Zpráva z dubnového Setkání fotografů 2012

V sobotu 21. dubna se konalo již 16. celorepublikové Setkání fotografů v prostorách KC Zahrada v Praze na Chodově. Přestože na tento den svolaly odborové centrály shromáždění na Václavské náměstí, účast příznivců fotografie to moc neovlivnilo, i když Václavák byl asi dobrou příležitostí pro nějakou tu fotografickou reportáž či dokument.

Program Setkání fotografů není stavěn jen pro pokročilé fotografy a snažíme se, aby si vybrali všichni. V poradně provozované společností Megapixel byla tentokráte k vyzkoušení i řada lahůdkových objektivů Canon jako 50mm/f1,2, 85mm/f 1,2, oba shifty nebo nový 24–70/f 2,8 a to přímo v kombinaci s novým tělem Canon EOS 5D Mark III. Možnost vyzkoušet techniku či akční slevy nabízeli i další vystavovatelé (20% na knihy z nakladatelství Zoner Press, stativy Gitzo, studiová technika Fomei apod.). Tradičně jste si také mohli na Setkání fotografů nechat vytisknout své fotografie, tentokrát až do formátu A2. V tiskové místnosti i s úpravou od grafiků.

přichází první návštěvníci v atriu
tisk fotografií poradna
workshop rodinného fota soutěž
workshop portrétu velký sál
technika k vyzkoušení workshop líčení fotomodelu

Tradičnímu zájmu se opět těšila soutěž. V kategoriích Sklo a Kreativní neostrosti se objevila opět řada zajímavých fotografií. Do soutěže tentokrát věnovala nejhodnotnější cenu společnost Canon: zrcadlovku Canon EOS 600D. Určitě dobrá motivace. Na druhou stranu soutěž na Setkání fotografů musí být vždy především o radosti z fotografování a velké ceny vždy vedou k větší nervozitě. Všichni přeci víme, že něco jako nejlepší fotografie je vždy hodně relativní pojem. Místní kocour, jehož snímek zvítězil před dvěma roky procházel sálem mezi účastníky. Na balkon, kde se fotografovalo, se však bál, takže se tentokráte neuplatnil… Možná příště.

Vítězné snímky si můžete prohlédnout zde. Každý fotograf měl časový limit 10 minut. Pořídit snímky musel se zapůjčeným fotoaparátem, kterým byl tentokrát Canon MARK III (s L-kovým objektivem 27–70/2.8).

1. místo sklo 2. místo sklo 3. místo sklo
1. místo neostrost 2. místo neostrost 3. místo neostrost

V tradičním koktejlu technických, fotografických přednášek, poraden i workshopů jsme se opět všichni dozvěděli něco nového a získali novou inspiraci. Těšíme se na Vás opět na podzim.

Líbil se vám článek?

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram