Test Sony DEV-5 – dalekohled, fotoaparát, videokamera

V tomto článku se podíváme na poměrně neobvyklý kus techniky. Dalekohled Sony DEV-5, se kterým můžete pozorovanou scénu také fotografovat a natáčet ve FullHD rozlišení. Co víc, přístroj zvládá i 3D video a obsahuje GPS modul, třešničkou na dortu je stabilizace obrazu. Jak to funguje v praxi se dočtete v testu.

Dalekohledění

Pokud budete Sony DEV-5 používat jako dalekohled, oceníte 20× digitální zoom. Samotný optický 10× zoom není nic převratného a uvidíte jen o trochu víc než pouhým okem, digitální zoom ale situaci zachraňuje a díky „nízkému“ rozlišení hledáčku není vidět obvyklá interpolace jako u fotografií. Dalekohled jednoduše zobrazuje jen stále menší výřez ze snímače. Jediný problém je při slabém osvětlení, kdy po použití digitálního zoomu už uvidíte v hledáčku šum a detaily se ztratí v odšumování. Bez digitálního zoomu se šum při „zmenšení“ obrazu do hledáčku ztrácí. Ovšem jednu výhodu elektronickému hledáčku upřít nelze, můžete se dívat přímo do slunce. Sice uvidíte jen bílé kolo, ale zrak si nepoškodíte.

Slunce - tohle s obyčejným dalekohledem nedělejte

Výbornou funkcí, kterou mohu jen pochválit, je automatické ostření. Je neuvěřitelně pohodlné, přesné a dostatečně rychlé. Ve většině situací tak jen sledujete co chcete a o ostření se vůbec nestaráte. Navíc je evidentně upravená i logika autofokusu, který se snaží ostřit na „nejvzdálenější“ objekt v záběru. Nestane se tak často jako u digitálních fotoaparátů, že zaostří na plot, když chcete pozorovat krajinu za ním. A navíc má dalekohled jako třešničku na dortu automatickou detekci obličeje. Velmi příjemná je také stabilizace obrazu, kterou běžné dalekohledy nemají.

Fotografování

Ve specifikacích dalekohledu je uveden snímač CMOS Exmor R 1/4“ (4,5 mm) s rozlišením 4,2 Mpix, fotografie ale lze snímat v rozlišení až 7,1 Mpix (4:3). Přiznávám že z toho nejsem moudrý a vzhledem ke kvalitě fotografií nelze posoudit, zda se jedná o interpolaci.

Prostisvětlo se sluncem v záběru Aberace (10x zoom)

Kvalita statických snímků je obecně trochu problém. Snímač je opravdu malý a spolu s nemožností kontrolovat citlivost je to na fotografiích znát. I na snímcích jasných scén je vidět při zvětšení 1:1 vidět „rozpatlání“ odšumování, což při 7,1 Mpix není žádná sláva. A použijete-li digitální zoom 20×, je to bohužel katastrofa. Ostatně můžete se podívat sami na fotografiích – jsou k dispozici i v plném rozlišení. V hledáčku obraz tak špatný není, šum (odšum) se totiž mění a mozek si obraz domyslí.

Spoušť fotografování je dvoupolohová a umožňuje tak, přestože dalekohled ostří průběžně, před samotným fotografováním ještě zaostřit a zaostření držet – jako u fotoaparátu. Také v menu najdete některá vyloženě fotografická nastavení, kromě vyvážení bílé (automatika, denní světlo, žárovka, uživatelské) například obvyklé scénické režimy a samospoušť (nastavte a máte 10s na doběhnutí na ten kopec který dalekohledem pozorujete).

Odzoomováno 10x optický zoom 20x digitální zoom
Odzoomováno (protisvětlo) 10x optický zoom (protisvětlo) 20x digitální zoom (protisvětlo)
Nejkratší zaostření - odzoomováno Nejkratší zaostření - 10x zoom (nejvyšší optický) Nejkratší zaostření - 20x zoom (digitální)

Video

Pro video platí to samé co pro fotografování. Dokud používáte pouze optický zoom, je vše v pořádku, při použití digitálního už nelze mluvit o kvalitním FullHD videu, vše je trochu rozpatlané. Ovšem video má menší rozlišení než fotografie, takže to není až taková katastrofa. Při 3D videu nelze digitální zoom použít. Optický zoom je velmi tichý, jemné vyšší vrnění, takže na videu neruší a pokud natáčíte v běžném prostředí, ani ho neuslyšíte. Daleko víc je na videozáznamu slyšet cvakání tlačítek. Ostření při natáčení videa je stejně rychlé a přesné jako jindy.

Na výběr máte z řady formátů záznamu videa a z několika kvalit. Konkrétně 1920×1080 / 50p, 24p, 50i (FX, FH), 1440×1080 / 50i (HQ, LP) formát MPEG4-AVC a ve 3D 1920×1080 / 50i v H.264 AVCHD.

GPS

GPS modul je ve fotoaparátech už celkem rozšířený, takže je jen logické, že se nachází i v tomto dalekohledu. Byť z podstaty věci bude u snímku informace o poloze pozorovatele, ne pozorované srny. V místnosti u okna GPS signál neměla, ve volném terénu s výhledem na oblohu však našla satelity během několika minut a signál byl výborný.

50°6'58.059"N, 14°28'32.636"E, výška 235,7m

Závěr

Dalekohled Sony DEV-5 je rozhodně zajímavý přístroj. Hlavně je poměrně unikátní. Bohužel jeho použití bude asi specifické. Pokud chcete kvalitní snímky a video vzdálených krajin, zvěře nebo lidí, pořídíte si digitální zrcadlovku s nepoměrně vyšší kvalitou obrazu. Chcete-li jen dalekohled, pořídíte si dalekohled (i stabilizované existují). Zbývá tak využití opravdu jen pro toho, kdo chce mít při pozorování pohodlí, chce občas zdokumentovat co viděl a nemá problém s přístupem k elektrické energii. Dojdou-li vám totiž baterie, nic neuvidíte (na rozdíl od „obyčejné“ DSLR s optickým hledáčkem nebo dalekohledu). Baterie (NP-FV70) dle specifikací vydrží nahrávat 2D asi 3 hodiny a ve 3D 2 hodiny 40 minut. Pozorovat můžete přes 4 hodiny a v menu fotoaparátu najdete odhadovaný čas, jak dlouho ještě baterie vydrží.

Své zákazníky by si Sony DEV-5 určitě našel ve skupině lidí, kteří chtějí pěkný dalekohled a připlatili by si za možnost fotografování a natáčení videa. Ale bohužel s cenou téměř 50 000 kč je příplatek poměrně vysoký. Za tuto částku lze pořídit DSLR s objektivem, která funkci stabilizovaného dalekohledu s videem a fotografováním zastane také. Přijdete jen o 3D, GPS, pohodlí autofokusu a výdrž při použití displeje, získáte ale výrazně vyšší kvalitu fotografií a videa. Takže se obávám, že zákazníky si dalekohled nenajde snadno. Pokud si dalekohled chcete pořídit, prosím napište do diskuze proč, jsem sám zvědavý. Napadá mě například využití při sčítání (a rovnou dokumentaci) zvěře.

Podtrženo sečteno. Dalekohled Sony DEV-5 je ve své kategorii ojedinělý a až na drobnosti jako je nepříliš zdařilá logika ovládání a kvalitu fotografií danou malým snímačem povedený přístroj. Bohužel tato kategorie je velmi specifická a pokud nemáte konkrétní použití, existují jiné a méně nákladné (ale méně pohodlné) cesty jak pozorovat nebo vyfotit vzdálené objekty. V prodeji je také DEV-3, levnější (30 000 kč) verze bez GPS a digitálního zoomu, bez kterého ale velmi utrpí funkce přistroje jako dalekohledu.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    02.04.2012 09:08

    Je to určitě zajímavý přístroj. Jeho síle je v univerzálnosti. Jako nápad perfektní. Na druhou stranu pro náročné uživatele má problem, že v žádné oblasti není špičkový. Mě se nelíbila hlavně optika. Kvalita nedosahuje pokoukání kvalitním dalekohledem cenové kategorii nad 15000 Kč. Poznáte to i z průměru čelních čoček, které je zde malý - fyzika je fyzika (světelnost).

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram