Bezzrcadlovky řady Sony Alfa NEX se staly jistou stálicí na našem trhu. Nabízí velmi kompaktní rozměry, relativně bohaté příslušenství a především velmi dobrou obrazovou kvalitu. Dnes se podíváme na další model, kterým je Sony Alfa NEX-F3.

Mezi bezzrcadlovky se zařadil další model Sony. Je jím Sony Alfa NEX-F3.

Sony NEX-F3 S vysunutým bleskem

Základní vlastnosti

Zadní strana Vyklopené LCD (autoportrét)
Dolní strana

Vlastní tělo fotoaparátu NEX-F3 je velikosti shodné s kapesními kompaktními fotoaparáty. Hmotnost těla je 225 gramů a rozměry cca 117×67×41 mm. Opět v něm najdeme samozřejmě čip velikosti APS-C. Já měl zapůjčený NEX-F3 společně v setu s objektivem 18–55mm. Celkový vzhled vidíte na přiložených fotografiích. Ovládání byť i jen základních funkcí fotoaparátu je poměrně komplikované. Na těle je pouze minimum tlačítek s jasným účelem. V zásadě je to pouze kompenzace expozice. Základním prvkem pro nastavování čehokoliv je tlačítko Menu. Po jeho stisku se objeví hezké menu.

Hlavní nabídka

NEX-F3 disponuje všemi běžnými režimi snímání – P, A, S, M. A k nim ještě několika dalšími (Auto, Auto plus, Panorama, Scenické režimy… viz. foto). Je třeba uvést, že informace na displeji hodně pomohou s kompletním nastavením.

Režim snímání Programová automatika Režim Super auto

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Martin Picka 1
    Martin Picka 1
    10.07.2012 11:03

    To Shit:
    Mam k DSLR NEX5, mel jsem v ruce i NEX3 a tyden zkousel NEX7. Co se nastaveni tyce, tak se s tou vyjjimkou u NEX7 pletes. Jeho nejvetsi deviza je integrovany hledacek na primem slunci, ale nastaveni clony i kompenzace expozice neni vubec problem ani na 5ce, navic si v klidu nastavis na klavesy, to co jsi zvykly na DSLR nastavovat.
    Mam k NEXu jine vyhrady, ale vzhledem ke kompaktnosti, vystupu a ergonomii nemam zadne vyhrady. Sice je fajn mit na DSLR spoustu cudliku jako mela prave Taffeym zminovana KM 7D, ale pokud vis, co casto nastavujes a netapes jako nakej cvakal v nastaveni, tak nemam s 3kovou ani 5kovou radou zadny problem. A kdyz napriklad zkousis nastavit v menu neco noveho, tak ti to zustane v pameti menu a nemusis se tam proklikavat jak blb znovu, jen zmacknes menu a muzes funkci zas vypnout.

    NEX ma prirozene i sve nevyhody, ale kdyz si zrekapituluju, co jsem mel tlacitek na 7D (A700) nebo na 1Ds, tak vetsinu z nich clovek nepotrebuje nastavovat casteji. Taky nedam dopustit na DSLR, ale neprijde mi, ze je fer k NEXovi ho positionovat pro cvakace. Ma omezeni (HLAVNE DOSTUPNOST KVALITNICH SVETELNYCH AF SKEL), ale poslouzi i narocnemu uzivateli, i kdyz je to zpocatku nezvyk).

  • Martin Picka 1
    Martin Picka 1
    10.07.2012 11:05

    To Shi: sorry, za To Shita... :))

  • Ijesu Katsumoto
    Ijesu Katsumoto
    15.07.2012 10:22

    Ještě upozornění - na Ebayi se začal nabízet adapter "JJC MSA-10" (viz např. http://www.ebay.com/itm/Hot-Shoe-Adapter-For-Sony-Nex-3-5-5n-Attach-Wireless-Radio-Trigger-Remote-Flash-/360469826560?pt=Camera_Flash_Accessories&hash=item53edad0c00#ht_4789wt_954), s jehož pomocí lze připojit dálkové odpalování blesku se středovým kontaktem, popř. samotný takový blesk (byť toto nedoporučují kvůli váze blesku a možnému poškození konektoru nebo adaptéru), k tomu „konektoru inteligentního příslušenství“. Stojí to zhruba 30 USD. Vyzkoušeno to nemám.

    Neplést s podobně vypadající „studeným“ (tzn. bez elektrických kontaktů) adaptérem, který nic neodpaluje a je to jen držák na příslušenství (stojí kolem 18 USD).

  • Karel Omes
    Karel Omes
    29.08.2012 20:47

    NEX je trochu zvláštní řada fotoaparátů, tělo kompaktu s kvalitou DSLR, ne každému musí sednout. Já osobně když jsem měl na test NEX-5N tak první den jsem na něj také koukal s nedůvěrou co že to je za "krabičku od cigaret".. Ale díky tomu že jsme jí měl nakonec asi na 3-4týdny, tak mne sakra zalezla pod kůži a hrozně nerad jsem jí vracel. Aještě do nedávna jsem vážně uvažoval že hned jak umře moje současná DSLR tak koupím NEX-5N, protože je to bomba. Ano nevýhoda neexistujícího hledáčku v základu a nutnosti jeho dokoupení nebo redukce pro klasická "velká" skla od minolty a nebo sony (a další značky, jako tamron,tokina,sigma...) tu je, ale na druhou stranu to co umí NEX (osobně znám jen ten 5N) to je prostě dost dobrý i na fotografie větší jak A4. Zkrátka buďto vás NEX osloví a pak se vám safra dobře odmění, a nebo vás neoslový a chce klasické pojetí DSLR s čudlíkama a "velkým" tělem.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    29.08.2012 20:48

    "neosloví a chcete..." + omlovám se i za další překlepy..

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (14)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram