Podívejme se na možnosti fotoaparátu Olympus SP-590, jehož základní předností je rozsah zoomu od 26mm do 676mm. A jaké tedy dělá snímky? Odpověď najdete v článku.

Dalším superzoomem na trhu je Olympus SP-590. Jeho 26 násobný optický zoom je momentálně největším na trhu. Pokud vás bude zajímat kompletní technická specifikace, naleznete ji na stránkách firmy Olympus.

Stručná charakteristika

Olympus SP-590 UZ Olympus SP-590 UZ

Olympus SP-590 UltraZoom je kompaktní 12 Mpx (efektivně) fotoaparát s 26× optickým zoomem, mechanickou stabilizací (čip), s LCD o rozlišení 230 000 bodů. Má cca 22 MB interní paměť a nechybí HDMI rozhraní. Veškeré funkce lze ovládat manuálně. Na našem trhu ho lze pořídit těsně pod 10 000,– Kč včetně 2 GB xD karty (červen 2009).

Tělo a ovládání fotoaparátu

Olympus SP-590 UZ Olympus SP-590 UZ

K dobrému držení napomáhají pryžové potahy důležitých částí těla. Ergonomii ovládání nelze nic vytknout a pokud ano, pak si jistě brzy zvyknete. Rozměry SP-590 jsou 110×90×91 mm a hmotnost včetně 4×AA baterií je cca 560 gramů.

Konektory Umístění baterií AA

LCD, hledáček a CCD

Horní strana Umístění karty

2,7" LCD má rozlišení 230 tisíc bodů. Čitelnost a viditelnost displeje je výborná za prakticky všech běžných podmínek. Velmi dobrá je za přímého osvětlení i za šera.
Hledáček má dioptrickou korekci a je subjektivně velmi dobrý. Jeho technickou specifikaci výrobce neuvádí.
Stabilizovaný čip má rozlišení 12,7 (12,0 efektivně) Mpx a to při velikosti 1/2,33" s maximálním rozlišením 4000×3000 (jpg) bodů (4:3). Je dost škoda, že oproti modelu SP-570 UZ nemá tato novinka možnost ukládat data do formátu RAW.

Objektiv a ostření

Alfa a omega tohoto modelu – objektiv – je vlastní výroby 26× Olympus ED Lens. Má výbornou světelnost f/2,8 -f/5,0. Jeho rozsah v přepočtu ke kinofilmu je neuvěřitelných 26 mm – 676 mm. Je složen ze 14 čoček v 11 skupinách. Příslušenství objektivu nasadíte na závit o průměru 57mm při použití adaptéru CLA-11.

Nejkratší ostřící vzdálenost v režimu makro je 10cm (W) resp. 1,7m (T) a v režimu supermakro pouhý 1cm. V tomto režimu je ohnisková vzdálenost pevně na cca 50mm (35mm ekv.). Subjektivně aparát ostřil přesně a rychleji, než jeho předchůdce.

Pro ovládání zoomu se Olympus vrátil k osvědčené páčce na horní straně přístroje a je třeba říci, že je to krok správný.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Baterie se mi (opět) bohužel nepodařilo vybít. Nafotil jsem cca 300 snímků, indikátor hlásil stále plný stav. Je tedy zřejmé, že po svých předchůdcích zdědil velmi vysokou výdrž baterií. Ostření a rychlost expozice jsou na dobré úrovni. Ukládání snímků je poměrně dlouhé, především u sekvenčních režimů počítejte po jejich ukončení s až minutovou prací aparátu. Rychlost zobrazení prohlížení snímků je standardní.

Blesk

Kromě standardních vlastností, kam patří dosah 0,3m-9m (W, ISO800) / 1,7m-5 m (T, ISO800) najdeme i možnost řízení externích blesků. U vestavěného blesku lze nastavit všechny běžné režimy včetně synchronizace na druhé lamely (v Menu) a kompenzace zábleskové expozice.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Rodriges
    Rodriges
    28.06.2009 13:04

    Pokud si někdo porovnává fotky z tohodle foťáku a např. D 3 v PC v plným rozlišení, tak tam propastnej rozdíl je. Ale když ty samý fotky uvidí normální člověk na A4 na papíře, tak se žádnej velkej rozdíl v kvalitě mimo např. DR a DOF nekoná, těch 12 Mpx má pro fotky cca A4 obrovskou rezervu, takže se o nějakých patlaninách nedá mluvit (samozřejmě se jedná o fotky ve slušných světelných podmínkách na nízký ISO). Mám něco podobnýho doma, takže na rozdíl od většiny vím, o čem mluvím. Na běžný rodiný fotky a dovolenou je SP 590 naprosto v pohodě. A udělat s ním parádní fotky do brožury cca A4, po který volá Jifi, by nebyl žádnej problém, na to má kvalitu dostatečnou, což ostatně dnes skoro každej kompakt.

  • Petr Luňák
    Petr Luňák
    28.06.2009 20:57

    On Nikon ty brozury stale jeste dela, alespon ja takovou pro D300 a D3 mam.

    "Ale tezko vam bude prodavac v Datartu ukazovat tluste katalogy fotek ve formatu a3, pro ruzne fotaky, ruzna ohniska, na ruzne clony a citlivosti.."

    Tak tady uz je problem predne v neodbornosti drtive vetsiny prodavaicich, kteri tomu rozumi jako koza petrzeli.Pravidelne si to necilene overuju a pro Datart to plati dvojnasob.Co za bludy jsou ti prodavaci schopni vyplodit, to fakt jeden zasne.A netyka se to jen fotoaparatu, do mdlop padam i v oddeleni televizoru.
    Nicmene abych nekrivdil jen prodavacum ze zminenho obchodu, "doporucuju" shlednout dnes odvysilane Rady ptaka loskutaka.Byla tam rubika o fotacich a kamerach a musel jsem prepnout program.Tragedie.

  • wayne
    wayne
    29.06.2009 09:07

    @120ZZR suhlasim s tebou, ale tomu prikladu v hustote mpx aj tak nechapem, pride mi to ako taka ta povestna buzeracia a poucovanie o tom ze niekto objavil koleso :) (neber to osobne prosim) A napr F200EXR ma 25mpx/cm2 a na kompakt robi najlepsie fotky pri zlom svetle ake som zatial videl (z kompaktu samozrejme).. uz len dufam ze miesto honby za mpx pride honba za dynamickym rozsahom a lepsom obraze pri vyssej citlivosti :)

  • Michal Kubeček
    Michal Kubeček
    29.06.2009 13:04

    Rodriges: 12Mp je sice pro fotku na A4 dostatečných, ale ten foťák má těch 12Mp jen formálně, fakticky není schopen ani zdaleka tolik informace na snímač dostat. Když se podíváte na www.photozone.de, tak tam donedávna testy objektivů pro Canon (u ostatních je to obdobné) dělali na 350D, která má 8 Mp na APS-C (crop factor 1.6), a stačilo jim to na posuzování kresby i u "elkových" objektivů za desítky tisíc. Snímač toho Olympusu má přibližně šestkrát menší plochu, takže jeho velikost buněk odpovídá 72 Mp APS-C. To by jeho objektiv musel být doslova zázračný, aby dokázal reálně vyprodukovat kresbu, která by se těm 12 Mp aspoň blížila.

  • Ivan Ivanhoe 1
    Ivan Ivanhoe 1
    02.07.2009 17:01

    Toto, tento typ,je len vyplnenie segmentu na trhu, ktorý nieje obsadený.. Nič viac.. špecialita Olympusu.
    Bývalé Elegantné klamstvá v letakoch typu "mechanicko-duálna stabilizácia obrazu"...
    Tolko ludí s týmto osprosteli..
    Karty čo nepasujú do starších typov..
    SM 128Mb predávaná za 2000kč..
    Ako možem cenovo verit takejto firme ?
    Ono je toto fakt dobré len na rodinné fotografie.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (38)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram