Zpracování tématu: "Maska"

Vážení přátelé, fotografové. Abych se hned v začátku a bez otálení přiznal, tentokrát jsou Vaše příspěvky k vypsanému tématu „maska“ pro mě skutečně zklamáním. Nevyužít možnosti tak nádherného a interpretačně mimořádně bohatého tématu je docela ostuda.

Pohled za hradní dveře

Ne bez nápadu, ale po stránce práce se světlem velice špatně zvládnutá fotografie. A věřím, že všichni fotografové si náležitě uvědomují, že práce s ním je ten klíčový faktor fotografie. Dává fotografiím minimálně jejich náladu a atmosféru. Většinou ještě víc. Ostré přímé světlo zabudovaného blesku tuto fotografii vyloženě pohřbilo. Pomohla by minimálně nějaká rozptylka na ten blesk. Případně nějaké ještě tajemnější nasvícení jiným světelným zdrojem.

Malování na obličej

Ze skupiny masek malovaných přímo na tvář byly nejvíce zastoupeny fotografie, na kterých malířka právě na obličej maluje. Tedy proces vzniku. A jak je už na dvou ukázkách vidět, modely byly nejčastěji děti. První co mne udeřilo do očí je společné nejenom pro dvě vybrané fotografie, ale i všechny další s touto tematikou, které jste zaslali. A to stejná strana, ze které fotograf pozoruje scénu. Přes ruku malířky. To ale u všech došlých fotografií, kromě první z publikovaných, způsobuje, že ruka zakrývá to, co maluje. Logicky bych volil opačnou stranu, kde by navíc bylo vidět do tváře i malířce, což by mohlo vytvořit i případnou interakci ve výrazech.

Pokud se podívám na dva vybrané snímky, tak každý z nich má svou „kosmetickou“ chybičku.

U prvního asi nejvíc ruší barevně dominantní triko v pozadí. Odpoutává tak pozornost od hlavního prvku. Kromě požádání dotyčné barevné dominanty o odstoupení v čase focení se teď dá už jen zachraňovat. Třeba lokální desaturací, nebo přímo oříznutím. Snímku by také pomohlo využití delšího ohniska, nebo nižšího clonového čísla za účelem výraznějšího rozostření pozadí.

U druhé snímku kromě již zmíněného zakrývání části malby rukou škodí snad také zbytečný nadbytek informací v neostrosti vlevo. Stačilo by uříznutí za uchem.

Maska mafiánská

Závěrečnou kategorií budou již vzpomínané masky – kapoty. Vlevo bohužel nepovedený pokus o kontrast mezi elegantním osobním autem a starým traktorem. Rušící pozadí i tvrdé protisvětlo snímek bohužel znehodnocují. Pravá fotografie je sice zajímavá svou přesnou symetrií, ale nevhodné využití grafického filtru jí bohužel hodně ubližuje.

maska elegána

A na závěr tedy můj avizovaný výherce. Výborně vyvážená harmonie linií, tvarů a tónů. Nemá smysl kompozičně analyzovat. Je to o citu. Lepší je si ji vizuálně užít.

Téma na červen 2012

Fotografie do tématu na červen 2012 „Stopa-otisk“ můžete posílat do konce měsíce. Seriál „Okem profesionála“ nabízí každému začínajícímu i pokročilému fotografovi možnost zpracovat zadané téma a nechat si své snímky zhodnotit profesionálem. Každý měsíc či dva je vypsáno nové téma a je jen na vás, jakým způsobem ho ztvárníte. Hodnotí se především nápad, kreativita a originální pojetí.

Fotografie na téma „Stopa-otisk“ můžete posílat do 30. června 2012, 24:00 na adresu: fotoaparat@fo­toaparat.cz
Maximální počet fotografií: 2 (dvě)
Technické parametry: max. 500kB, max. 800 pxl delší strana
Hodnotí: profesionální fotograf Milan Šusta
Vyhlášení tématu najdete ve FotoBlogu.

Pro vaši informaci, jak jste zpracovali minulá témata seriálu Okem profesionála

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram