Test Nokia 808 – 38 megapixelů v telefonu

Nedávno se na pulty obchodů dostal nový telefon Nokia 808 PureView. Nebylo by na tom nic zajímavého, kdyby fotoaparát v telefonu neměl 41 megapixelový snímač. Rozlišením fotografií tak mobilní telefon konkuruje i nové DSLR Nikon D800. V testu se podíváme nejen na to, jak jsou takové fotografie kvalitní.

Příjemné je, že přestože nemáte přímou kontrolu nad expozičním časem, můžete ho ovlivnit právě nastavením ND filtru a citlivosti (čas je pak jediným automaticky nastavitelným parametrem a telefon prakticky donutíte aby dělal co chcete. Například za slunečného dne při zapnutém ND filtru a ISO 50 vycházel expoziční čas 1/20s, což už umožní zaznamenat pohyb. Aktuální expoziční hodnoty se kterými fotoaparát pracuje se nikde nedočtete, musíte odhadovat.

Dalším nešvarem mobilních fotoaparátů bývá nekvalitní optika. Ta v Nokii 808 se celkem povedla. Na fotografiích níže můžete posoudit vinětaci (sice je na ploše vidět, ale v běžném provozu neruší), chromatickou aberaci a zkreslení. Také světelné zdroje v záběru zvládá objektiv dobře, odlesky jsou nenápadné. Jen zapomeňte na pěkné paprsky tvořené irisovou clonou. Ta v mobilu není a tak se tvoří nepříliš vzhledné paprsky různé délky a velikosti. Hlavní problém optiky je protisvětlo a to i mimo záběr. Na fotografiích okamžitě uvidíte ztrátu kontrastu a závoj, který směrem ke světelnému zdroji sílí.

protisvětlo a odlesky aberace
zkreslení vinětace
bodový zdroj světla a odlesky

Poněkud neobvyklá u mobilních telefonů je práce s hloubkou ostrosti. Nokia 808 hlavně díky velkému snímači a rozlišení ji do určité míry umožňuje. U běžného portrétu v maximálním rozlišení bude sice pozadí stále ostré, ale pokud přepnete na PureView s nižším rozlišením a zazoomujete (výřezem), rozmazání pozadí začne být vidět. Zcela profesionálně pak vypadá rozmazané pozadí u makrofotografií. Telefon sice zaostřuje až z přibližně 20cm, ale díky zoomu v PureView jsou vidět i malé detaily a pozadí vypadá pěkně.

hloubka ostrosti - makro hloubka ostrosti - nekonečno
hloubka ostrosti hloubka ostrosti
makro - PureView s maximálním zoomem

Pochopitelně se také nabízí otázka rychlosti fotoaparátu. Přeci jen 38 megapixelů je dost a fotografie v plném rozlišení a nejvyšší kvalitě mají i přes 15MB (záleží na obsahu). Proshlížení fotografií je plynulé a zobrazení okamžité. Prohlížeč dostupný přímo z aplikace fotoaparátu si načítá jen náhledy a až při přiblížení detailů nahrává foto v plném rozlišení. Ukládání fotografií je také na poměry telefonu svižné. Po vytvoření snímku je telefon připraven k dalšímu fotografování za cca 2,5–3s – to je i rychlost sériového snímání při neustále stisknuté spoušti. Částečně ho pravděpodobně zdržují i animace (telefon byl testovaný s kartou micro SDHC class 10, takže vliv karty by měl být minimální).

Další funkce

Celkem očekávatelným bonusem je možnost geotagování fotografií pokud telefon zná svou zeměpisnou polohu (Nokia 808 má GPS). A protože se jedná o smartphone, nechybí ani možnost dalšího zpracování a sdílení fotografií.

Když si otevřete přímo z rozhraní fotoaparátu vyfotografovaný snímek, máte možnost ho ihned smazat, sdílet na facebooku, oříznout, odeslat, nebo otevřít pro další úpravy. Těch je řada a myslím, že bude stačit jen stručný výčet: automatické úrovně a kontrast, jas, redukce červených očí, kontrast, sytost, poměr barevných kanálů, otočení, převrácení, oříznut, změna velikosti, rámečky, klipart a efekty, mezi kterými nechybí inverze, převod do ČB a sepie. Příjemná je možnost jednoduchých kroků zpět a vpřed. Řadu dalších úprav pak zvládnou další samostatné aplikace. V telefonu je například program pro lokální odbarvování.

Protože se chce Nokia 808 co nejvíce přiblížit fotoaparátům, nechybí HDMI konektor pro připojení k TV. Navíc ale máte možnost posílat snímky přes bluetooth 3.0 a NFC (a mms a emaily), což fotoaparáty neumí.

Podtrženo sečteno

Podtrženo sečteno, za přibližně 15000kč, což je cena hi-end smartphonů, získáte smartphone s fotoaparátem, který dokáže obstojně nahradit běžný kompakt za pár tisíc a navíc nabízí některé ne zcela obvyklé možnosti a obří rozlišení. Navíc na rozdíl od kompaktu, do smartphone je možné nahrát další aplikace a rozšířit tak jeho možnosti. Pochopitelně je Nokia 808 také telefon, takže druhým důležitým předpokladem je, aby vám vyhovoval po telefonní stránce. Za sebe mohu říci, že kdyby byl v telefonu Android a ne Symbian, uvažoval bych o Nokii 808, protože bych měl konečně fotoaparát stále při ruce.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Martin Picka 1
    Martin Picka 1
    07.08.2012 16:21

    jojo, Nokia se muze snazit sebevic, ale ten Symbian byl fajn pred par lety, ted uz ho nemam ani tendenci vyzkouset, skoda jich, Finu...

  • cc355
    cc355
    08.08.2012 22:20

    jj, nechápu, proč tam ten symbian dávají, vždyť to musí vědět, že to nemůže přežít... asi chyba ve vedení

  • Karol Neznik
    Karol Neznik
    07.09.2012 13:46

    Ja zas nechapem, co komu chyba na Symbiane, prave som si kupil teraz uz 2. najlepsi fotak v mobile Nokia N8, a mam tolko aplikacii, aj zadarmo, ze ani neviem vsetky vyuzit a nechapem, co by malo na nich chybat? Vcetne aplikacii pre fotak. A mapy a navigacia zadarmo na cely zivot... Pritom je to Nokia, symbol mobilnych telefonov a skutocne najkvalitnejsi vyrobca. To mam z vlastnej skusenosti, ked som v UK 2 roky pracoval ako opravar mobilnych telefonov pre jednu velku firmu.Ja som spokojny a pre normalneho uzivatela urcite nic nechyba aj co sa tyka stability a spolahlivosti. Myslim, ze v podstate ide iba o marketingovy tah Googlu, ze sa tak silne protezuje Android, ktory samozrejme nie je zly, ale niet dovod hanit Symbian, aspon ja mam Belle - poslednu verziu a je OK.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram