Digitální fotografie má jednotný formát

Adobe vytvořila formát Digital Negative (DNG) pro digitální fotografii, který řeší současné rozdíly RAW formátu od jednotlivých výrobců. K tomu také uzpůsobil i následující produkty, které umí s formátem DNG pracovat.

Současný RAW

RAW je formát, který vytvářejí výrobci digitálních fotoaparátů vždy pro konkrétní typ přístroje. Jsou to jen syrová data. Něco jako digitální negativ, surové informace ze snímače přístroje s údaji o uspořádání barevných filtrů a dalšími charakteristikami. Konečný snímek pak můžeme dokončit na PC s pomocí speciálních programů od jednotlivých výrobců. Odlišnosti jednotlivých formátů jsou ale značné, a tak neumožňují flexibilitu. Data ve formátu RAW jsou čistá a bez úprav, a tak úpravy udělané v rámci tohoto formátu (spec. programem od výrobce) provedeme bez ztráty obrazových informací. To dělá z RAWu velmi flexibilní soubor dat.

Výhody RAW souborů

  • Menší soubory než nekomprimovaný TIFF.
  • Nevznikají artefakty, jako u komprimovaných JPEG souborů (kostičkování v jednobarevných plochách).
  • Mnoho parametrů snímku, např. vyvážení bílé barvy, můžete upravit bez ztráty kvality snímku.
  • Máte plnou kontrolu nad parametry při převodu snímku, což je výhodnější, než nechat tuto činnost na samotném fotoaparátu.
  • Pro další úpravy obrázku můžete mít k dispozici snímky s16bitovou hloubkou – více barev, detailů, lepší barevné přechody.
  • U snímku si můžete vyzkoušet několik variant převodu a vybrat si tu nejlepší pro zamýšlený účel.

Formát DNG

V současné době přibývá mnoho dalších aparátů s novými formáty RAW a k tomu další programy, které dokáží s těmito soubory pracovat. To přináší problémy, protože ne všechny produkty umí pracovat se všemi formáty. Možností řešení je více, ale ani jedna vám nezaručí, že fotky pořízené v jisté době budete mít šanci něčím otevřít a zpracovat po několika letech. Vývoj SW a HW je dost mohutný, a proto je nutné mít nějaký standard. To vyžadují hlavně firmy, které pracují profesionálně s obrazovými daty, jako např. databanky obrázků, noviny, časopisy atp….

A proč tedy DNG?

Digital Negative je formát, který je schopen absorbovat data kódována v různých RAW formátech z různých přístrojů. DNG je založen na formátu TIFF/EP (TIFF rozšířený o metadata podle specifikace Exif). Obsahuje tedy samotná obrazová data vzniklá ve snímači aparátu a metadata, popisující nejrůznější charakteristiky přístroje.
Příjemné je, že formát DNG je otevřený a zdarma. Výrobci fotoaparátů, tiskáren apod. i vývojáři software mohou zabudovat podporu DNG do svých produktů. Adobe přitom slibuje postupné rozšiřování formátu tak, že dokáže udržovat specifika nových modelů fotoaparátů, tedy nových RAW formátů. Poslední podoba DNG konvertoru bude schopna zkonvertovat i podstatně starší RAW formát tak, aby se dal zpracovat současnými SW prostředky. A že to Abobe myslí vážně je vidět i na příkladu formátu PDF. DNG konvertor se dá zdarma stáhnout ze stránek serveru Adobe zároveň s update Camera RAW. DNG plně pracuje se verzemi Photoshopu CS2 a také s lehkou verzí Photoshop Elements 3.0.

Výhody DNG souborů

  • Slučují výhody popsané u RAW
  • U mnohých formátů rapidně redukují původní data (pokud nemá RAW vlastní komprimaci – např. Nikon NEF)
  • Ukládají všechna metadata
  • Je možné uložit do DNG i kompletní nezměněný RAW
  • Neustálá údržba tohoto produktu
  • Otevřenost k dalším vývojářům

Podporované fotoaparáty (tj. jejich RAW formáty)

Aktuálně podporované formáty naleznete na stránkách Adobe.

A jak s DNG pracovat?

Protože už existuje česká mutace DNG konvertoru, je velmi jednoduché jej použít. Menu je popsáno v následujících krocích:
1. krok je nutno vybrat složku, ve které jsou uloženy RAW soubory. Lze zaškrtnout i zpracování vnořených adresářů.
2. krok je výběr cílové složky s možností zachování struktury vnořených adresářů.
3. krok zde v několika krocích můžete vybrat možnost přejmenování souborů a nastavení přípony.

4. krok je pro pokročilé

  • „Náhled“ zde nastavíte jak velký bude JPG náhled
  • „Komprese“ jaká bude komprese
  • „Metoda převodu obrazu“ – metoda jak budou data uložena zda lineárně nebo mozaikově
  • „Originální nezpracovaný obraz“ – zda bude či nebude vložen původní soubor. Tato volba v případě „ano“ samozřejmě soubor zvětší.

Ve spodních volbách nejdete

  • „O převodníku DNG“ – zde jsou informace o produktu
  • „Oddělit“ – toto je opačná volba, kdy již jsou vytvořeny soubory DNG ve kterých jsou originální RAW soubory. Máte tedy možnost je díky tomuto oddělit od DNG do původního formátu.
  • „Provést“ – to už je samotný proces vytvoření DNG souborů

V tomto okně jsou zobrazovány informace o průběhu konverze. V části „Další informace na Adobe.com“ – najdeme odkaz na stránky s formátem DNG . Tlačítko „Zastavit převod“ – konverzi je možné také přerušit tlačítkem.

Závěr

Koncepce formátu DNG je užitečná. K jeho rozšíření bude nicméně zapotřebí, aby vzali uvedený formát za své i vývojáři SW a zabudovali jeho podporu do svých produktů a tím zmizí omezení s digitálních fotografií ve formátu RAW. Adobe DNG Converter je periodicky inovován, aby vždy podporoval nejnovější verze fotoaparátů a formátů RAW.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Miroslav Kolčava
    Miroslav Kolčava
    Autor
    11.01.2007 19:03

    :o)no, když je to schopno zkomprimovat a bez ztráty, pak asi ano... Nikon tohle používá už dlouhou dobu ve svém formátu NEF

  • Radek Pokorný
    Radek Pokorný
    16.01.2007 20:48

    Zajímavostí nechť je, že nová LEica M8 má jako RAW formát právě DNG. A Pentax K10D jakbysmet.

  • Miroslav Kolčava
    Miroslav Kolčava
    Autor
    16.01.2007 21:33

    je vidět, že ten formát začínají brát vážně... Ostatně jako všechno co vypadne od Adobe

  • Milan Spurný milans
    Milan Spurný milans
    18.01.2007 19:01

    Proč konvertovat do DNG ??
    "za předpokladu, že budeš používat PS CS2/3 a jeho nástroj Bridge, pak ten důvod je. V něm totiž jde jednoduchým způsobem úprava jednoho DNG aplikovat na více vybraných..."

    Co to je za blbost - přeci PS již od verze CS umí aplikovat do jednotlivých i originálních RAWů konkrétní parametry zpracování toho či onoho předchozího RAWu, případně jen jednotlivé parametry např. BW, ostrost, kontrast atd.

    Takže toto není přeci VÝHODA konverze do DNG formátu.

    Navíc s DNG je spojeno taky několik nevýhod, ale o tom zde není ani zmínka - takže to pro neznalého může vyznít jako super nový formát.

  • Miroslav Kolčava
    Miroslav Kolčava
    Autor
    18.01.2007 19:05

    To: Milan Spurný (milans)
    Tak je napiš... Buď konkrétní, abychom to věděli v čem je problém. Dík

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (18)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram