PhotoHint 24: Jak (ne)fotit pod vodou

Focení pod vodou se v posledních letech stále více a více posouvá k možnosi používat přímo fotoaparáty. Pouzdra a větší SW úpravy již nejsou moc potřeba. Na co se tedy zaměřit a jak mít snímky co nejlepší? Pár zkušeností najdete v dalším PhotoHintu.

Pokuste se fotit i jinak, než shora dolů. Je to stejné jako na suchu. Pohled z žabí perspektivy je často zajímavější. A to platí i pod vodou. Hledejte kompozičně zajímavější záběry. Lehněte si ke dnu, foťte směrem k hladině.

Vyvážení bílé není zcela správně Úprava

U upravené verze je posunuta červená na úkor tyrkysové na maximum. A není to již příliš poznat.

Pohádka Když je co, není problém jak...
Čistota vody v Akkabském zálivu je zárukou Čistota vody v Akkabském zálivu je zárukou
Vodorovný pohled s pozadím Pohled dolů nenadchne

Všechny vodotěsné modely mají podvodní režim, často několik (např. podvodní Makro). Obvykle se liší i nemožností zoomovat. Podvodní režim použijte vždy. Fotoaparát zdůrazňuje červenou a potlačuje modrou, aby barvy odpovídaly. Pokud budete fotit v jiném režimu (např. P) budou snímky do zelena a celkově studené a mdlé. I to se dá však trochu napravit pomocí editoru (viz. ukázky). Důrazně doporučuji fotit na nejkratší ohnisko. V ostatních případech hrozí rozmazání snímku – fotoaparát „pod vodou nic neváží“ a velmi jednoduše jej rozklepeme (nebo proudění vody). Pokud to není opravdu nutné, tak vypněte blesk. S bleskem sice fotoaparát použije nižší citlivost, ale jakákoliv nečistota vytvoří na snímku „kolečko“.

K rackům

Ano, padá to. Ale se zrcadlovkou takhle uprostřed zálivu nebude snímek pravděpodobně vůbec možný. Stačí pak jen malá úprava v editoru.

Režim Podvodní režim
Blesk Vypnout
Ohnisko Nejkratší
S bleskem - kroužky na fotografii

Absolutně vždy věnujte pozornost uzavření všech krytek. Jediné zrnko písku pod těsněním umí divy. Vyčistit, vyfoukat. Doporučuji si pořídit štěteček na čištění. Vyšší modely mají jištění zavírání, neotevřete je omylem, což je pod vodou důležitá vlastnost. Nic nevydrží věčně, tak je obvyklé, že lze v servisu nechat fotoaparát přetěsnit – myslím tím těsnění krytek. Těsnění těla je podle mých zkušeností funkční po celou dobu životnosti fotoaparátu. Po použití fotoaparát opláchněte nejlépe pitnou vodou a nechte uschnout. Teprve pak otevírejte krytky. Ostření pod vodou je komplikované. Je tam méně světla, je nižší kontrast… Osvědčilo se mi nechat fotoaparát ostřit automaticky tam, kam chce on (AiAf). Samozřejmě je lepší použít pevný ostřící bod, protože víte, co je zaostřené, a pak komponovat. Ale na to není obvykle dost času, navíc se při následné změně kompozice stejně pohnete. Takže použijte autofokus na „automísto“ a několik snímků za sebou. Samozřejmě, že v půl metrové hloubce to jde jinak, než v deseti metrech.

Čistotu těsnění Pečlivě kontrolovat
Oplachovat Pitnou vodou
Objektiv Udržovat čistý

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram