozmazáním – ať už pohybem fotoaparátu při expozici, nebo nesprávným zaostřením. V takové situaci ani programy jako Photoshop nepomohou a při sledování různých kriminálek si většina z nás ťuká na čelo. Naštěstí najdete na internetu pár užitečných prográmků, často děl nadšenců, které opravdu pomohou takové chyby zkorigovat.

SmartDeblur

Výhodou této aplikace je, že výpočet náhledové opravy je rychlý – běží v reálném čase tak, jak hýbete šoupátky. V nastavení si pak volíte, kolik iterací (jakou přesnost) použije program při výpočtu plné kvality. A tento výpočet může na průměrném PC i při malých fotkách trvat několik minut. V testu jsem používal počítač se šestijádrovým procesorem Core i7 (až 12 vláken paralelně) a přestože aplikace správně detekovala, že může počítat ve 12 vláknech, celkové využití procesoru bylo jen 20% – na starším PC s dvoujádrovým procesorem bylo využití téměř úplné, jedná se tedy o nedotaženou paralelizaci výpočtu. Další drobnou nevýhodou je, že rychlý náhled dává trochu jiné výsledky než konečný výpočet. Dejte si pozor na posuvník Smooth – v náhledu fotografii opraví, v konečném výpočtu zbytečně rozpatlá. A občas je výsledek rychlého náhledu prostě lepší než po celkovém výpočtu.

SmartDeblur umožňuje jako jediný opravit optickou neostrost ve větší míře s volitelným nastavením. A funguje to úžasně. Samozřejmě nikdy nezískáte snímek konkurující nepokažené fotografii, ale je neuvěřitelné, co lze z rozostřených částí dostat. Nastavit si můžete poloměr rozostření a charakter bokeh, což ale bude většinou jen kosmetické nastavení, protože ho přesně neodhadnete.

korekce neostrého obrazce mírně rozostřená fotografie
středně rozostřená fotografie silně rozostřená fotografie
záhadné skvrny jsou plameňáci

Rozmazání snímků pohybem fotoaparátu umožňuje SmartDeblur korigovat jen omezeně, pouze plynulý pohyb v jednom směru – a směr i délku pohybu musíte nastavit ručně. Ovšem pokud s vám to povede, fotografie opět odhalí původně neexistující detaily.

korekce mírně rozmazaného obrazce

Focus magic

Focus magic funguje jako plugin v Photoshopu, nebo jako samostatný program. Pokud máte 64bitový operační systém, instalace se zasekne – není to chyba, je to vlastnost (program není pro 64bitové systémy), ovšem stačí ve správci úloh instalaci ukončit, Focus magic je už nainstalovaný.

Prográmek nemá příliš nastavení, dokáže korigovat rozostření (ale hůř než výše uvedený SmartDeblur) a rozmazání – opět jen v jednom směru a s ručně volenou délkou. Co je horší, úhel pohybu rozmazání můžete volit jen po desítkách stupňů, což není zrovna přesné. Je to škoda, protože korekce rozmazání jde programu lépe než konkurenčnímu SmartBlur. Příjemnou funkcí je náhled na opravu libovolné malé oblasti obrázku. Nemusíte tak po každé změně nastavení hned pouštět celý výpočet.

korekce neostrého obrazce korekce mírně rozmazaného obrazce

Photo! Editor

Tento program má opravu neostrosti jen jako „vedlejší“ funkci a podle toho to bohužel dopadlo. Koriguje jen neostrost a bez možnosti většího nastavení. Je sice celkem rychlý, ale míra korekce je velmi omezená, takže jakoukoli více rozostřenou fotografii už neopraví. Pravděpodobně také funguje jinak než zbylé programy – výsledky jsou prostě horší.

korekce neostrého obrazce tady se plameňáci neukázali

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • pherenikez
    pherenikez
    23.05.2016 21:45
    Reaguje na Lenka Strnadová 23.05.2016 16:05:

    "ty se díváš často na kriminálky, ne? V těch dokáží zázraky... :D Tohle..." - zobrazit celý komentář

    Bohužel kriminálky nesleduji konkrétně na televizi vubec nekoukám...

  • pherenikez
    pherenikez
    23.05.2016 21:47

    Pro ostatní spíše mě šlo o rok na tom diplomu .. je to z roku raz dva a s bratrem se hádáme kdy to bylo tak mě jen napadlo jestli to nějak nejde toť cele :) děkuji za o
    dpovědi :))

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    24.05.2016 09:57

    Nemáte jí větší? Mohli bychom něco zkusit, dekonvolucí se dají zčitelnit všelijaké věci, ale z tohoto náhledu...

  • erikus
    erikus
    14.03.2018 21:56

    Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda-li nevíte o nějakém novém SW, kde by šla zaostřit jedna fotografie - psaný text na mobilu focený mobilním telefonem...při focení jsem mírně pohnul objektivem a bílá písmenka na tmavém pozadí jsou rozpitá....
    děkuji za doporučení

  • erikus
    erikus
    14.03.2018 21:56

    Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda-li nevíte o nějakém novém SW, kde by šla zaostřit jedna fotografie - psaný text na mobilu focený mobilním telefonem...při focení jsem mírně pohnul objektivem a bílá písmenka na tmavém pozadí jsou rozpitá....
    děkuji za doporučení

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (11)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram