Zpracování tématu: "Život je pes"

Když jsem se rozhodoval pro vypsání tématu „Život je pes“ uvědomoval jsem si, že nepatří mezi jednoduchá, a že tedy nemohu očekávat, že bych byl zavalen nějakým velikým množstvím Vašich příspěvků. Přesto mě jejich množství příjemně překvapilo. A kvalita, i když proměnlivá, byla spíše nadprůměrná.

O smyslu života...

Žebračka, takže pokračujeme v sociální oblasti. Hezky, i když ne úplně přesně objekty – figurami rámována fotografie. Chtělo to o něco odstoupit doleva, aby hlavní prvek směroval do středu obrazu. O něco to určitě šlo, i když limitace okolních nohou a jejich pohybu byla nepochybně kritická. Taky škoda poněkud dost výrazného šumu v obraze.

Ententýky

Dopravní nehody objíždíme často. V tomto případě bohužel snímáno hodně moc zdálky a i ze špatného uhlu. Prázdná spodní polovina fotografie a přeplněná a nepřehledná horní. Asi to chtělo ještě chvilku vyčkat. Ale jak by to vypadalo z ideálního úhlu je skutečně těžké předvídat. Prostě každá dynamická situace se neustále mění, takže v okamžiku přejezdu by to zrovna nemuselo vyjít.

Smůla V čekárně

Dvě fotografie s motivem čekáren. Levý příspěvek je všem jasný a srozumitelný. Zlomenina nohy vůči adekvátnímu nemocničnímu pozadí. Barevně bohužel posunuto do zelena. Taky barevně pestrá skříň vlevo nevhodně odpoutává oko diváka od hlavního prvku. Tento nedostatek je jednoduše řešitelný pouhým oříznutím.

Druhá fotografie má velice hezky směrované, zajímavou atmosféru vytvářející světlo. Navíc velice přesně zacílené na hlavní prvek fotografie, jedinou osobu v čekárně. Její starosti se dají přečíst jak z výrazu tváře, tak i z řeči těla.

Fregatka loupežná

A nakonec vítězný snímek.

Sice zjevně turistická fotografie, ale mimořádně povedený doslova úlovek nejenom pro ptáka, ale i pro fotografa. Velice přesně vystižený okamžik prozrazuje fotografa s talentem pro ten pravý moment ke zmáčknutí spouště. Pro dokumentaristy velice důležitá schopnost. Ocenit se dá i to, že žádný z prvků v obraze se nepřekrývá s nějakým jiným. A to je jich tam docela hodně, takže riziko bylo výrazné.

Kamil Varga

Téma na duben 2012

Fotografie do tématu na duben 2012 „Tajemné město“ můžete posílat do konce měsíce. Seriál „Okem profesionála“ nabízí každému začínajícímu i pokročilému fotografovi možnost zpracovat zadané téma a nechat si své snímky zhodnotit profesionálem. Každý měsíc či dva je vypsáno nové téma a je jen na vás, jakým způsobem ho ztvárníte. Hodnotí se především nápad, kreativita a originální pojetí.

Fotografie na téma „Tajemné město“ můžete posílat do 30. dubna 2012, 24:00 na adresu: fotoaparat@fo­toaparat.cz
Maximální počet fotografií: 2 (dvě)
Technické parametry: max. 500kB, max. 800 pxl delší strana
Hodnotí: profesionální fotograf Milan Šusta
Vyhlášení tématu najdete ve FotoBlogu.

Pro vaši informaci, jak jste zpracovali minulá témata seriálu Okem profesionála

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram