Photokina 2012

Minulý týden se v Kolíně nad Rýnem konal největší evropský fotografický veletrh PHOTOKINA 2012. Každý druhý rok se všechny známé i neznámé fotografické firmy sjedou do několika velkých hal a představí své novinky a produkty, včetně mnoha zajímavostí. A u toho jsme nemohli chybět.

Pentax měl na Photokině nové zrcadlovky K-5II a K-5IIs. Varianta „s“ má podobně jako Nikon D800e upravený low-pass filtr. Novinka navazuje na model K-5 a její parametry vypadají zajímavě, například AF senzor je citlivý až do –3EV. Aktualizace se dočkala i bezzrcadlovka v nové verzi Q10.

Pentax K-5IIs Pentax K-5IIs
Pentax Q10 vs. starší model

Fujifilm ukázal novou bezzrcadlovku XE1 představenou začátkem měsíce a oznámil nový „retro“ kompakt XF1 s manuálním zoomem.

Fujifilm XE1

Samsung ukázal již před časem oznámený přístroj Galaxy Camera – kompakt s operačním systémem Android a obřím 4,8" LCD, které se bohužel podepsalo na celkových rozměrech fotoaparátu. Také nové objektivy pro bezzrcadlovky NX 12–24 mm F4–5.6 ED a 45 mm F1.8.

Samsung Galaxy Camera vs. Samsung Galaxy S II

Malé stánky

Photokina není jen veletrh velkých firem. Zatímco velkých hráčů na fotografickém trhu je několik a každý zabere polovinu haly, malé společnosti, výrobci, prodejci i distributoři, se spokojí s menším prostorem a veletrh využívají k hledání nových kontaktů v Evropě. Právě haly se stánky těchto firem jsou tím pravým duchem Photokiny. Najdete zde příslušenství, o kterém ani netušíte že může existovat. Také komunikace se zákazníkem je jiná. U velkých stánků známých firem je většinu dne nával (pokud se mu chcete vyhnout, musíte přijít hned ráno v 9 hodin), u malých stánků je často víc zástupců firmy než návštěvníků. Přesto je jejich sortiment zajímavý a pokud se nad nějakým kouskem zastavíte, brzy se vás ujme personál a začne vám vše vysvětlovat, nabízet prospekty a katalogy a vysvětlovat, že jejich produkt je lepší než konkurence, která má někde v okolí jistě stánek také.

Proti Photokině před dvěma lety boužel stánků s příslušenstvím ubylo. Jasně lze vysledovat trend orientace na běžného zákazníka. Celá jedna hala byla věnována tisku, v naprosté většiny fotoknih a potisku hrnečků, triček a podobně. Když vidíte první fotoknihu s koženým obalem a ozdobou z imitace drahokamů, je to zajímavé, ale na 50 stánek se už ani nepodíváte.

Zhruba stejný rozsah měla hala věnovaná studiové technice, osvětlení, stativům, ale třeba i robotům na focení produktů. Zde jsme našli i časké zástupce. Společnost Fomei zde měla studiovou techniku a Fotorobot.cz poměrně velký stánek právě s fotografickými roboty, které jsme si i natočili (video najdete na youtube). Co ale výrazně ubylo byly dalekohledy, před dvěma lety jich byla plná hala, letos jen pár stánků. Co rozhodně zažívá boom je natáčení videa zrcadlovkou. Před dvěma lety jsme našli jen pár filmovacích postrojů pro DSLR, letos jich už byly desítky. A navíc jsme běžně potkávali i návštěvníky veletrhu, kteří takový postroj používali.

stánek Fomei

Několik zajímavých expozic se našlo také v hale „malých“ fotografických firem. Zde třeba Carl-Zeiss ukazoval jak se vyrábí objektiv (video). Zaujal nás i Hasselblad. Výrobce který je ve všeobecném povědomí zapsán jako exkluzivní firma s drahými středoformáty představil na svém stánku (kromě sportovního auta) bezzrcadlovku. Jedná se zatím jen o prototyp, ale už teď je jasné, že nebude pro každého. Grip, jehož vývoji je v expozici věnováno tolik prostoru, kolik se běžně dostane celomů fotoaparátu se sice drží překvapivě špatně, zato ale může být z prakticky jakéhokoli materiálu včetně kůže, dřeva, titanu a podobně – nejspíš na přání zákazníka, což se odrazí na ceně. Bajonet bezzrcadlovky Hasselblad je kompatibilní s objektivy pro Sony NEX, ale viděli jsme i objektiv Hasselblad přímo pro tento přístroj.

Hassleblad a gripy dle přání bezzrcadlovka Hasselblad

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram