Dlouho očekávaný upgrade zrcadlovky s velkým FF senzorem určené pro špičkové fotoamatéry a profesionály je na světě a navíc již v obchodech. Přístroj jsme měli k dispozici na testování v průběhu Photokiny, kde jsme rovněž osahali i jeho hlavní nové konkurenty. Některá srovnání jsem provedl vůči Canonu 5D Mark II a Canon 6D. Z prvních testů byla zřejmá velmi dobrá kvalita obrazu.

Automatické zaostřování

Autofokus D600 má 39 aktivních bodů, z toho 9 křížových (D800 má přesných křížových 15). Počet aktivních senzorů a uspořádání je velmi podobné modelu D7000. Poloha bodů není vyleptána na matnici, což je určitě dobré. Jsou však dost malé a zobrazení aktivního bodu by možná mohlo být jasnější. Nastavení autofokusu je srozumitelné a nepotřebujete speciální školení apod. jako u nedávno představeného Canonu 5D Mark III, kde je systém složitější, i když určitě výkonnější když se s ním naučíte. U D600 si navolíte si 1 aktivní bod či skupinu (9, 21, všechny) jejíž polohu pak můžete měnit ovladačem na zadní stěně v závislosti na kompoziční situaci. Tento ovladač je v porovnání s D800 zbytečně malý. Citlivost křížového senzoru autofokusu u D600 je –1EV, u D800 je o clonu citlivější –2EV. Nový Canon 6D, který byl na Photokině k vyzkoušení je velmi podobný starému systém autofokusu s jedním křížovým senzorem uprostřed (9 u 5D Mark II vs. 11 aktivních bodů u 6D). Podle neoficiální informace od zástupce Canonu by však mohl být křížový senzor velmi citlivý údajně –3EV. Při fotografování reportáže v nočních městech apod. určitě užitečné. Takže uvidíme. Hlavně pro používání konvertorů u méně světelných objektivů je důležité, že autofokus funguje i při cloně f8.

hledáček

Senzor a kvalita obrazu

Kvalita obrazu při vysokých hodnotách ISO je určitě jedním z hlavních důvodů, proč se tahat s těžkou fototechnikou s velkým senzorem. Předchůdce D600, Nikon D800, šel rozlišením 36,3MPix na limit současné úrovně zpracování obrazu a kvality objektivů. Z tohoto hlediska je rozlišení D600 24,3MPix velmi dobrý kompromis. Je to totiž o něco více než má v této kategorii konkurence (Canon 6D má senzor s rozlišením „jen“ 20,2MPix). Z prvních snímků musím konstatovat, že kvalita obrazu D600 je výborná. Z hlediska šumu v obraze překonává v JPEG mého postaršího Canona 5D Mark II skoro o clonu. Densitometrický klín jsme s sebou na Photokině bohužel neměli… Zajímavé jsou výsledky DXO analýz, podle kterých v dynamickém rozsahu u snímků krajiny překonává D600 nový Canon 5D Mark III o dvě clony.

Srovnání ISO Nikon D600 a Canon 5D mkII - výchozí JPG Srovnání ISO Nikon D600 a Canon 5D mkII - vyvoláno z RAW bez redukce šumu

Časosběry (time lapse) a Video

Maximální doba pro snímání v režimu time lapse je 8 hodin. Můžete takto nasbírat až dvacet minut filmu.

Nikon D600 umí natáčet HD video 1920×1080 v režimech 24, 25 a 30fps. Pokud se spokojíte s menším rozlišením 720 pix, můžete zachytit a později zpomalit i rychlé děje se záznamem do 60fps. Maximální délka klipu je 30min v režimu kvality Normal a 20min v režimu High Quality. Přístroj má vestavěný mikrofon. Záznam zvuku pak lze kontrolovat připojením sluchátek.

Ukládání dat, baterie a další

Nikon D600 má dva sloty na SD karty, kde si můžete zvolit, jak je chcete používat (JPEG na jednu, RAW na druhou, záloha při poškození jedné karty). Bohužel zde neuplatníte CF karty, což může být pro některé z nás, kteří jich mají zásobu, dost nepříjemné.

Kontrola stavu baterií, která zobrazí stav v procentech a stav baterie z hlediska kapacity při nabíjení, je velmi dobrá.

K přístroji lze připojit externí GPS modul, který pak zapisuje polohu do EXIF dat. Pečlivé fotografy může potěšit vodováha v rámci LCD.

Připojení konektorů (mikrofon, sluchátka, USB 2.0, HDMI)

Závěr

Nikon D600 je výborným řešením pro fotografy, kteří žádají vynikající kvalitu obrazu a práci bez crop faktoru se špičkovými objektivy třeba i z doby filmu. To vše za cenu, která je co nejnižší v dané kategorii. U Nikon D800 nebo Canon 5D Mark III samozřejmě najdete řadu dalších vymožeností, ale to si také musíte připlatit. Z tohoto hlediska je přístroj velmi atraktivní. Fotoaparát se chlubí zatěsněním proti prachu a stříkající vodě. Svými rozměry a menší hmotností je vhodný i na cesty. Z technologií zaujme autofokus s 9 křížovými senzory, snímání rychlostí 5,5fps. Video a time lapse nabízí vše potřebné pro kreativní fotografy či dokumentaristy. Ovládání je logické a propracované. Z obchodního hlediska je pro Nikon důležité, že fotoaparát je ihned po ohlášení v obchodech a to v hlavní sezóně před Vánocemi. Pro nás fotografy je výborné, že takto kvalitní přístroj vytváří v kategorii DSLR pro profíky a vyspělé fotoamatéry velký tlak na konkurenty. Proto se můžeme těšit na stále lepší přístroje, i když úroveň zlepšení již asi nebude zdaleka tak podstatná, jako tomu bylo před pěti či deseti lety. Díky tomu začínají mít těla fotoaparátů trvalejší hodnotu, což je určitě velmi dobře.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    21.11.2012 11:49

    To: Papolius
    D600 je full frame s velkým sensorem. Nasadíte třeba filmové objektivy a budou ohniskem 1:1. Také obraz díky větší ploše elementárního pixelu bude mít menší šum. Za tohle bohužel výrobci chtějí hrozně moc peněz a není to jen Nikon. Pokud byste chtěl ještě větší sensor (např. Pentax 645D), pak ten cenový skok bude ještě větší...

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    21.11.2012 11:56

    To: moralles
    V testu jsem srovnal obraz při vysokém ISO D600 s mým Canonem 5D Mark II, což je cca 4 roky starý foťák. Rozdíl vidíte i bez dxo měření. Přiznám se, že mě hodně zajímá nový Canon 6D. Obrazová kvalita je hodně o softwaru. Proto nezbývá než počkat až vyjede ostrá verze.

  • Karel Luffer
    Karel Luffer
    15.12.2012 14:30

    Zdravim, dají se použít stará skla bez motorku?

  • Ondřej Kostelník
    Ondřej Kostelník
    26.01.2013 04:17

    Nemohl byste mi vysvětlit, co v praxi znamená, když křížový senzor má citlivost -1 EV oproti tomu, co má -3EV?
    Děkuji.

  • Radim Masiarik
    Radim Masiarik
    13.11.2020 20:01
    Reaguje na RR 3 10.11.2012 16:45:

    "ale v D600 je jeden z nej cipu soucasnosti. coz u kanonu neni (jsem kanonar..." - zobrazit celý komentář

    Je pořád dobrý i teď ...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (9)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram