Velcí fotografové: Stanley Kubrick

  • Feanor
    Feanor
    07.08.2013 22:11

    Zajímavý článek.
    Z Kubrickových filmů je hodně znát že je točil člověk s fotografickýnm cítěním. Kdo viděl třeba Eyes Wide Shut, určitě si vzpomene na tu skvělou práci se světlem. Kubrick byl známý tím, že během natáčení až fanaticky neustále kontroloval perspektivu a hloubku ostrosti. Při natáčení Spartaka si kameraman Russell Metty stěžoval že Kubrick prakticky převzal jeho práci a on jen otrocky vykonává jeho pokyny - tento film pak dostal Oskara za kameru.
    Když jsem asi před deseti lety viděl v televizi Kubrickův film Barry Lyndon, mnohokrát jsem si u některých jeho statických záběrů říkal, že by z nich byla úžasná fotka. A při pohledu na tu brilantní ostrost záběrů se mi ani nechtělo věřit že se jedná o snímek z roku 1975. Mimochodem pro natáčení tohoto filmu byly použity speciální ultrasvětelné objektivy, jedním z nich byl Carl Zeiss 50mm F0,7 Planar, který byl údajně vyroben na zakázku pro NASA a byl jím snímán povrch Měsíce. Režisér David Ondříček jednou hovořil o tom že jeho otec byl těmito objektivy fascinován a požádal Kubricka jestli by mu je zapůjčil pro natáčení jeho filmů. Kubrick prý odmítl.

  • naNOSEkunda
    naNOSEkunda
    10.08.2013 14:53

    Ještě bych rád přidal Kubrickovu fotku Jacka Nicholsona.

    http://1.bp.blogspot.com/-kc8IimU-m1w/UPFUggqvoHI/AAAAAAACPfU/fFqAkjVJA8w/s640/01+A+self+portrait+of+Stanley+Kubrick+with+his+daughter,+Jack+Nicholson+and+the+crew+@+the+set+of+The+Shining.jpg

    :)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse