Jak udělat ze zajímavého námětu dobrou fotku

Úspěch fotografa nespočívá ve vlastnictví fototechniky, ale především ve fotografickém vidění. Ve skutečnosti to nemusí být jen spontánní záležitost. Chce to přemýšlet a řídit se trochu i určitým postupem.V článku najdete jednoduchý návod na to jak vytvářet zajímavé kompozice bez používání suchých pouček. Nestačí pouze nalézt zajímavý námět. Je to příběh o fotografování na řece Vydra, oblíbeném místě fotografů Šumavy. Koryto řeky plné hladkých žulových balvanů je jako stvořené pro vás, které zajímá krajinný detail.

Jak udělat ze zajímavého námětu dobrou fotografii

Řeka Vydra na Šumavě je místem, kde lze udělat dobrou fotku v jakémkoliv počasí a v jakoukoliv roční dobu. Ne vždy se to však podaří. Důvodem jsou emoce, které způsobí, že se nejste schopni soustředit.

K řece jsem vyrazil letos na začátku března asi ve dvě hodiny odpoledne. Právě přestalo pršet. Na Šumavě byla obleva a Vydra se již na některých místech vylévala z břehů. Prostě jeden z těch několika dní v roce, kdy se špičkový kánoista může pokusit o sjezd řeky. Bylo zataženo, ale občas Slunce vykouklo z pod mraků.

Ve fotoaparátu jsem měl černobílý Kodak TMAX ISO 400. Hledal jsem tedy kontrast: světlo a stín. Řeka byla fantastická. Korytem se valily obrovské proudy vody. Spěchal jsem z Čeňkovy pily k Turnerově chatě, kde mám několik fotografických míst. Ten den však byla řeka úplně jiná. Kameny nebyly většinou vůbec vidět.

Kámen ve Vydře

Všechno bylo tak nádherné, že jsem se nebyl schopen rozhodnout co vyfotografovat dříve – nejlépe, ať je to tam všechno: ten krásný vodní proud, zajímavě osvětlená skupina kamenů, větev v popředí. Bohužel výsledkem stavu Vaší mysli pak může být jen jedno: zmatek na fotografii. Přestože jsem na Vydře fotografoval již mnohokrát, opět se mi několik takových zmatků podařilo. Následující fotografie je podle mne docela dobrá hlavně proto, že to není zmatek.

Existuje jednoduchý postup, jak zklidnit svoji mysl a něco rozumného vytvořit . Jsou to tři jednoduché otázky, na které je třeba vážně a s rozmyslem odpovědět, než to zmáčknete. Tyto tři otázky, které učí studenty v New York School of Photography považuji za geniální pro svou jednoduchost.

Otázka č. 1 : Co chceš vlastně fotografovat?

Je to ten kámen nebo strom u řeky, vodní peřej? Musíš se rozhodnout. Hlavní objekt může být jen jeden. Když to nerozhodnu, bude z toho zmatek. V případě této fotografie jsem se rozhodl: fotografuji kámen.

Otázka č. 2 : Zdůrazni hlavní námět !

Tady můžete využít některý z triků, o kterých jsem psal v článku kompozice. V hledáčku jsem kámen umístil do místa na pravé třetině.

Otázka č. 3 : Maximálně to zjednoduš !

V případě fotografie byl vpravo ještě jeden vykukující kámen, který mě lákal zajímavou prohlubní, ale vypustil jsem ho.

Musím přiznat, že při dělání této fotografie, za kterou mě kolegové ve fotoklubu Amfora docela pochválili, jsem na čtenáře Fotoaparatu.cz příliš nemyslel. Pro instruktivnější vysvětlení jsem měl nafotit i ty horší možnosti. Už to asi nenapravím , neboť když jsem byl na Vydře před dvěma týdny, vody bylo méně a kámen jsem nenašel. Ale přesto. Zkuste si ty otázky občas položit. Určitě pomáhají!

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • LucieR
    LucieR
    15.02.2002 09:37

    Děkuji za hezký článek. Znám úplně přesně místo, kde jste zažíval tyto pocity. Taky je tam zažívám a bohužel z toh vzniká zmiňovaný zmatek. Teď to zkusím jinak :-) Lucka

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram