Bezzrcadlovky řady Sony Alfa NEX se staly jistou stálicí na našem trhu. Nabízí velmi kompaktní rozměry, relativně bohaté příslušenství a především velmi dobrou obrazovou kvalitu. Dnes se podíváme na další model, kterým je Sony Alfa NEX-F3.

Mezi bezzrcadlovky se zařadil další model Sony. Je jím Sony Alfa NEX-F3.

Sony NEX-F3 S vysunutým bleskem

Základní vlastnosti

Zadní strana Vyklopené LCD (autoportrét)
Dolní strana

Vlastní tělo fotoaparátu NEX-F3 je velikosti shodné s kapesními kompaktními fotoaparáty. Hmotnost těla je 225 gramů a rozměry cca 117×67×41 mm. Opět v něm najdeme samozřejmě čip velikosti APS-C. Já měl zapůjčený NEX-F3 společně v setu s objektivem 18–55mm. Celkový vzhled vidíte na přiložených fotografiích. Ovládání byť i jen základních funkcí fotoaparátu je poměrně komplikované. Na těle je pouze minimum tlačítek s jasným účelem. V zásadě je to pouze kompenzace expozice. Základním prvkem pro nastavování čehokoliv je tlačítko Menu. Po jeho stisku se objeví hezké menu.

Hlavní nabídka

NEX-F3 disponuje všemi běžnými režimi snímání – P, A, S, M. A k nim ještě několika dalšími (Auto, Auto plus, Panorama, Scenické režimy… viz. foto). Je třeba uvést, že informace na displeji hodně pomohou s kompletním nastavením.

Režim snímání Programová automatika Režim Super auto

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • To Shi
    To Shi
    05.07.2012 20:18

    Řada NEX se velice povedla. Důležité je pochopit, že i přes přítomnost APS-C snímače se jedná o řadu určenou pro "cvakače" (výjimkou je NEX-7).
    Manželce jsem pořídil NEX-3 coby náhradu za její "starý" kompakt a musím říct, že si s ním užívá hodně legrace. Manželka sice nový foťák odmítala, ale když už souhlasila s výměnou, tak měla jediný požadavek na foťák - hodně chytrý automat. Prostě foťák po ní nesmí nic chtít (má původní nabídka byla set Nikon D3100+18-55VR). Od první chvíle prostě cvaká nebo natáčí. Vše jedním tlačítkem. Jediné co se manželka naučila je přepnout na režim Ručně držený soumrak (víceexpozice) a panorama. Zbytek obstará opravdu velmi chytrá automatika a musím říct, že ta odvádí velmi dobrou práci. Ač mám Nikon D300, často jí závidím jak dobře jí ta Sonka fotí
    NEX tedy mohu dle své osobní zkušenosti vřele doporučit všem "cvakačům".

  • Taffey
    Taffey
    06.07.2012 12:05

    To Shi, Nex 3 a Nex F3, to jsou úplně jiné foťáky, prý pro cvakaře, to je neuvěřitelné. Kdyby ses pořádně soustředil na to, co čteš a na co odpovídáš, jistě bys nenapsal takovou kravinu. Já mám nexe 5N a fotím s ním úplně všechno, co potřebuji na úrovni, kterou mi nedovolaovala ani minolta dynax 7D, a to byl, panečku, stran ovládání, nějaký stroj. Tak bleskový přístup k nastavení nemá většina zrcadlovek. A skutečnost, že autor článku si nedal práci s pořádným nastudováním aparátu, přistupoval k tomu konzervativně a už a priori si myslí, že je to pro začátečníky, tak to mě tu vůbec nepřekvapuje. Je to jeden z důvodů, proč jsem se odsud včera odhlásil úplně. Například to, že autorovi článku dělalo problém nastavení běžných hodnot jako iso, způsobu měření nebo ostření a tak dále, je jen známkou naprostého nepochopení tohoto aparátu. Protože kdyby se tím zabýval do hloubky, zjistil by, že si ISO může nastavit například na pravé tlačítko kruhového voliče, výběr všeho možného třeba na tlačítko B a tak dále. Ono to chce věnovat se tomu trochu do hloubky. Ne to zpráskat za týden.
    A když položím své fotky z nexe 5N s objektivem třeba 50/1,4 nebo 90/2,8 makro ve velikosti třeba 60x40cm, tak bych byl velmi zvědav na to, jak bys tu kvalitu honil. To bys musel mít opravdu hodně, hodně dobrý stroj. Tvá argumentace, že nex je pro cvakaly je podobně hloupá, jako tvrzení, že D700 od nikona je nižší kategorie, něco jako D70. Za celou dobu 7 měsíců, co nexe mám, jsem nevyfotil ani jednu fotku automatem. Fotím furt stejně, jako jsem fotil zrcadlovkou, tedy nastavení na A, případně M, protože na dolním tlačítku kruhového voliče je funkce +-EV, která je krásně viditelná jam na displeji, tak v hledáčku, který jsem s dokoupil a pohled do něj je jako ze vrat stodoly, čisté, rychlé, žádné škubání, rozlišení 2,5 melounů pixelů. Kdo se dovnitř nepodíval, neuvěří. Hlavně, že je vám všem hned jasné, že je to pro cvakaly.

  • To Shi
    To Shi
    06.07.2012 19:53

    To ... - *,
    Tušil jsem, že někomu šlápnu na kuří oko. A je to tady. Nikdo přece netvrdí, že na řadě NEX nelze nastavit vše co lze nastavit na běžných DSLR. Rozdíl je v tom, že tady je těch tlačítek na těle zoufale málo. Z pohledu majitele DSLR. Ovšem z pohledu majitele kompaktu, který byl doposud zvyklý namířit, cvaknout a jít dál, je vše v pořádku. Pro tyhle lidi nabízí NEX velice, ale opravdu velice inteligentní automatiku.
    Toť vše, co jsem chtěl sdělit.

  • Walther Krupinsky 1
    Walther Krupinsky 1
    07.07.2012 11:53

    Jak píše Taffey, příjemný automat pro cvakálisty. Sony umí.

  • Ijesu Katsumoto
    Ijesu Katsumoto
    07.07.2012 18:04

    Osobní zkušenost s řadou NEX mám jen v podobě NEX-3. NEX-F3 jsem v ruce neměl, nicméně podle návodu, který je ke stažení na stránkách SONY (http://pdf.crse.com/manuals/4423276611.pdf, str. 138-140) lze tlačítka na tomto fotoaparátu programovat obdobně, jako na NEX-3. Možná, že nějaké "klasičtější" pojetí ovládacích prvků ala zrcadlovka nebo pokročilý kompakt by bylo uživatelsky přívětivější, možná, že to je tak nastejno (SONY řešení je celkem rychlé a svým způsobem „geniální“). Myslím, že by v recenzi měla být možnost programovat tlačítka zmíněna, protože to dost zásadně mění ovládání fotoaparátu a do menu se v podstatě lézt nemusí (i když pochopitelně záleží na fotografovi a na tom, co všechno chce před zmáčknutím spouště nastavit).
    Na NEX-3 mi každopádně vadí jiné věci, než ovládání, a to asi hlavně dvě:
    1. displej je u tohoto modelu vyklápěcí jen v omezeném rozsahu nahoru a dolu, a to tak, že nelze fotit autoportréty. To, jak se zdá, u NEX-F3 vyřešili;
    2. připojení externího blesku a externího mikrofonu je řešeno přes jakýsi proprietární „konektor inteligentního příslušenství“ - uvítal bych, kdyby místo toho byl standardní jack plus klasická patice na blesk - nejlépe se středovým kontaktem (to ale u SONY/MINOLTY asi jen tak nehrozí). U NEX-F3 je situace zřejmě obdobná, ale navíc má ještě zabudovaný vyklápěcí malý blesk.

  • Martin Peč
    Martin Peč
    08.07.2012 14:38

    To Shi: ...NEXe 3ku jsem si pořídil, když přišel na trh, a to z toho důvodu, že mě nebavilo s sebou neustále tahat zrcadlo. Používám na něm "M" skla a z řad "cvakačů" neudělá fotku nikdo! Toť vše k ubohému výlevu...

  • Petr Wroblowský
    Petr Wroblowský
    08.07.2012 19:48

    Lze tento výplod vůbec považovat za nějakou recenzi?? Obávám se že podle tohoto povrchního blábolu se nezorientuje ani "cvakač".

    Ač v mnohém s Taffeym nesouhlasím, tak tentokrát mu dávám zapravdu

  • Petr Louženský
    Petr Louženský
    09.07.2012 15:10

    Hodně slabá a celkem nic neříkající recenze, což vynikne zejména při srovnání s podstatně preciznějším dnešním testem Sony A57 od Charlieho...

  • To Shi
    To Shi
    09.07.2012 20:56

    2 Martin Peč: Takže kočkopes NEX + M objektivy jsou jedinou zárukou kvalitní fotografie? Hm, tak tohle vyžaduje ego velikosti Jupiteru.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (14)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram