Fotoaparát.cz

Test fotoaparátu Nikon Coolpix 8700

V dnešním testu Vám představíme vlajkovou loď společnosti Nikon v oblasti kompaktních digitálních fotoaparátů. Jedná se o osmimegový Nikon Coolpix 8700, který je dalším zástupcem v řadě 8 Mpx fotoaparátů (Canon, Minolta, Sony, Olympus). Nikon Coolpix 8700 vyniká solidní mechanickou konstrukcí, kvalitní optikou, velkou vybaveností funkcemi a zajímavým makrorežimem. Více v našem redakčním testu.

Úvod

Obr.1

Kompaktní fotoaparát Nikon Coolpix 8700 je dalším aparátem na našem trhu, který se může pochlubit snímačem s rozlišením 8 megapixelů a objektivem s velkým rozsahem optického zoomu. Vzhled i funkce jsou téměř totožné s předchozím velmi osvědčeným modelem Coolpix 5700, který střídá na postu vlajkové lodi firmy Nikon na poli takzvaných kompaktních zrcadlovek.

Tělo – provedení a ovládání

Obr.2

Tělo aparátu je již tradičně zhotoveno z masivního hořčíkového odlitku a působí tak velmi masivním a odolným dojmem. Jeho velikost je v reálu překvapivě menší, než jak se může na první pohled jevit podle obrázků v prospektech. To je samozřejmě plus s ohledem na transport aparátu a jeho hmotnost, ale zase spíše mínus pro uživatele s větší rukou, pro které je možná už příliš malé. Pokud by to ale někomu opravdu vadilo, tak je možné tuto situaci řešit dokoupením přídavného bateriového zdroje MB-E 5700 (jak označení napovídá, je tento zdroj společný pro aparáty Coolpix 5700 i 8700), kterým se celkový objem aparátu značně zvětší a úchop je pak velmi pohodlný i pro tyto uživatele. Přídavný zdroj je opatřen samostatnou vertikální spouští a tlačítky pro ovládání zoomu. K napájení využívá 6 klasických tužkových AA baterií. Jinak je ale ergonomie velmi propracovaná. Vadou je pouze dost nešťastné umístění úchytky pro popruh na pravé straně, která trochu vadí při držení a tlačí do dlaně. Všechny ovládací prvky jsou velmi dobře a logicky rozmístěné, srozumitelně označené a mají jasně rozeznatelné dorazy domáčknutí. Pouze umístění čtveřice tlačítek na levé straně objektivu je trošku nezvyklé a jejich ovládání chce trošku cviku a v začátcích může občas dojít k nechtěnému stisku některého z nich. Všechny důležité fotografické funkce mají vlastní tlačítko a nastavení pomocí kombinace jeho stisku a otáčení hlavního otočného voliče je velmi jednoduché a přehledné. Tato nastavení jsou pak viditelná jak na LCD monitoru na těle či v hledáčku, tak na LCD displeji (s možností podsvícení) na horní straně aparátu. Změny jsou tak velmi rychlé, pohodlné a hlavně není třeba složitě listovat v menu.

Velmi zdařilé je provedení výklopného a otočného monitoru, který lze nastavit téměř do jakékoli polohy a lze jej tak bez problémů sledovat i při fotografování ve velmi krkolomných polohách. Jeho velikost je 1,8“, má rozlišení 134 000 pixelů, je opatřen účinnou antireflexní vrstvou a možností nastavení jasu a barevného podání. Praktická je také možnost otočení panelu směrem k aparátu, čímž se obraz automaticky přepne do hledáčku a například při náročnější turistice nehrozí jeho poškození. Hledáček má displej o velikosti 0,44“ s rozlišením 235000 pixelů a dioptrickou korekci v rozsahu –4 až +1 m-1. V případě potřeby je pak snadno dostupné tlačítko pro přepínání mezi hledáčkem a LCD monitorem – i když u aparátu této kategorie by asi bylo vhodnější automatické přepínání podle přiložení oka, jak je známe například u konkurenčního osmimegového modelu Konica Minolta A-2.

Obr.3 Obr.4

Objektiv a čip

Obr.7

Na ukázkových snímcích č.6 a č.7 je ukázka kresebnosti objektivu. Na prvním snímku je celkový pohled na scénu upravený do velikosti obvyklé webové prezentace. Na druhém je již jeho 100% výřez bez jakýchkoli úprav. Z něj je patrná velmi slušná kresba i přes značné množství velmi jemných detailů.

Obrázek č. 6 – viz odkaz zde.></div Obr.9

Jak je u aparátů Nikon Coolpix zvykem, tak i u modelu 8700 umožňuje optika fotografovat vynikající makrosnímky a to již na vzdálenost pouhých 3 cm. I na tuto vzdálenost spolehlivě funguje autofokus a pokud jsou alespoň trošku příznivé světelné podmínky, tak lze v kombinaci s funkcí BSS fotografovat dokonce i bez stativu. (Best shot selector – po stisknutí spouště se provádí série expozic dokud je stisknutá spoušť nebo až po maximální počet 10 snímků, z nasnímaných záběrů pak software automaticky vybere ten s největším množstvím detailů, který uloží a ostatní smaže) Na ukázkových snímcích č.8 a č.9 je právě ukázka makrosnímku fotografovaného na vzdálenost cca 10 cm. Na prvním je opět celý záběr zmenšený do velikosti webové prezentace a na druhém je jeho 100% výřez, kde je znatelná výborná ostrost i na nejjemnějších částech květu, přestože byl snímek pořízen bez použití stativu a to v nepříliš vhodných světelných podmínkách časem 1/75s.

Obrázek č. 8 – viz odkaz zde.></div Obr.10

Pokud by některému uživateli nestačil ani značný rozsah optického zoomu, tak je možno jej dále rozšířit oběma směry pomocí trojice kvalitních předsádek. První a nejširokoúhlejší z nich je rybí oko FC-E9 s násobkem ohniska 0,2 x, kterou lze dosáhnout úhlu záběru 180° a to jak v kruhovém, tak v plnoformátovém zobrazení. Další předsádkou je širokoúhlá WC-E80 s násobkem ohniska 0,8 x, pomocí které se nejširší ohnisko rozšíří na ekvivalent 28 mm. K dispozici je ale i kvalitní telepředsádka TC-E15ED osazená i ED sklem, která násobí nejdelší ohnisko koeficientem 1,5 x na ekvivalent 420 mm, což už odpovídá velmi slušnému teleobjektivu. Celou trojici předsádek si můžete prohlédnout na ukázkovém snímku č.10.

Obr.12

Aparát je osazen 2/3“ CCD RGB čipem s úhlopříčkou 11mm a rozlišením 8,0 megapixelu. Maximální velikost obrazu je 3264×2448 obrazových bodů. Nasnímaný obraz lze ukládat s hlavičkou Exif 2.2 ve třech formátech – obvyklý komprimovaný formát JPEG nebo nekomprimovaný NEF (RAW) či TIFF-RGB s podporou standardů DCF, DPOF a QuickTime Motion JPEG pro videosekvence a zvuk. Ukládat je možno na paměťové karty CompactFlash typu I. a II. nebo na pevné minidisky Microdrive. Citlivost čipu se v automatickém režimu nastavuje v rozmezí ekvivalentu 50 až 200 ISO a manuálně lze nastavit maximálně 400 ISO, což bohužel není příliš mnoho. Nejeden uživatel by jistě ocenil rozsah rozšířený alespoň na 800 ISO. Zřejmě jde o úmyslné SW zablokování vyšší citlivosti vzhledem k většímu sklonu k šumu u čipů s vysokým rozlišením. Úrovně šumu můžete posoudit na testovacích snímcích č.11 a 12. Použil jsem standardní noční scénu, jejíž celková kompozice je na snímku č.11 – pouze zmenšení ve dvou krocích a doostření po zmenšení. Veškerá nastavení aparátu včetně vyvážení bílé barvy jsem ponechal na automatice. Na snímku č.12 jsou 100%, neupravené výřezy ze čtveřice záběrů pořízených postupně při ISO 50, 100, 200 a 400 bez použití funkce redukce šumu. Z testu je zřejmé, že při nastavení na 50 a 100 ISO je úroveň šumu velmi dobrá. Při 200 ISO je již znát lehký nárůst ale snímek je v pohodě použitelný. Při 400 ISO je již nárůst šumu znatelný a na větších zvětšeninách by byl jistě viditelný. Praktické použití této citlivosti by bylo asi v praxi předem rozvážit vzhledem k charakteru scény a požadovaném formátu výsledné fotografie.

Obr.11

Vybavení funkcemi

Pomocí aparátu lze samozřejmě zaznamenávat i videosekvence a to ve dvou rozlišeních. Menší má 320×240 obrazových bodů a větší klasické televizní rozlišení 640×480 obrazových bodů. Záznam je samozřejmě možné opatřit i zvukovým doprovodem. Velmi zajímavou perličkou je možnost takzvaného časosběrného snímání. To spočívá v tom, že aparát umístěný na stativu automaticky pořizuje snímky v pravidelných, předem nastavených intervalech v rozsahu 30 vteřin až 1 hodina. Uložit je lze buď jen jako sérii snímků a nebo jako videosekvenci. To je mnohem zajímavější a lze tak pořídit velmi působivé záběry pomalých dějů. Do efektního klipu lze takto třeba zkrátit vykvetení a odkvetení kytky, západ slunce nebo otáčení noční oblohy. Nápadů by se samozřejmě dalo najít mnohem víc. Já jsem si pro ukázku možností vybral právě západ slunce a přechod do noci s viditelným otáčením hvězd. Výsledný klip si můžete stáhnout na následujícím odkazu. Majitele pomalejšího připojení ale raději předem upozorňuji, že soubor s klipem je poměrně velký a má cca 10MB. Při stahování pomocí telefonního modemu to může trvat docela dlouho.

Video odkaz zde


Mnohem důležitější jsou ale systémy měření expozice a vyvážení bílé barvy. Nabídku a funkčnost těchto dvou systémů dnes mnoho uživatelů bohužel velmi podceňuje. Aparátu Nikon Coolpix 8700 ale v tomto ohledu není co vytknout. Měření expozice je na velmi vysoké úrovni a tak jako u klasických zrcadlovek vyšších tříd jej lze provádět dokonce ve čtyřech zcela nezávislých režimech. Nejčastěji využitelný je zřejmě režim multisegmentového systému Matrix s 256 zónami. Dále je k dispozici klasické měření se zvýhodněným středem. Samozřejmostí u aparátů Coolpix je i velmi přesné bodové měření. V tomto případě dokonce pracuje ve dvou režimech, buď probíhá napevno uprostřed obrazového pole a nebo se měřící body přepínají současně s ostřícími a měření tak probíhá pouze v bodě, na který je zároveň zaostřeno. Aparát umožňuje také korekce expozice v rozsahu ±2 EV v krocích po 1/3 EV. Separátně lze také korigovat zábleskovou expozici a pořídit lze i expoziční řadu 3 nebo 5 snímků s nastavitelným rozptylem ±2 EV. Zajímavá je i funkce AE-BSS, která pracuje podobně jako BSS ale ne s ohledem na zaostření ale na ideální expozici v režimech Highlight, Shadow a Histogram. V praxi to představuje exponování “na světla“ nebo “na stíny“ a nebo s ohledem na ideální rozložení histogramu. Exponovat lze v rozmezí 1/4000s až 8s nebo časem B až do 10 minut.

Obr.13

Vyvážení bílé barvy je možno nastavit na automatické TTL vyvážení nebo na některou ze 6 pevných předvoleb odpovídajících osvětlení při denním slunečním světle, zatažené obloze, ve stínu, žárovkou, bleskem a nebo zářivkou. Hodnotu bílé barvy lze také manuálně změřit a případně lze také provést expoziční řadu snímků s různým nastavením vyvážení bílé (WB Bracketing). Výhodou kompaktního aparátu oproti zrcadlovce je, že efekt nastavení vyvážení bílé barvy je vidět na LCD monitoru nebo v hledáčku okamžitě v reálném čase.<br Dále se dostáváme k systému zaostřování, který má 3 nastavení. Prvním z nich je automatický režim Continuous AF, při kterém aparát permanentně doostřuje až do okamžiku expozice. Druhý režim Single AF se v okamžiku dosažení zaostření zablokuje a zůstává zablokován dokud je namáčknutá spoušť. Posledním režimem je plně manuální ostření od 3 cm do nekonečna, které je ovládáno elektronicky v 64 krocích. Ve všech režimech funguje indikace správného zaostření, viditelná na LCD monitoru i v hledáčku. V případě slabého osvětlení se pro snazší zaostření automaticky aktivuje pomocný reflektor, realizovaný svítivou LED diodou vedle vestavěného blesku.></div

Aparát má samozřejmě množství expozičních režimů od plné automatiky až po plně manuální režim. Mezi nimi je i 12 motivových programů: Portrét, Párty/interiér, Noční portrét, Pláž/sníh, Krajina, Západ slunce, Noční krajina, Ohňostroj, Makro, Reprodukce (například pro kopírování dokumentů), Protisvětlo a Panorama asistent, pomocí něhož a přiloženého softwaru lze velmi snadno pořizovat panoramatické snímky složené z libovolného množství záběrů a to jak horizontálně, tak i vertikálně. Tyto motivové programy postihují velmi široké pole působnosti ale trošku mezi nimi chybí režim Sportovní fotografie. Samozřejmostí jsou dále také obvyklé poloautomatické režimy s předvolbou clony či času, nebo režim pružné volby, ve kterém je možno měnit vzájemný poměr clony a času při zachování správné expozice.

K dispozici je také 8 snímacích režimů:
  1. Single – jednotlivé snímky
  2. Continuous H – série snímků rychlostí 2,5 za vteřinu
  3. Continuous L – série snímků rychlostí 1,2 za vteřinu
  4. Multi-shot 16 – série 16 snímků rychlostí 1,5 za vteřinu
  5. Ultra HS – vysoce rychlá série snímků 640×480 frekvencí 30 za vteřinu
  6. 5 shot buffer – nekonečná série 5 snímků rychlostí 1 za vteřinu, přičemž se ukládá vždy jen posledních 5
  7. Časosběrné snímání v intervalu 30s až 1 hodina
  8. Ozvučené videosekvence v rozlišení 320× 240 nebo 640×480 obrazových bodů
Vestavěný blesk má pracovní rozsah 0,5–4,1 metru při nastavení na širokoúhlý záběr a 0,5–2,7 při nastavení na teleobjektiv. Zvolit lze jeden z 5 pracovních režimů : Automatická aktivace blesku, Trvale vypnutý blesk, Předblesk proti červeným očím, Trvale zapnutý blesk a Noční portrét, při kterém je nastavena synchronizace blesku s dlouhými časy závěrky. Díky standardní bleskové patici lze použít také některý z externích blesků Nikon SB-50DX, SB80DX, SB-600 nebo SB-800.></div

Příslušenství

Jako volitelné příslušenství lze aparát doplnit o již zmiňovaný přídavný bateriový zdroj, předsádkové objektivy a nebo externí blesky. Dále lze zvolit některý z redukčních kroužků pro instalaci klasických fotografických filtrů a nebo sluneční clonu HR-E5700 nebo HN-CP11. Dále je možno dokoupit síťový napájecí zdroj EH-53, autonabíječku MH-53C (12V) a nebo kabelovou spoušť MC-EU1. Hodit se může také měkké pouzdro CS-CP11 a nutno bude také dokoupit paměťovou kartu.
Jako standardní příslušenství je součástí balení krytka objektivu, široký popruh, USB a TV kabely, dobíjecí Li-ion baterie EN-EL1 s kapacitou 680 mAh (která má velmi solidní výdrž a po úvodním naformátování ji je možno kdykoli dobíjet) včetně síťové nabíječky MH-53. Dále je součástí balení software Nikon View, kterým je možno provádět základní manipulaci s obrazovými soubory. V balení ale nenajdete ani základní zkušební paměťovou kartu s nízkou kapacitou.

Cena a závěr

Nikon Coolpix 8700 je velmi zdařilým kompaktním aparátem s vysokým rozlišením, špičkovou optikou a rozsáhlou nabídkou funkcí. Své příznivce si jistě najde mezi uživateli, pro které je klasická D-SLR zrcadlovka již příliš velká a těžká, a kteří využijí i některé z výhod kompaktního provedení. Tím je kromě velikosti a váhy také například možnost pořizování videosekvencí, histogram nebo náhled vyvážení bílé v reálném čase a také vyšší rozlišení, než mají současné běžné D-SLR zrcadlovky.

Další podrobné technické i jiné informace můžete najít také na stránkách firmy Nikon:

www.nikon.cz zde

www.nikon-europe.com zde

Závěrem ještě heslovitý výpis hlavních předností a nevýhod aparátu:
 
Klady + Zápory -
Kvalitní mechanická konstrukce Menší rozsah ISO
Vynikající vybavenost funkcemi Relativně málo široký úhel záběru
Kvalitní předsádkové objektivy  
Rozsáhlá nabídka příslušenství  
Výjimečný makrorežim  


Cenové relace přístroje a nejdůležitějšího příslušenství dle doporučených prodejních cen výrobce (reálné ceny v obchodech bývají zpravidla o něco nižší) a aktuální nabídky v 04/2004:
 
Položka Přibližná cena
Nikon Coolpix 8700 37.990,– Kč
Náhradní Li-On baterie EN-EL1 1.490,– Kč
Předsádka rybí oko FC-E9 11.990,– Kč
Širokoúhlá předsádka WC-E80 5.990,– Kč
Telepředsádka TC-E15ED 5.990,– Kč


Pokud vás zajímají konkrétní snímky pořízené tímto aparátem, tak je najdete v naší FotoGalerii, odkaz je zde.

Technické parametry naleznete v aplikaci FotoTechnika, odkaz zde.

Děkujeme společnosti Nikon za zapůjčení fotoaparátu k redakčnímu testu.></div