Jak vytvořit přenosnou prezentaci fotografií

Chcete někomu ukázat nebo poslat emailem prezentaci svých fotografií, jak to ale udělat, aby si ji určitě mohl přehrát v podobě jakou chcete vy a nemusel prohlížet jednotlivé fotky? V článku se podíváme na možnosti tvorby přenosných slideshow fotografií.

Pokud byste potřebovali někomu poslat prezentaci fotografií, takovou kterou dotyčný jen spustí, pohodlně se usadí a kochá se, pravděpodobně by vás jako první napadla „powerpointová“ prezentace. Je to sice populární řešení a po emailech se takto šíří mnoho více či méně zdařilých slideshow, ale není to řešení úplně vhodné. Hlavně proto, že každý kdo si chce podobnou prezentaci přehrát, potřebuje speciální software – Powerpoint, nebo některou z alternativ. Ne každý tak vaše fotografie shlédne. Nejlepším řešením by byla prezentace, která by šla spustit téměř každému bez ohledu na nainstalovaný software na PC.

Téměř k dokonalosti se v tomto ohledu blíží prezentace ve formátu PDF. Hlavně proto, že prohlížeč PDF má dnes skoro každý (a je zdarma). Není moc známé, že PDF soubory už poměrně dlouho umí i automaticky přehrávanou prezentaci, kdy mezi jednotlivými stránkami nemusíte přecházet ručně. S tvorbou takového PDF vám pomůže například Zoner Photo Studio nebo Adobe Lightroom.

Tvorba PDF slideshow v Zoner Photo Studio 14

V Zoneru je možnost běžné slideshow v modulu prohlížeč, PDF přehrávání je ale jinde. Přímo ve správci si označte fotografie, které chcete do prezentace vložit. Pak jděte do menu „Vytvořit“ a vyberte položku „PDF promítání…“

PDF promítání v Zoneru

V okně, které na vás vyskočí, uvidíte své vybrané fotografie a můžete nastavit chování prezentace. Co je poměrně specifické a u běžné prezentace to není možné – můžete si pro každou fotografii zvlášť vybrat přechodový efekt i dobu zobrazení. Samozřejmě lze přesouvat fotografie v seznamu a měnit tak jejich pořadí v prezentaci. Třešničkou na dortu je možnost přidat k prezentaci hudbu například v mp3.

nastavení PDF promítání v Zoneru část široké nabídky přechodových efekrů

Po potvrzení nastavení se objeví okno samotného exportu PDF, kde můžete s klidem nechat výchozí nastavení (pouze pokud chcete mít prezentaci malou za cenu horší kvality, snižte kvalitu JPG a/nebo hodnotu DPI). Jedná se jen o vlastnosti samotného PDF souboru. Ten si pak pojmenujete a uložíte v dalším kroku.

A je hotovo. Máte jeden samostatný soubor PDF, ve kterém se skrývá celá prezentace. Stačí poslat emailem, vypálit na CD atd. A máte poměrně solidní jistotu, že si vaší prezentaci každý přehraje.

Tvorba PDF slideshow v Adobe Lightroom 4

Adobe Lightroom umí také vytvářet PDF z fotografií. Oproti Zoneru chybí možnost vytvořit PDF s hudbou, ovšem přímo při vytváření slideshow je možné k fotografiím přidat popisky – a to i načtené přímo z EXIF. Libovolným fontem, do libovolných míst. Co se týče vzhledu prezentace, možnosti v Lightroomu jsou zdaleka nejširší. PDF prezentaci vytváříte v podstatě jako běžnou prezentaci, jen nakonec místo přehrání zvolíte Exportovat PDF. Je zde také možnost exportu videa, kde pochopitelně bude i hudba, ale vzhledem k datovému objemu a formátu mp4 to není šťastné řešení – emailem prezentaci nepošlete a ne každý ji přehraje. A také export trvá neuvěřitelně dlouho – u testovací prezentace na starším notebooku desítky minut.

tvorba prezentace v Lightroomu

Tvorba zcela samostatné slideshow

Co když se ale stane, že příjemci vašich fotografií nemají ani Acrobat Reader pro prohlížení PDF a dokonce ani žádný prohlížeč obrázků. Ať je tato situace jakkoli nepravděpodobná, pokud mají alespoň PC s Windows, řešení existuje. Freewarový prohlížeč fotografií IrfanView (ke stažení zde) umí vytvořenou prezetaci exporovat do samostatného (.exe) spustitelného souboru. Na jakémkoli PC s Windows pak lze tento soubor spustit a prezentace běží.

Tvorbu prezentace v IrfanView spustíte klávesovou zkratkou W. V okně které na vás vyskočí si vyberete fotografie do prezentace (i z různých umístění) a pokud chcete přehrávat na pozadí hudbu, přidáte také vybraný mp3 soubor. V seznamu fotografií si upravíte pořadí přehrávání (hudba musí být jako první aby začala hrát hned na začátku). Dále si zvolíte samotné chování prezentace. Část nastavení se volí i v „Full screen options“, kam se rozhodně podívejte. Je tu možné zapnout jediný přechodový efekt prolnutí a zvolit vzhled písma v prezentaci. Co bude u fotografií napsáno musíte zapsat ve formátovacím řetězci. Nápovědu naleznete pod tlačítkem Help a po troše zkoumání přijdete na to, jak v prezentaci promítnout jakoukoli informaci z EXIF – například název, popis a © autora vypadá takto: $E270 – $E37510 – © $E33432. Bohuže je možné takto vložit text jen na jedno místo, nelze tedy název dát nad snímek a popis pod něj, vše musí být v jednom bloku.

Pokud přidáte do slideshow mp3 a vyskočí na vás chybová hláška, že soubor nezle přehrát, stáhněte a nainstalujte si do IrfanView oficiální plugin.

Prezentaci spustíte tlačítkem „Play Slideshow“. Jste-li s výsledkem spokojení, tlačítkem „Save slideshow as EXE/SCR“ exportujete samotný soubor s prezentací.

tvorba prezentace v IrfanView

Vejde se to do emailu?

A trocha čísel na závěr. Pokud chcete posílat prezentace emailem, pochopitelně záleží na velikosti souboru. Testovací prezentace obsahovala 54 fotografií v rozlišení 1200×800 o celkové velikosti 14MB a bylo-li to možné, jeden hudební mp3 soubor velikosti 4MB. Výsledné prezentace byly:

  • Zoner Photo Studio 14: PDF ve výchozí kvalitě s hudbou 13,6MB (evidentně došlo ke zmenšení/kompresi fotografií)
  • Adobe Lightroom 4: PDF bez hudby s grafickou úpravou a texty 24MB (nevysvětlitelný a nesmyslný nárůst objemu dat)
  • Adobe Lightroom 4: Video 720p (snížené rozlišení fotek) s hudbou grafickou úpravou a texty 115MB (to rozhodně emailem nepošlete)
  • IrfanView: samostatně spustitelná prezentace s textem, hudbou a z principu fotografiemi v původním rozlišení a kvalitě 18MB

Osobně se mi velmi líbí IrfanView, protože vůbec nemění kvalitu a velikost fotografií. U Zoner Photo Studio by bylo možné zmenšení a kompresi snímků omezit v nastavení exportu PDF. Ovšem objem prezentací vytvářených Adobe Lightroom není ospravedlnitelný žádnou kvalitou – je holý nesmysl aby prezentace kde je navíc jen trochu textu a rámeček byla téměř 2× větší než původní data.

     

Líbil se vám článek?

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram