New York: Occupy Wall street

Tuto reportáž jsem zcela neplánovaně fotografoval v prosinci na nočním Times square v New Yorku. Demonstranti hnutí Occupy Wall street sem dorazili v doprovodu policejních kordónů. Fotografování Canonem 5D Mark II jsem kombinoval s natáčením videa. Emotivní projevy, mic checking, diskuze a korektní přístup policie v plné polní, to vše před zraky davů v záři neónů sobotní noci, kdy tato část New Yorku žije naplno...

Rok 2011 určitě nebyl skoupý na události, které se dotýkají většiny lidí na této planetě. V lednu vypukla Arabská revoluce, v březnu zemětřesení v Japonsku ukázalo na zranitelnost jaderné energetiky, v červenci byl snížen poprvé v historii rating Spojených států amerických a následně se naplno projevilo i dlouhodobě nezodpovědné chování politiků Evropy a s nimi propojeného bankovního sektoru: propukla krize Eura. Celý svět je dnes ještě více propojen ekonomicky, ekologicky či lidsky: sociální sítě umožňují nejenom informovat, ale i organizovat a ovlivňovat neskutečně rychle. New York a Wall street si však stále drží klíčovou pozici a všichni sledují, co se tu děje.

Fotoaparát je součástí většiny mobilů, obrazová revoluce se přenáší do videa a záběry bývají v celosvětové síti i do několika minut od události. Redaktorů jsou najednou miliony. Fotografiií vzniká nepočítatelně a někteří lidé bezmyšlenkovitému mačkání spouště doslova podléhají. Kvantita nezaručuje kvalitu, je tomu spíše naopak. Většina fotografií naštěstí odchází stejně snadno jako vznikla – rozbije se hard disk, zastará mobil apod. Nebo je autor jednoduše všechny smaže, protože je plná paměť. Stejně tak jako v minulosti se stáváme náhodnými svědky důležitých událostí, aniž bychom si to uvědomovali. V přemíře informací se ztrácejí souvislosti. Síla fotografie však zůstala nezměněna. Je schopna zastavit čas a zopakovat nám zážitek třeba po mnoha letech.

Davy na Times square v prosinci 2011

Canon EOS 5D Mark II, objektiv Canon 24–70mm/f 2,8, ISO 2000, čas 1/20 s, f 6,7

Před vánoci asi většinu návštěvníků New Yorku napadne vyrazit omrknout vánoční stromeček v Rockefellerově centru a pak vyrazit do divadla nebo nějakého podniku v oblasti Times square. Zajde sem i většina fotografů, aby zachytila něco ze záře neónů a proudících davů ze všech konců světa. 15. listopadu policie rozehnala tábor demonstrantů v parku Zuccotti. Proto demonstrace před davy z celého světa v srdci Manhattanu byla ideální příležitost, jak přitáhnout pozornost a roznést zprávy do světa.

Bannery Occupy Wall street na Times Square Bannery Occupy Wall street na Times Square

Canon EOS 5D Mark II, objektiv Canon 24–70mm/f 2,8, ISO 2000, čas 1/60 s, f 4,5

Hnutí Occupy Wall Street vzniklo v polovině září loňského roku. Lidi různých politických smýšlení a sociálního zázemí sjednotila nespokojenost se sociální a ekonomickou nerovností, vysoká nezaměstnanost v USA, korupce a chování některých korporací hlavně v bankovním sektoru. Sloganem je “We are 99% – Je nás 99%“. Podobné protesty se později roznesly i do jiných měst včetně Evropy. Vznik tohoto hnutí vyvolal ve Spojených státech, kde smýšlení je převážně pravicové, velkou diskuzi. The Home of the Brave, the State of the Free na dolarových bankovkách nebo American Dream, který zdůrazňuje právo a svobodu rozhodování jednotlivce, jsou pořád postuláty, na kterých si v USA nesmírně zakládají a to platí i pro obyčejné lidi. Occupy Wall street podporují převáženě voliči demokratů včetně těch starších. Mají však I příznivce na opačné straně, jako třeba některé sympatizanty s tzv. Tea Party, což je pravicová odnož republikánů.

Lidé z různých konců USA začali protestujícím v době kdy stanovali v parku Zuccotti nakupovat pizzu v okolních restauracích na dolním Manhattanu, až ji začali odmítat. Později na kontě hnutí přistálo skoro 500 tisíc dolarů. O různorodost lidí a názorů jsem se přímo přesvědčil i já z projevů v krátké chvilce na Times square.

Policajti Policajti

Nejprve najela na pod sochu kaplana Duffyho Times square policejní auta a těžko-oděnci v přilbách.

Uviděl jsem dívku s papírovým mákem. Hned mi bleskla hlavou známá fotka z naší Sametové revoluce. Proto jsem se natlačil s foťákem k hradbě policajtů. Ti byli v pohodě. Ten policajt na snímku koukal na moje 5D-čko. Líbilo se mu. “Připravili jsme ti pěkné divadlo na focení, co?”. S úsměvem jsem mu odpověděl, že je to tu “superb”.

Dívka s mákem

Canon EOS 5D Mark II, objektiv Canon 24–70mm/f 2,8, ISO 4000, čas 1/60 s, f 3,5

Kde se vzali, tu se vzali různí kameramani. Natáčí se vším, co je po ruce.

Interview pro Net

Canon EOS 5D Mark II, objektiv Canon 24–70mm/f 2,8, ISO 2000, čas 1/60 s, f 4,5

Ve Spojených státech není možné si s policajty příliš zahrávat. Policie zde má autoritu a na nějaké diskuze není prostor. Přistoupit na ulici k policajtovi a ze dvou metrů mu udělat portrét si moc fotografů bez svolení nedovolí. Na druhou stranu je Amerika mediální velmocí a hlavně tady v New Yorku je na to policie zvyklá a umí se v tom pohybovat. Tady na Times square jsou demonstranti pod ochranou davu a Netu zároveň.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    17.01.2012 14:15

    Dobrá reportáž. Barevná noční atmosféra, ti policajti, chlápek s MacDonaldem a woman leader se mi líbí. Narozdíl od té káhirské je tady cítit víc srandy a recese, než zoufalství.

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    17.01.2012 15:43

    Tyhle články jsem vyplodil spíše jako inspiraci. Raději fotím hory a přírodu.. Tady jsem si natočil i výborná videa. Na Tahríru ani jedno... Na druhou stranu i tam to mělo dokumentaristickou hodnotu a pořád si to pamatuji i díky fotkám.

  • Oxana Rodchenko
    Oxana Rodchenko
    19.01.2012 07:01

    Dobry den.

    Bohuzel je na vasich fotkach nazorne videt, jak jste netvurci a eklekticky. Neprovedl jste vic, nez jen turisticke foceni cehosi, a jen nahodou jste se pripletl do udalosti, ktera mela potencial sama o sobe. Presto jste na ni zpackal snad uplne vsechno. Fotky nemaji napeti, napad, myslenku, nedychaji atmosferou.

    Jsou to prachsproste vycvaky otravneho namysleneho turisty, kteri tech po svete behaji po milionech a jsou protivni, kdekoli se objevi a svoji drzosti a sebejistotou Mistra otravuji vzduch.

    Nevim, jak fotite krajinky. Ale jak se ukazuje v reportazi, kde jste uplny amater, asi to bude podobne i v krajinkach. Predpokladam, ze budete splyvat s masou miliardy zanicenych krajinkaru, kteri si nekde postavi stativ, pockaji na podvecer a pak svymi nudami ohromuji sve okoli.

  • Martin Picka 1
    Martin Picka 1
    19.01.2012 18:00

    Oxana to napsala dost drsne, ale ma pravdu ze na srovnani se spickou oboru to fakt neni.

    Nicmene ja si tam jednu povedenou nasel.

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    20.01.2012 16:45

    To: velký blogger
    Souhlasím, že Rodchenko byl mistr a uměl fotit z netradičních úhlů zespoda či shora. Tyto fotky mi chybí. Bohužel. Vždy je to něco za něco. Zase mám videa a dobré zvukové stopy z projevů.. Turistické focení je realita pro většinu lidí.Nevidím v tom nic špatného.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (5)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram