Test Nokia 808 – 38 megapixelů v telefonu

Nedávno se na pulty obchodů dostal nový telefon Nokia 808 PureView. Nebylo by na tom nic zajímavého, kdyby fotoaparát v telefonu neměl 41 megapixelový snímač. Rozlišením fotografií tak mobilní telefon konkuruje i nové DSLR Nikon D800. V testu se podíváme nejen na to, jak jsou takové fotografie kvalitní.

Nokia 808 Pure View je smartphone. Vypsat všechny funkce které telefon má tedy není možné, protože prakticky na vše seženete aplikaci. S přístrojem můžete samozřejmě telefonovat, brouzdat na internetu, psát zprávy a emaily, má NFC, wifi, HDMI, Bluetooth 3.0 a tak dále. Nás bude ale zajímat hlavně fotoaparát, který odlišuje novou Nokii od ostatních telefonů – a nakonec i od většiny fotoaparátů.

Nokia 808 PureView Nokia 808 PureView

Fotoaparát Nokia 808

Snímač fotoaparátu v Nokia 808 má 41 megapixelů. První co vás napadne je „jak probůh může fotit tolik megapixelů na malém snímači v telefonu“. Ovšem snímač není tak malý, jako v ostatních telefonech. 1/1,2“ snímač je dokonce o dost větší než snímače většiny kompaktních fotoaparátů. S rozlišením by tedy teoreticky takový problém být neměl, ale co na to optika, bude dost kvalitní aby při tak velkém rozlišení byla fotografie ostrá? Nokia se chlubí optikou Carl-Zeiss, to ale nic neznamená. Až test ukáže.

Technické parametry mobilního fotoaparátu nám dále prozradí, že v přístroji je autofokus. Ten je již běžnou součástí fotoaparátu ve všech lepších mobilech a konkrétně u přístroje s takto velkým snímačem získává na významu, protože čím větší snímač, tím menší hloubka ostrosti a při obřím rozlišení je dobré zaostření klíčové.

Objektiv má pevnou ohniskovou vzdálenost 8mm, což je po přepočtu na kinofilm při crop faktoru 3.24 ekvivalentní ohniskové vzdálenosti cca 26mm. Světelnost je f/2.4 a objektiv nemá clonu. Co se expozičního nastavení týče, nahrazuje její funkci blíže nespecifikovaný ND filtr.

Příjemný je sice malý, ale xenonový blesk hned nad objektivem. Výkon slušně stačí pro fotografování v interiéru. V horších světelných podmínkách nechybí ani přisvětlovací dioda pro automatické ostření.

Displej telefonu je pochopitelně dotykový s úhlopříčkou 4“ a neobvyklým rozlišením 640×360 bodů. Barevné podání má „intenzivně barevné“ a fotografie na něm vypadají opravdu pěkně.

Co vše Nokie umí?

Protože je Nokie 808 smartphone, umí toho spoustu. Je pravděpodobné, že by se časem mohl objevit i nový software pro fotoaparát, který nabídne nové funkce. Už teď je ale přístroj na to, že se jedná o telefon, slušně vybavený. Fotoaparát v telefonu nabízí tři základní režimy.

„Automatický“ režim je zcela automatický. Pouze namíříte, dotykem na displeji nebo namáčknutím tlačítka spouště zaostříte a vyfotíte – fotoaparát uloží snímek s rozlišením 3072×1728 pixelů. Jediné nastavení v automatickém režimu je volba blesku ano / ne / automat / červené oči. Také můžete pohybem prstu po displeji nebo tlačítky hlasitosti zoomovat. Přestože fotoaparát nemá optický zoom, při menším rozlišení fotografií si může dovolit dělat výřezy u obřího rozlišení čipu bez interpolace obvyklé u digitálních zo­omů.

Další režim s názvem „Režim“ umožňuje kromě blesku a zoomu také volbu typu scény, kterou fotografujete. Na výběr máte krajinu, automat, makro, portrét (ale detekce tváře funguje všude), sport, noc, noční portrét, reflektor a sníh. I v tomto režimu jsou fotografie v rozlišení pouze 3072×1728 bodů.

Jste-li kreativní, hračičkové, nebo chcete-li využít plné efektivní rozlišení telefonu 38Mpix, přepnete na poslední režim „Kreativní“. Ten, na rozdíl od předchozích, nabízí poměrně bohaté možnosti nastavení, které si můžete uložit pod vlastní režimy K1, K2 a K3. Telefon tak lze mít přichystaný až pro 3 nejčastěji fotografované situace.

V „Kreativním“ režimu si můžete konečně zvolit i rozlišení snímku. Buď „PureView“ (jak 16:9 tak i 4:3) snížené rozlišení 8, 5 nebo 3Mpix, nebo plné rozlišení v poměru stran 16:9 (34Mpix) a 4:3 (konečně 38Mpix). Dále si můžete nastavit kvalitu komprese JPEG ve dvou úrovních, sytost, kontrast, doostření, efekty jako živé barvy, sépiové nebo černobílé foto a režim snímání.

Speciálně režimy snímání nazvané „Fotorežim“ stojí za pozornost. Normální režim fotografuje jednotlivé snímky a sérii vytvoříte prostým držením spouště. Bracketing (často záležitost až lepších kompaktů) umožní vytvořit až 5 snímků s expozičním rozsahem až +/- 4EV. Samospoušť lze nastavit na 2, 10, nebo 30 sekund. A „Fotorežimy“ uzavírá opravdová třešnička na dortu, Intervalové snímání. Funkce kterou i v kompaktních fotoaparátech najdete jen výjimečně umožňuje nechat telefon automaticky nafotografovat daný počet snímků s volitelným intervalem. Snímků může být 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 nebo 1500 a lze snímat s intervalem 5, 8, 10, 15, 30 sekund, 1, 5, 10 a 30 minut. Pokud nepotřebujete telefonovat a máte velkou MicroSDHC kartu, stává se z Nokie 808 skvělý nástroj na časosběrnou fotografii (při 30 minutách a 1500 fotografiích zaznamenáte celý měsíc).

V pokročilých předvolbách fotorežimu si můžete nechat zobrazit mřížku na displeji pro snazší kompozici, vypnout zvuky fotoaparátu, přisvětlení, zapnout stabilizaci (elektronickou) videa a vybrat, kam se vlastně fotografie ukládají.

Při samotném fotografování můžete v „Kreativním“ režimu, ať už je nastavený jakkoli, dále volit režim blesku, kompenzaci expozice v rozsahu +/- 4EV po 1/3EV (a fotoaparát vám pomáhá zobrazením živého histogramu scény), vyvážení bílé, manuální zapnutí či vypnutí ND filtru a hlavně ISO v rozsahu 50–1600.

Fotoaparát v libovolném režimu lze přepnout na video. V „Kreativním“ máte k dispozici opět řadu nastavení, byť je jich méně než u fotografie. Ale stále můžete například volit vyvážení bílé a kompenzaci expozice. Maximální rozlišení videa je 1080p/30fps. U videa umí Nokie 808 i kontinuálně ostřit, ale ostření je opravdu pomalé. Manuální ostření dotykem na vybrané místo na displeji funguje i u videa. Natáčení videa lze v jeho průběhu pozastavit, pokud se například chvilku nic neděje, a nevzniká tak nutnost vytvářet řadu samostatných záběrů. Originální soubor s ukázkovým videm z Nokia 808 si můžete stáhnout zde.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Martin Picka 1
    Martin Picka 1
    07.08.2012 16:21

    jojo, Nokia se muze snazit sebevic, ale ten Symbian byl fajn pred par lety, ted uz ho nemam ani tendenci vyzkouset, skoda jich, Finu...

  • cc355
    cc355
    08.08.2012 22:20

    jj, nechápu, proč tam ten symbian dávají, vždyť to musí vědět, že to nemůže přežít... asi chyba ve vedení

  • Karol Neznik
    Karol Neznik
    07.09.2012 13:46

    Ja zas nechapem, co komu chyba na Symbiane, prave som si kupil teraz uz 2. najlepsi fotak v mobile Nokia N8, a mam tolko aplikacii, aj zadarmo, ze ani neviem vsetky vyuzit a nechapem, co by malo na nich chybat? Vcetne aplikacii pre fotak. A mapy a navigacia zadarmo na cely zivot... Pritom je to Nokia, symbol mobilnych telefonov a skutocne najkvalitnejsi vyrobca. To mam z vlastnej skusenosti, ked som v UK 2 roky pracoval ako opravar mobilnych telefonov pre jednu velku firmu.Ja som spokojny a pre normalneho uzivatela urcite nic nechyba aj co sa tyka stability a spolahlivosti. Myslim, ze v podstate ide iba o marketingovy tah Googlu, ze sa tak silne protezuje Android, ktory samozrejme nie je zly, ale niet dovod hanit Symbian, aspon ja mam Belle - poslednu verziu a je OK.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram