Fotomozaika – složte si fotografii z fotografií

Fotomozaiky, tedy fotografie složené z fotografií jsou poměrně zajímavé. Setkáte se s nimi třeba na reklamách, ale mohou sloužit i jako pěkný úvodní snímek vašeho fotoalba. V článku se dočtete, jak se fotomozaiky tvoří, a také jaké můžete k jejich tvorbě použít programy.

Fotomozaika je obrázek složený z velkého množství malých fotografií. Podobně jako u běžné mozaiky se pak při pohledu z dálky (nebo zmenšení) malé fotografii slijí v jeden obraz. V praxi tak můžete například úvodní fotografii k albu poskládat z ostatních snímků v albu.

Existuje několik možností jak mozaiku sestavit. Samozřejmě můžete skládat fotografie i ručně, ale daleko lepší práci hlavně snazší za vás udělá specializovaný program. Podívejme se nejprve na trochu teorie.

Jak se skládají fotomozaiky

Zcela základní přístup k složení fotomozaiky bere snímky, ze kterých je mozaika skládána, jako jednotlivé pixely fotografie. Jejich barva je pak průměrnou barvou fotografie. Postup, ať už ruční, nebo v programu, je následující:

  • ke každé zdrojové fotografii se vypočítá její průměrná barva
  • obrázek který chceme zmozaikovatět se rozdělí na požadovaný počet oblastí (podle toho, z kolika fotek bude mozaika složená) a pro každou oblast se vypočítá průměrná barva
  • každá oblast se nahradí zdrojovou fotografií o nejbližší průměrné barvě

To je rychlé a snadné, ale výsledek není zdaleka dokonalý. Mozaika musí být opravdu jemná, aby se dílky jevily jako průměrné barvy. Při větších dílcích najednou neuvidíte průměrnou barvu, ale jednotlivé barvy které se mohou velmi lišit od barev, které měla původní mozaikovaná fotografie.

Chceme-li tedy dobře vypadající výsledek, na kterém ale zároveň budou jednotlivé dílky mozaiky dostatečně velké, aby bylo fotografie v nich vidět, musíme zvolit složitější postup, který neprůměruje, ale dívá se na opravdu existující barvy. Navíc pokročilé postupy neberou zdrojovou fotografii pro dílek mozaiky jako jeden jednobarevný kousek, ale dívají se i na rozložení barev v rámci tohoto jediného dílku.

Například máte snímek žlutého bagru nad kterým je modrá obloha. Program pak takový dílek umístí do výsledné mozaiky na rozhraní žluté a modré (třeba okraj květu pampelišky proti obloze), aby i barvy v rámci jednoho dílku odpovídaly umístění a celkově tak zvyšovaly „rozlišení“ výsledné mozaiky. Při prostém průměrování popsaném výše by byla tato modrožlutá fotografie byla umístěna jako jeden z dílků šedého mraku na obloze, což by pochopitelně celkovému dojmu neprospělo.

Poslední spíše berličkou je částečné prolnutí původního snímku do výsledné mozaiky. Pokud ale máte omezené množství zdrojových fotek a v mozaice se vám opakují, nemusí to vypadat dobře. 5× stejné foto, pokaždé trochu jiné barvy.

Jak skládat fotomozaiky

Pokud chcete vytvořit ze své fotografie fotografickou mozaiku, potřebujete kromě samotné fotografie také poměrně velkou sbírku fotografií ze kterých mozaiku poskládáte. Není ani tak důležité množství, jako barevná a světlostní rozmanitost. Těžko poskládáte snímek exitického papouška z černobílých aktů. Čím víc a čím rozmanitější fotografie máte, tím může být výsledná mozaika přesnější. Množství fotek pak zamezí jejich opakování. Není dobré když je celá modrá obloha vyskládaná jedinou fotografií.

A pokud nechcete trávit hodiny nad fotoeditorem, potřebujete také počítačový program, který mozaiku složí. Najdete jich celou řadu od freeware až po placené. Zde si ukážeme jen některé a zmozaikujeme si pomocí 1500 fotografií tyto tři snímky:

Foto Mosaik Edda

Foto Mosaik Edda vás formou jednoduchého a dobře popsaného průvodce provede celým procesem vytvoření mozaiky. Nejprve si vytvoříte databázi fotografií z nějakého adresáře. Později můžete do databáze přidávat další fotografie (program si sám ohlídá duplicity) a používání více databází je samozřejmostí. Když máte databázi vytvořenou, samotné fotografie u nepotřebujete a klidně je můžete smazat. Při samotném sestavování mozaiky si můžete volit tvar dílků (obdélníky nebo čtverec) a počet dílků v mozaice a také kolikrát se může jedna fotografie opakovat. U testovacích snímků bylo nastaveno 1600 dílků s 2× opakováním (protože databáze obsahovala 1500 fotografií). Prolnutí s původním snímkem bylo vypnuto.

Foto Mosaik Edda Foto Mosaik Edda
Foto Mosaik Edda

V základní ale zcela použitelné verzi je program zdarma. Placená verze umožňuje například parketové nebo náhodné poskládání fotografií a nebo nastavení minimální vzdálenosti mezi dvěma stejnými dílky mozaiky.

Artensoft Photo Mosaic Wizard

Artensoft Photo Mosaic Wizard je placený program, který sice bez funkčního omezení funguje i bez licence, ale do finální mozaiky vkládá text zamezující použití. I tento program má formu průvodce, ve kterém si zvolíte fotky do mozaiky (sice se program tváří, že používá přímo daný adresář, ale také se jedná o databázi a fotografie fyzicky následně nepotřebujete – bohužel do již existující databáze nelze přidávat). V dalších krocích vyberete fotografii, nastavíte parametry jako počet dílků a zda se mají používat i jejich otočené a převrácené varianty a minimální rozestup duplicitních dílků. Opět byla zvolena mozaika 1600 dílků s rozestupem 18, což bylo podle programu maximum. Výsledek vidíte na obrázcích. Zajímavé je, že Artensoft Photo Mosaic Wizard nedělá pravidelnou mozaiku ale „parkety“, tedy kombinované vyskládání fotografií na výšku i na šířku.

Artensoft Photo Mosaic Wizard Artensoft Photo Mosaic Wizard
Artensoft Photo Mosaic Wizard

PhotoMosaique

PhotoMosaique je program zdarma ze stejné dílny jako známější editor PhotoFiltre. Je však z roku 2006 a je to znát. Nečekejte průvodce a vytváření databází fotografií. V jednoduchém okně si prostě otevřete fotografii ze které chcete udělat mozaiku, programu nastavíce cestu k adresáři s fotkami na dílky mozaiky a spustíte tvorbu. Žádné velké nastavování se nekoná. Výsledek bude vypadat překvapivě dobře, ale je trochu podvod. Nejedná se o pravou mozaiku, program jen poskládá fotografie do mřížky (troufám si tvrdit že zcela náhodně) a silně je přibarví původním snímkem. Běžně tak na vaší mozaice najdete zelené portréty a modré růže.

PhotoMosaique

AndreaMosaic

AndreaMosaic vypadá poměrně chaoticky. V okně které se objeví chvíli hledáte, kde vlastně přidat do seznamu fotografie k tvorbě mozaiky (je to až druhé tlačítko od pravého spodního rohu okna). Ovšem program nabízí zdaleka nejširší možnosti přizpůsobení a nastavení kvality – byť u mnoha netušíte, co vlastně dělají. Je zcela na vás, jak se budou dílky opakovat, s jakým rozestupem, jak bude mozaika velká a zda se budou dílky otáčet. Co do přizpůsobení je AndreaMosaic nejlepší. Velkou výhodou je i možnost vložit do „fronty“ ke zpracování více fotografií, které pak program zmozaikuje a rovnou i uloží. Bohužel nastavení velikosti výsledné fotografie nefunguje při tomto hromadném zpracování úplně korektně a některé snímky vycházely menší.

Testovací fotografie byly opět skládány z 1600 čtvercových (lze nastavit i obdélníkové) díků s 2× opakováním a bez prolnutí. Veškerá nastavení kvality byla na výchozích hodnotách

AndreaMosaic AndreaMosaic
AndreaMosaic

Používáte mozaiky nebo máte nějaký vlastní oblíbený program pro jejich tvorbu? Podělte se s námi o své zkušenosti v komentářích.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Bedla
    Petr Bedla
    07.06.2012 17:41

    To nejdulezitejsi a to cena a zpusob platby u tech programu chybi.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram