Jak vybrat sluneční clonu

Jednou z nedílných součástí objektivů je opomíjená sluneční clona, která vám ulehčí trápení s nežádoucími světelnými efekty. O tom, jaké sluneční clony jsou nejvhodnější, co je sluneční clona, vinětace atd. se dočtete v následujícím článku.

Tímto článkem volně navazuji na předchozí článek „Sluneční clony“ od Andreje Macenauera. Andrej se v něm věnoval základnímu vysvětlení problematiky slunečních clon a představil alternativní postupy, jak nahradit sluneční clonu. V článku, který navazuje, se budeme věnovat správnému výběru sluneční clony a definování směru světla.

Definice směrů světla

Abychom lépe pochopili vliv světla na fotografovaný objekt a objektiv našeho přístroje, měli bychom si ověřit znalosti účinků dopadajícího světla z různých směrů. Slovní spojení je to neustálené, ale můžeme si ho vykládat jako směr světelného toku dopadajícího k ose objektivu a k fotografovanému předmětu. Na jednoduchém vyobrazení směrů světla můžeme skutečně vidět, že světelné paprsky mohou dopadat na osu objektivu a ovlivňovat fotografický obraz. Pro jednoduché pojmenování jsem uvedl dva základní pohledy, pohled shora na fotoaparát a pohled ze strany.

Směry světla (pohled shora) Směry světla (pohled ze strany)

Kdy použít sluneční clonu?

Sluneční clona slouží k odstínění svazků světelných paprsků, které se nepodílejí na tvorbě obrazu a mohou neblahým způsobem ovlivnit výslednou fotografii. Známým příkladem jsou světelné kruhy, reflexy nebo závojující světlo. Nejkritičtější jsou situace, kdy fotografujete při levém, příčném, horním nebo spodním světle. Sluneční clonu využijete i při fotografování v pozitivním protisvětle. Negativní protisvětlo a spodní světlo může také způsobit tvorbu nežádoucích reflexů, příkladem negativního protisvětla a spodního světla je světlo odražené od vodní hladiny.

Sluneční clony

Sluneční clony (gumové)

Sluneční clony se vyrábějí z gumy, plastu nebo lehkých kovových slitin. Existují i univerzální sluneční clony, které si můžete dokoupit. Sluneční clony mají tvar komolého jehlanu nebo kužele a měly by přesně kopírovat úhel paprskového svazku vymezeného snímací soustavou vašeho objektivu (zorný úhel). Základními parametry slunečních clon je průměr objímky závitu, úhel, popřípadě stoupání závitu.

Výběr správné sluneční clony

Při výběru sluneční clony nezáleží pouze na průměru vašeho objektivu, ale také na formátu vašeho přístroje a ohniskové vzdálenosti objektivu. Na základě těchto informací si můžete vybrat správnou sluneční clonu k vašemu objektivu. Při špatném výběru sluneční clony může dojít k tzv. vinětaci objektivu nebo naopak k její malé účinnosti. Viněta se projeví zasažením některé části sluneční clony do zorného úhlu objektivu, kde výsledná fotografie má neprokreslené rohy obrazu. Určitým vodítkem mohou být převodové tabulky, podle kterých můžete přibližně zjistit, jaká clona je pro váš objektiv ideální.

Funkčnost slunečních clon <br> (A. - ideální stav, B. - malá účinnost clony, C. - vinětace)

Nejúčinnější tvar sluneční clony je samozřejmě pravoúhlý, s poměrem stran odpovídající formátu negativu. U superširokých objektivů se můžete setkat s tzv. vykousanými slunečními clonami, které zamezují vinětaci obrazu. Mezi méně známé sluneční clony patří hranaté clony, které se však nehodí pro objektivy s otočným filtrovým závitem.

Kompatibilita slunečních clon

U některých starších objektivů může dojít k nekompatibilitě se stávajícími slunečními clonami nebo naopak. Nekompatibilita může být způsobena jiným typem stoupání závitu jak clony nebo objektivu. K vyřešení tohoto problému slouží redukční kroužky.

Uvedené úhly jsou pouze orientační doporučené hodnoty.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • nony
    nony
    11.08.2001 22:35

    Při výběru sluneční clony dejte přednost originální bajonetové (ne závitové). Závitovou (šroubovací)clonu nelze použít v kombinaci s filtrem v provedení slim, které je většinou podmínkou pro širokoúhlé objektivy - vinětace ...
    Nony.

  • tulenique
    tulenique
    26.09.2002 00:08

    Existuje originalne slnecne clony aj pre starsie objektivy? Konkretne mam Minoltu XD-7 a objektivy MD Rokkor. Mam sa snazit niekde zohnat originalnu clonu, alebo sa uspokojit s gumovom clonou do filtroveho zavitu? Za kazdu radu dakujem.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram