Udělali jsme první testy Canonu EOS 5D Mark III. Přístroj nepřináší zásadní inovace, ale určitě zamotá hlavu řadě současných uživatelů 5D Mark II, neboť Canon zapracoval a to systematicky na slabinách předchůdce, bohužel ale i na ceně. Zásadní je autofokus, vylepšení videa a potěší řada dalších funkcí. Technologie za tři roky opět pokročila. Díky novému procesoru je fotoaparát v porovnání s Mark II svižnější a přístroj stihne vice spočítat z nasbíraných dat. 5D Mark III jednoznačně potěší všechny, co se specializují na zvířata v divoké přírodě a sport.

Senzor

22Mpix vs. 21Mpix rozlišení u Mark II je prakticky totožné. Senzor je ale zcela nový. Mikročočky bez mezer usměrňující světlo na jednotlivé elementy – fotodiody údajně usměrní veškeré dopadající světlo bez ztrát. Inovovaný je prý i systém redukce šumu na senzoru. Canon rozšířil citlivost ISO z 6400 u Mark II až na 25600. Tohle je věc, která nás samozřejmě hodně zajímá. Nafotil jsem si v JPEG noční snímky s Mark II a Mark III. Bohužel přístroj, který jsme měli k dispozici v úterý odpoledne byl tzv. před-výrobní s nestandardním Firmware. Proto nechci zbytečně spekulovat. Zpracování mikroprocesorem je pro potlačení šumu zásadní. Podle toho, co jsem viděl bych počítal se zlepšením okolo jedné clony přepočteno na ISO. Každopádně toto ještě otestujeme, jakmile bude k dispozici standardní přístroj z výroby.

ISO

Při fotografování do JPEG bude umět Mark III potlačit barevnou vadu (a také vinětaci a zkreslení) u objektivů Canon, které pozná (opět aplikace vycházející z výkonějšího procesoru). Nedávno představená konkurence Nikon D800 nabízí 36Mpix ve stejné kategorii. Jak moc je tento rozdíl zásadní hlavně v profesionálním segmentu ukáže až trh.

Zpracování RAW ve fotoaparátu

Zadní LCD display

Vynikající. Jasný. Odolnější sklo proti poškrabání. Je stejný jako ve vlajkové lodi EOS-1D X. Velký display spolu s menší spotřebou byl hlavní inovací 5D vůči 5D Mark II. Teď už ten skok není tak velký. Často ukazuji na cestách display se snímky lidem, abych s nimi navázal komunikaci. Nedávno jsem takhle uklidnil rozzuřené černošky v Harlemu… Proto moc dobrá věc.

Informace na displeji

Live view potřebujete pro přesné doostření. Zvětšení 5× a 10× zůstalo shodné. Jen mačkáte lupu na levém boku namísto tlačítka plus vpravo nahoře.

Hledáček

100% pokrytí proti 98% u 5D Marka II chválím. Jen upozorňuji, že čím větší světelnost objektivu, tím světlejší. Toho si všimnete mnohem více. V hledáčku si můžete zapnout matnici s pravítky např. pro kontrolu svislic a horizontu.

Video

Ani Canon sám netušil, co způsobí mezi tvůrci nasazením Full HD videa v kombinaci s velkým senzorem vysoké citlivosti a možností nasadit kvalitní fotografické objektivy pro natáčení videa před třemi roky s 5D Mark II. Opět díky nestandardnímu Firmware nechceme zatím zveřejňovat videa. Přesto díky rychlejšímu processingu řízeného procesorem DIGIC 5+ věřím, že dojde k dalšímu zlepšení obrazové kvality díky kvalitnější kompresi – omezení tzv. moire, barvy apod.. Přístroj nabízí citlivější kompresi All-I, kde se zvlášť pracuje s každým políčkem videa. Počítejte však s téměř trojná­sobným nárůstem spotřeby kapacity na kartě. V porovnání s fotografováním, je video mnohem náročnější na paměť. Proto si myslím, že většina fotografů tenhle režim pro běžné reportážní záběry nebude používat. Video tvůrci, kteří mají neustále k dispozici výkonný počítač, však budou určitě potěšeni. Přibyla rovněž zástrčka pro nasazení sluchátek. Opět spíše pro video tvůrce.

Baterie, paměťové karty

Naštěstí se nestalo jako mezi 5D a 5D MarkII, že by Canon změnil typ baterie. Dobrá zpráva je, že jak 5D Mark II i 5D Mark III používají stejné baterie typu LP-E6. Zůstává i stejný systém kontroly, kde si u každé baterie můžete zjistit procento nabití a jeden ze tří stupňů stavu baterie z hlediska efektivity dobíjecího cyklu (po dvou letech se mi u všech 4 baterií místo 3 čárek ukazují u Marka II jen dvě, kapacita je však pořád velmi dobrá – bez podrobného testu).

Baterie

Ke slotu pro CF kartu přidal Canon ještě jeden pro SD. Snímky tak můžete zálohovat ihned v přístroji na dvě různé karty nebo na jednu kartu nahrávat RAW a na druhou JPEG, či jejich kapacity „spojit“ a po zaplnění jedné začít využívat druhou.

Ukládání na karty
Canon EOS 5D Mark III lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Alexandr Špunda
    Alexandr Špunda
    14.03.2012 21:38

    To andrej: tak už jsou venku fotky: www.dpreview.com vybral docela špatné zátiší, ale na imaging-resource.com se objevily již fotky standardní testovací scény, které poskytují určitou představu - zatím tam nejsou snímky s vypnutou redukcí šumu, je to zjevně "odšuměno" - předpokládám, že NR Standard, no vypadá to o jeden stupeň lépe než Mark II - tedy 3200 mark II = 6400 mark III, jsou tam i rawky, na které jsem se zatím nedíval. Nevím, zta ten rozdíl bude za těch 30000,- navíc stát :-(

  • m k 7
    m k 7
    15.03.2012 21:50

    Ale ten rozdíl mezi 5D II a 5D III není jen v šumu...

  • Alexandr Špunda
    Alexandr Špunda
    16.03.2012 11:43

    to -emko-:ale jo, to se ví, lepší autofokus, a spousty kosmetických vylepšení, o kterých jsem psal už víše - kvalitu fotek (rozlišení, digitální šum a DR ... ) a to i při vysokém ISO však považuji (tedy alespoň já) za primární....

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    16.03.2012 11:57

    Jo, take to vidim tak maximalně na jednu clonu, ale chce to vyzkoušet. Závisí hodně na scéně ve fotce. Jisté je, ze cena bude záviset na tom, jak se bude dobře prodávat. V případě Mark II Canon prodával, že nestačil vyrábět, tak proč to nezkusit... Myslím, že se take musí plnit kapacita linek apod. Nejprve se naplni sklady pro zahajeni prodeje a jak se prodává se ukáže tak za 6 měsíců. Podle výsledku se pak může zrevidovat i cena..

  • Alexandr Špunda
    Alexandr Špunda
    06.06.2012 23:03

    No tak je vymalováno, MK III, jsem měl možnost testovat týden, je dobrý ale za ten razantní cenový rozdíl je těch pozitivních změn málo. Největším pozitivem bude asi ten nový AF, nicméně já s tím starým nikdy neměl problém .... často měním objektivy a potřebuji střídat různá skla - tak jsem si minulý týden pořídil druhou MK II, která je spolu s 50D v porovnání cena - kvalita tím nejlepším, co Canon udělal. Teď se moc nepochlapili...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (22)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram