Udělali jsme první testy Canonu EOS 5D Mark III. Přístroj nepřináší zásadní inovace, ale určitě zamotá hlavu řadě současných uživatelů 5D Mark II, neboť Canon zapracoval a to systematicky na slabinách předchůdce, bohužel ale i na ceně. Zásadní je autofokus, vylepšení videa a potěší řada dalších funkcí. Technologie za tři roky opět pokročila. Díky novému procesoru je fotoaparát v porovnání s Mark II svižnější a přístroj stihne vice spočítat z nasbíraných dat. 5D Mark III jednoznačně potěší všechny, co se specializují na zvířata v divoké přírodě a sport.

Další funkce

Režim vícenásobné expozice

Zajímavá funkce pro hračičky. Procesor umí rozlišit mezi tmavými či světlými pohybujícími se předměty a vytvořit multiexpozici, kde se opakují pouze například světlé pohybující se objekty. Profesionál však asi u kritických záběrů spíše vsadí na sekvenci.

Picture Style / multiexpozice / HDR
Multiexpozice s "přidáváním světlejšího" Multiexpozice s "přidáváním světlejšího"

HDR

Opět ukázka využití větší výpočetní síly procesoru. Nastavení ve fotoaparátu je podobně jako u předchozí funkce velmi jednoduché. Lze si zvolit i z několika různých přednastavení síly efektu. Jen nesmíte zapomenout obě nastavení, multiexpozici i HDR, po konci fotografování zase vypnout.

HDR

Porovnávání a hodnocení fotografií

Velmi se mi líbí možnost porovnat dvě fotografie ve stoprocentním zvětšení ve dvojnáhledu. Pokud budete sedět na expedici někde večer u zásuvky a budete se nudit, ušetříte si čas doma po návratu. Mazání přímo na kartě je však vždy trochu riziková záležitost. Když však budou v té chvíli všechny karty již plné, určitě to oceníte. Na zadní straně najdete i tlačítko rate, které umožňuje udělovat snímkům od jedné do pěti hvězdiček podobně jako v programech Brigde, Lightroom a spol.. Informace se přenáší do EXIF.

Porovnání fotografií Hodnocení fotografií

Lupa, histogram, kontroly přepalů a podpalů

U lupy Canon změnil algoritmus. Snímek naskočí ihned na výrazné zvětšení tak, aby šla co nejrychleji posoudit ostrost. Dobré. Samozřejmě lze změnit v nastavení. Kontrola přepalů a histogramů jak v jasech tak po barevných kanálech zůstala shodná.

Informace o fotce, histogram Lupa - oddálení

Cena

Předpokládaná cena těla Canon 5D Mark III je mezi 70.000 až 80.000 Kč (průměr 75000 Kč) je vůči ceně kolem 48.000 Kč zásadní nárůst. V této třídě pokračuje trend, kterého jsme si všimli i při nedávném představení nové řady nejkvalitnějších objektivů řady L. Příkladem budiž např. výměna objektivu 24–70mm/2,8 L I za 24–70mm/2,8 II, kde předpokládáme zvýšení ceny z nějaký 28.000 Kč o zhruba 15.000 Kč (v USA skoro 1000 USD). Fotografy divokých zvířat určitě nepotěšilo dramatické zvýšení cen nové řady dlouhých teleobjektivů. Není to jenom efekt tsunami. Tohle je cena za prémii, když jste na špici v inovaci a zákazníci pochopí výhody a mají vysokou loyalitu ke značce. Na druhou stranu ekonomická situace ve světě není moc růžová. Nároční fotografové, kteří si zvykli na full frame, však mají zase méně prostoru k manévrování. Každý zde ví, že špičkové tělo samotné bez objektivů nestačí a položky v rozpočtu se musí sčítat.

Závěr

Pokud jste vlastníky Canonu EOS 5D Mark II a nefotografujete sport nebo wildlife naplno a s profesionálními ambicemi, máte čas na přemýšlení. EOS 5D Mark III je velmi logické a úspěšné vylepšení svého staršího bratříčka a nepochybně vás nezklame. Každý si však musí zvážit, kolik je schopen investovat. Ten, kdo fotografuje na cestách, ví, že je s tím spojeno riziko např. utopení fotoaparátu nebo krádeže. Fotoaparát se musíte snažit vždy využít na 100% a nemá skončit ve “vitríně”.

Děkujeme společnosti Canon za zapůjčení předvýrobního vzorku.
Při testování spolupracovali Jan Dobrovodský a Pavel Macenauer.

Díky za komentáře.

Canon EOS 5D Mark III lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Alexandr Špunda
    Alexandr Špunda
    14.03.2012 21:38

    To andrej: tak už jsou venku fotky: www.dpreview.com vybral docela špatné zátiší, ale na imaging-resource.com se objevily již fotky standardní testovací scény, které poskytují určitou představu - zatím tam nejsou snímky s vypnutou redukcí šumu, je to zjevně "odšuměno" - předpokládám, že NR Standard, no vypadá to o jeden stupeň lépe než Mark II - tedy 3200 mark II = 6400 mark III, jsou tam i rawky, na které jsem se zatím nedíval. Nevím, zta ten rozdíl bude za těch 30000,- navíc stát :-(

  • m k 7
    m k 7
    15.03.2012 21:50

    Ale ten rozdíl mezi 5D II a 5D III není jen v šumu...

  • Alexandr Špunda
    Alexandr Špunda
    16.03.2012 11:43

    to -emko-:ale jo, to se ví, lepší autofokus, a spousty kosmetických vylepšení, o kterých jsem psal už víše - kvalitu fotek (rozlišení, digitální šum a DR ... ) a to i při vysokém ISO však považuji (tedy alespoň já) za primární....

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    16.03.2012 11:57

    Jo, take to vidim tak maximalně na jednu clonu, ale chce to vyzkoušet. Závisí hodně na scéně ve fotce. Jisté je, ze cena bude záviset na tom, jak se bude dobře prodávat. V případě Mark II Canon prodával, že nestačil vyrábět, tak proč to nezkusit... Myslím, že se take musí plnit kapacita linek apod. Nejprve se naplni sklady pro zahajeni prodeje a jak se prodává se ukáže tak za 6 měsíců. Podle výsledku se pak může zrevidovat i cena..

  • Alexandr Špunda
    Alexandr Špunda
    06.06.2012 23:03

    No tak je vymalováno, MK III, jsem měl možnost testovat týden, je dobrý ale za ten razantní cenový rozdíl je těch pozitivních změn málo. Největším pozitivem bude asi ten nový AF, nicméně já s tím starým nikdy neměl problém .... často měním objektivy a potřebuji střídat různá skla - tak jsem si minulý týden pořídil druhou MK II, která je spolu s 50D v porovnání cena - kvalita tím nejlepším, co Canon udělal. Teď se moc nepochlapili...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (22)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram