-
Dotazy a připomínky |
15
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
14
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
4
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
2
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
2
příspěvky za
posledních
30
dnů
Začal jsem si tisknout své fotografie doma na tiskárně Epson především z toho důvodu, že kvalita odvedené práce fotolabů byla krajně nestandartní, a to především z důvodu neprofesionality obsluhy, sézonnosti - tedy - větší nápor=horší fotky. Jednou byla fotka dobrá, podruhé domodra, podruhé dozelena a podobně, což bylo nepříjemné zejména u dodatečně dodělávaných zvětšenin. Na domácí tiskárně si mohu nastavit barevný profil tiskárny dle potřeby tak, abych byl s fotkou spokojen. Když si člověk zvykne, že si vytiskne jen to, co je tisknout třeba a zbytek si prohlíží z vypáleného CD z DVD přehrávače na kvalitním televizoru, náklady jsou srovnatelné. A černá ? Ta je černá jako telefon a to jsem dost detailista. Zdravím. Taffey.
No nemyslím si, že vždy je tisk doma na inkoustovce dražší než v labu. Tisknu doma na Canon S820 (samostatné barevné cartrigge, žádný odpad) na matný MP-101 vyjde tisk A4 celkem cca 17 Kč, na Leském Canon PR-101 (těžko to někdo rozeznáte od fotky z labu :((( ) na cca 35 Kč. A když k tomu přidám, že si v klidu doma vytisknu co potřebuju a nemusím trnout co mě s tím v labu zase provedou tak si myslím, že není co řešit. Jinak maximální souhlas s Taffey. Jinak vlastním i scaner Minolta a naskenovaný film následné vytištění je v 90% lepší než z Labu. Jo možná až budou v laboratořích mít profesionální obsluhu a budou maximálně využívat možností minilabů tak se to možná změní, ale to je asi jen SCI-FI.
Sám zatím nemám fototiskárnu ale během příštího týdne si ji chci koupit specielně hp7660 krom toho mám i zvětšovák a vyžší cena výroby mně nemůže odradit, zato ale neodsuzuji ani minylaby zvláště když majitel jednoho znich je muj dobrý známý, ale tiskárna je proste nutnost pro někoho kdo chce dělat kreativní fotografii.
Současně s pořízením svého 1.-ho digitálu jsem byl pevně rozhodnut mít celý proces od zmačknutí spouště plně pod svou kontrolou, hlavně proto, že jsem nebyl spokojen ani s kvalitou klasických fotografií z labu. Nesouhlasím s náklady na tisk uváděnými v tomto článku (autor patrně vychází z kalkulací u HP). Tisknu na Canon i550, papíry kupuji po 100ks, každý tisk si eviduji, takže tvrdím, že mě jedna foto A4 vyjde i s papírem i s amortizací na 30 - 32 kč - tedy 10x15 - 8 Kč VČETNĚ papíru. Ale náklady prostě nejsou ten hlavní argument ? Prostě možnost si s fotkou pohrát sám a bez čekání, bez hádání se s obsluhou, pro kterou jste jen číslo zakázky, kterých musí za den udělat xxx, vytisknout si každou fotku kolikrát chci, ..., to jsou věci k nezaplacení. Ty náklady absolutně vůbec nejsou vysoké, protože dnes si každý drží většinu fotek v elektronické podobě na CD/DVD a vytiskne si opravdu jen to, co stojí za to a co chce mít na papíře. Můžu si z každé foto-výpravy vytisknout jen pár fotek a nemusím čekat/přemýšlet čím naplnit CD, aby se mi vyplatilo jít do labu. Trvanlivost tisků v řádu 100 let mne vůbec nezajímá - nepotřebuji ji - pokud mi něco vybledne, vytisknu si znova. Dnes si i klasickou fotku raději naskenuji a vytisknu sám, než bych šel do labu - mimochodem ta cena 3Kč na 9x13 neplatí, pokud si chcete něco dodatečně dodělat - takže ta láce se týká jen necháte-li si zvětšit celý film, tedy i s nepovedenými fotkami, které byste doma nikdy netiskl.
Dovolím si zapolemizovat (čistě jen jako spekulaci) i s názorem, že u nás to bude jinak než v Americe - souhlasím, ale přesně naopak. O američanech je všeobecně známo, že jsou "líní" si něco dělat sami, když mají k dispozici levné a dobře fungující služby. U nás to tak nikdy nebylo, český člověk je kutil a hračička a služby u nás vždycky pokulhávaly a pokulhávají v kvalitě i ceně, takže já mám opačný názor - jakmile se pro české spotřebile stane digitální foťák a PC technika tak laciná, jako pro američany, bude se u nás tisknout doma více, než v USA.
Já jsem byl s fotkama z fotolabu (fotostar) vždy spokojen. Naopak co se domácího tisku týká, neni výsledek vždycky zaručen. Přesto bych se nestavěl ani na jednu stranu, nejspíš u většiny lidí dojde ke kompromisu a k souběhu obou způsobů. Zdaleka ne každý si může dovolit tiskárnu za nějakých 7 až 8 tisíc, ale zase na druhou stranu nějakou inkoustovku má doma každý a většina i levných tiskáren fototisk umí. Samozřejmě méně kvalitně a navíc u levných tiskáren se fotky prodraží díky větší spotřebě inkoustu. Takže pokud potřebuju nějakou fotku hned, vytisknu si ji doma, vyjde to dráž, ale mám ji hned. Pokud budu potřebovat 50 fotek z dovolené odnesu je do digilabu. Stejně mě trvá týden nebo dva než všechny fotky z dovolené projdu a vyberu a připravym ty dobré k tisku, takže ty dva dny mi nezabijou (nevím jak vy, ale já každou fotku k tisku otevřu ve Photoshopu, upravím barvy a jas, pokud je potřeba, a ořízku na formát papíru)
To je samozřejmost - já taky nevytisknu žádnou fotku, kterou neprotáhnu PS - proto taky nechápu, proč pořád propagují přímý tisk fotek z tiskárny bez PC - to je podle mne nesmysl.
Odskusal som par minilabov v Bratislave a som rozhodnuty zainvestovat do fototlaciarne a tlacit si fotky doma - vela ich nebude a pri vacsich formatoch to bude cenovo porovnatelne s minilabom, kde neviem preco ceny s rozmermi stupaju rychlejsie ako plocha fotky - napriklad:
10x15 - 12 Sk
15x21 - 60 Sk
Teda pri dvojnasobnom naraste plochy cena stupla 5-nasobne...
Budu také polemizovat zejména s cenovou kalkulací fotek. Začněme u analogu.
2,90 je cena, která je směšná. To je podobné, jako kdybych do tisku fotky počítal jenom náklady na papír. Proč?
Začněme cenou filmu. Std. 36 snímkový film stojí řekněme 100 Kč - už tady máte 3 koruny na snímek. Vyvolání v levných labech 38 korun za film - další koruna. A každý snímek? Pokud je chcete hodně zkazit, tak 1 kč v Droxi, jinak oněch zmiňovaných 2,90. Celkem? 3 + 1 + 3 = 7 Kč na fotku. Reálné náklady za předpokladu, že se každá fotka na filmu povede.
Cena domácího tisku: Na matné papíry se do 7Kč / fotku 10x15 určitě vejdu, na leské je to pak o něco dražší. V albu ale rozdíl není příliš poznat.
Při tisku větším fotek (třeba A4) si troufnu tvrdit, že se s cenou dostanu i na lesklých papírech níž, než v labu.
A mám to hned, bez hádání a přesně tak, jak chci.
Pro mne je to vyřešeno :-)
Vyhrat si s fotkou a vytisknout si ji podle chuti je pekne. Cena na jednu fotku doma vytistenou urcite neni nesnesitelne vysoka. Co je drahe, je tiskarna. Kdyz nekoupim nejvetsiho zmetka, tak bude stat cca 5000 (a porad je to pro nekoho zmetek) a kdyz si spocitam s kolika fotkama si budu "chtit vyhrat" kolik na to bude casu a u kolika fotek bude stacit kdyz budou z fotolabu, tak cena na tech par fotek prudce vyskoci a uz to neni tech 8Kc/fotku, ale treba 50Kc a to je rozdil.
Pres vyse uvedene me to stejne laka (koupit tiskarnu) a zatim uvedeny argument zpusobuje, ze odolavam. Mit o zdibicek vetsi plat, tak ji asi stejne koupim :-).
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).