Zpracování tématu: "Tajemné město"

Při vypisování tohoto tématu jsem očekával, že budu zavalen velikým množstvím vynikajících fotografií. Bohužel Tajemné město se u vás, autorů, nesetkalo s takovou odezvou, jaké se nabízela. Podle očekávání většina tvůrců zaslaných fotografií volila tentokrát zpracování svých snímků v černobílé stupnici a nebo pomocí různých efektů v grafických editorech.

Duch

Jako první z fotografií, kde byla využita přítomnost člověka i když ve velice jemném nádechu je tento snímek s názvem „Duch“. Kompozičně velmi zdařilá fotografie využívající různé tóny šedé a bohatě lineárně členěná. Naznačená figura v dolní části schodiště opravdu snímek oživuje a dodává mu pocit tajemna. Stejně tak působí na první pohled zbytečně velká tmavá plocha na pravé straně fotografie. Protože si ale na každé fotografii lidské oko více všímá světlých ploch než tmavých, je tento velký tmavý prvek jakýmsi vyvážením celého snímku.

Co jsem to vlastně chtěla... Pražská ulička

Dvě podobné fotografie využívající více či méně pohybovou neostrost. Na levé straně snímek daleko členitější a kompozičně vyrovnanější. Oblouk chodníku zvýrazňuje prostor a tmavá neostrá figura na světlém pozadí působí výrazně. Také umístění hlavních prvků snímku, to je figury, sloupu a světlé plochy do třetin obrazu, je velice působivé.

Snímek na pravé straně, byť svoji jednoduchostí a tonální úsporností zajímavý, byl bohužel pořízen o zlomek vteřiny dříve, než by bylo potřebné. Zajímavá tmavá figura je z velké části stále ještě na pozadí černé části domu a tudíž zaniká. Ani dlouhý vržený stín již nic nezachrání.

Na principu tonálního kontrastu ve spojení s kulisou zanedbané městské části v případě fotografie kráčející dvojice a nebo s využitím zamlžené atmosféry u fotografie „Tajemná postava“ vznikly tyto dva snímky.

Tajemná postava

Spíše než tajemně na mne působí fotografie dvojice katastroficky. Velice zdevastovaná ulice či snad průchod, v němž kráčí žena a dítě. Protisvětlo vytváří s postav siluety které autor pomocí barevných akcentů zvýraznil. Fotografie působí svoji atmosférou, vypráví určitý příběh. Náznak třetí postavy uprostřed světlé plochy však působí velmi rušivě.

Snímek tajemná postava je jednou z mnoha „duchařských“ fotografií tohoto seriálu. Snaha o oživení ponuré situace však vyšla docela dobře. Postavení hlavních prvků mimo střed působí znamenitě a autor dobře pracoval s expozičními hodnotami, ale to je vidět ale pouze při zvětšení fotografie. Pak objevíme dobře prokreslený průchod, vrata i mříže.

Snad nejlépe se s tématem jak po stránce námětu, tak i zpracování vypořádal autor snímku „Oruro“

Oruro

Část města ležícího na úpatí hor, které tvoří pozadí fotografie, je dramaticky nasvícena nízkým bočním slunečním světlem vytvářejícím ostré stíny. Skoro liduprázdná dlouhá ulice prochází téměř celou fotografií a její sbíhající se linie zvýrazňuje prostor a velikost. Střídání světlejších a tmavých ploch v pravé části snímku „rozbíjí“ stinné části a mlžný opar v pozadí dokresluje celkovou atmosféru. Celkový pohled je dobře zarámován tmavšími prvky v popředí a díky tomu, spolu se správně zvoleným místem fotografování s nadhledu má fotografie velikou hloubku a prostor. Tuto fotografii navrhuji jako vítěznou

Milan Šusta

Téma na květen 2012

Fotografie do tématu na květen 2012 „Maska“ můžete posílat do konce měsíce. Seriál „Okem profesionála“ nabízí každému začínajícímu i pokročilému fotografovi možnost zpracovat zadané téma a nechat si své snímky zhodnotit profesionálem. Každý měsíc či dva je vypsáno nové téma a je jen na vás, jakým způsobem ho ztvárníte. Hodnotí se především nápad, kreativita a originální pojetí.

Fotografie na téma „Maska“ můžete posílat do 31. května 2012, 24:00 na adresu: fotoaparat@fo­toaparat.cz
Maximální počet fotografií: 2 (dvě)
Technické parametry: max. 500kB, max. 800 pxl delší strana
Hodnotí: profesionální fotograf Kamil Varga
Vyhlášení tématu najdete ve FotoBlogu.

Pro vaši informaci, jak jste zpracovali minulá témata seriálu Okem profesionála

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • jerome klapka jerome
    jerome klapka jerome
    01.09.2012 02:41

    Musím jako autor snímku jakabův palác III podotknout, že rád bych viděl pana odborníka Šustu, po 3 hodinkách úprav z mobilu, úplně z gruntu předělaný snímek, kde auta, lidé, značky a budovy zakrývaly scénu, která byla navíc dost deformovaná možnostmi čočky mobilu. Bylo to pojato jako ukázka kreativity, kde se samozřejmě musely při prohlížení "lupou" vyskytly určité nedostatky, ale o tom to nebylo.Původní přepálený snímek za jasného slunce cwaknutý jen s vteřinovým zastavením jednou rukou měl demonstrovat možnosti PP. Tedy rád bych ho viděl jak by to zvládl on, je pravdou, že v topazu ještě jemné ošumnění pozadí připadalo v úvahu, no tady šlo o sílu invence a imaginace, takže bohužel to prohlížení lupou bylo poněkud mimo, no ne vždy odborníci jsou od toho aby si uvědomili z čehoto vůbec vzniklo a jaká mantinely měl původní obraz:-) myslím si, že se vyvedl vcelku nadmíru :-). Má poklona, autor ....

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram