Sony A7 III je základní model třetí generace fullframe bezzrcadlovek Sony, ale pravdou je, že oproti dražším modelům mu toho tolik nechybí. Pokud nepotřebujete nejvyšší možné rozlišení modelu A7R nebo ultimativní rychlost modelu A9, pak je A7III ideální volba. Obstojí ale i proti zrcadlovkám?

Úvod

V závěru naší nedávné recenze Sony A7R III (42MPx vrcholné verze) jsem napsal, že „jediné, co mě (krom aktuálních financí) brzdí od pořízení A7R III, je model Sony A7 III“, který si dnes přiblížíme.

Proč? Jde totiž o téměř totožný přístroj, který se v první řadě liší nižším rozlišením „jen“ 24MPx a několika chybějícími funkcemi (Pixel-shift, sync-port pro blesk, poslední verze stabilizace, lepší hledáček u A7R III…).

Jediná opravdu výrazná nevýhoda je to rozlišení, které může omezovat někoho, kdo chce třeba hodně ořezávat snímky a přesto mít data vhodné pro velké tisky.

Jinak mám za to, že 24MPx stačí na všechno, klidně na výstavní zvětšeninu i billboard.

V praxi je poznat i ten hledáček, který je sice výborný (jako u předchozích A7), ale prostě není nejlepší. V praxi mě to nijak neomezovalo, ale pro akční záběry se může hodit vyšší frekvence dražšího modelu ( 2360k 60fps vs. 3686k 120fps).

Oproti mojí A7 I se stejným hledáčkem jsem si všiml o něco čistějšího, ale „měkčího“ obrazu, což je asi dáno zpracováním signálu. Je to fajn pro focení v horším světle (méně šumu), ale méně praktické při ručním ostření (hůře jsou vidět textury).

Oproti druhému vrcholovému modelu zaměřenému na rychlost, A9, chybí zejména možnost snímat až 20 fps (byť 10 je také dost), dále funkce tiché el. závěrky bez zkreslení ( A7 III nemá Stacked CMOS), horší je rychlost odečtu AF a chybí zde volič režimu snímání (musíme přes rychlé menu).

Najdete v ? e-shopech
Najdete v ? e-shopech

Zbytek novinek spojených s třetí generací fullframe bezzrcadlovek zde nechybí, A7 III má:

  • BSI senzor pro nižší šum
  • duální slot na kartu s podporou UHS-II (jeden slot)
  • AF joystick
  • rychlé sériové snímání 10fps
  • nové AF algoritmy
  • 4K video
  • 5EV zabudovanou stabilizaci

Velkou výhodou je ale cenová dostupnost. Cena pod 60 000 za tělo je nastavena velmi rozumně.

Pryč jsou ale ty časy, kdy byl fullframe pod 100 000,– vzácnost, dnes je v této kategorii docela našlapáno. Konkurenci pro A7 III představují zejména FF zrcadlovky Nikon, Canon a Pentax, ale i vrcholové stroje z řad bezzrcadlovek s menším senzorem, jako Fuji X-T2 nebo Olympus E-M 1 II.

Najdete v ? e-shopech
Najdete v ? e-shopech
Najdete v ? e-shopech
Najdete v ? e-shopech

Zde záleží, co od přístroje chcete. Fullframe zrcadlovky v této třídě vedou nabídkou objektivů, výdrží na baterii a někdo může preferovat i optický hledáček. Bezzrcadlovky s menšími senzory nabídnou v některých případech lepší výbavu a mohou být kompaktnější.

Sony A7 III je něco, co bych nazval „zlatou střední cestou“. Systém je o něco kompaktnější, než klasické zrcadlovky a nabídne mnoho vychytávek, které umí právě jen bezzrcadlovky, ale přitom nemusíte udělat žádný ústupek v kvalitě obrazu.

Příjemným překvapením bylo i zaostřování, takže ani tady se není čeho bát.

Design a konstrukce

(tato část je společná s testem A7R III) Přístroj je poměrně kompaktní, asi jako malá APS-C zrcadlovka. To jsou podle mě ideální rozměry na každodenní nošení. Grip je dostatečný, byť za jedna s hvězdičkou není. Existuje možnost vertikálního gripu. Nevýhodou je nutnost odmontovat kvůli gripu dvířka bateriového prostoru a baterii vyjmout. V gripu je prostor na dvě. Pokud by se to dalo vyřešit bez nutnosti vyjmout baterii z těla, mohly by teoreticky být tři…

Fotoaparát je na své rozměry poměrně hmotný: 650 g. Slovu „těžký“ jsem se vyhnul záměrně, protože těžký není. Ale je z něj cítit solidnost. V malém těle je toho zjevně hodně nacpáno.

Konstrukce je příkladná. O moc lepší, než u první generace. Ale to už je od verze Mark II. Tělo je hořčíkové.

Líbí se mi přítomnost jak rychlého USB-C, tak klasického Micro USB 2.0. Uživateli, vyber si.

V ovládání se ale zlepšila verze III výrazně. Joystick (osmisměrný) byl dlouho chybějící jinak „samozřejmou“ funkcí v této třídě. Sony to konečně napravilo. Zde bez výhrad.

Dotykový displej také přichází pozdě, ale přece. Pro výběr ostřícího bodu při snímání skrze displej je to ještě lepší než joystick. Dvojklepem jde v režimu ručního ostření přiblížit náhled scény v daném místě. Měly to už i jiné přístroje Sony, řada A7 ale zatím ne. Každopádně kdo to vymyslel, měl by dostat přidáno. Jako uživatele manuálních objektivů mě to nadchlo.

Co mě nenadchlo, je omezená funkcionalita dotykové vrstvy jen pro ostření, přibližování náhledu a scrollování mezi vyfotografovanými snímky. V menu atd. dotyk nefunguje. U konkurence je to přitom běžné. OK, mě to moc nechybí, ale někomu by mohlo.

Menu jsem na Alphách (a dalších přístrojích Sony) kritizoval dlouhodobě, naštěstí se v poslední generaci přístrojů dost vylepšilo. Ale k ideálu má dost daleko. Funkce se sloučily logicky k sobě (Takže třeba nastavení videa není roztahané na tři nesouvisející karty), ale karet je pořád hodně a listování (i zapamatování si pořadí funkcí) je dost zdlouhavé. Ale díky i za to, menu už je jen podprůměrné, nikoliv tragické.

Vzhledem ke kompaktní konstrukci může někomu vadit horší manipulace s některými ovladači. Zadní roller konkrétně občas špatně nahmatám s okem na hledáčku. Někomu také nemusí vyhovovat logika programovatelných tlačítek (C1-C4, programovatelné funkce čtyř směrových kláves, středové klávesy, třetího rolleru a tlačítka Fn). Myslím to tak, že v případě Canonu či Nikonu máte od výrobce přiřazené a jasně označené ovladače pro konkrétní funkce, které se s generacemi mění jen pomalu. Víte tedy, kde co hledat, i když vezmete do ruky cizí přístroj či si koupíte nový model. A pokud ne, máte to u každé klávesy napsané. V případě Sony je většina kláves neoznačená a vy si tak můžete dát cokoliv kamkoliv podle své libosti. Oba přístupy mají své výhody a fanoušky.

Hledáček a displej

2 359 296 bodový 60fps hledáček s 100% pokrytím a 0.78× zvětšením nabízí příjemné pokoukání a pro většinu fotografických žánrů plněn nahradí optický hledáček; dokonce jsem ho po čase s bezzrcadlovkou začal preferovat. Jedině nároční fotografové sportu by mohli být nespokojení s přeci jen nižší frekvencí 60sn./s. Těm nezbývá, než doporučit dražší modely se 120sn./s nebo zrcadlovku. Pro běžné forcení v tom ale není rozdíl.

Až do snímání rychlostí 8sn./s vidíte v hledáčku nepřerušený živý náhled scény; až při 10 sn./s začne být náhled trhaný (složený z menšího počtu statických snímků).

Displej s dostatečným rozlišením 1 440 000 bodů a úhlopříčkou 3“ je výklopný nahoru a dolů, což osobně preferuji před kloubem na straně.

Konektivita

Přístroj je vybaven bezdrátovými technologiemi Wi-Fi a NFC, dále dvěma USB konektory (micro a C), a také micro HDMI konektorem. Nově není možné instalovat do fotoaparátu nové aplikace, pokud jste to byli zvyklí dělat s verzí Mark I nebo Mark II.

Aplikace PlayMemories Mobile – ovládání přes smartphone

(pokračování na další straně)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    28.05.2018 19:00

    Pises, ze na A7 III muzu dat redukci a pouzit objektivy jine znacky. Co Canon objektivy? Musi byt original redukce od Sony nebo bys doporučil jinou? díky

  • Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    28.05.2018 19:44

    Tak s tím konzervatismem plně souhlasím zase to bude jako přechody z filmu na digitál ...
    Myslím, že na letošní Vánoce mám jasno :-)
    Ty redukce jdou sehnat za pár babek i z E BAY a co jsem četl fungují naprosto spolehlivě a díky tomu bych řekl, že neseženete jiný foťák na který nasadíte tolik skel různých značek dle potřeby !!!

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Autor
    28.05.2018 20:17
    Reaguje na Helena Macenauerová 28.05.2018 19:00:

    "Pises, ze na A7 III muzu dat redukci a pouzit objektivy jine znacky. Co..." - zobrazit celý komentář

    Ahoj, no přímo Sony redukci na Canon nedělá, musíš jít k "nezávislým výrobcům", jako je Metabones.
    Sony přímo dělá ale AF adaptér na Konica Minolta objektivy.

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    29.05.2018 17:51

    Je tohle správný adaptér pro Canon objektivy na A7 III? : https://www.amazon.com/dp/B00L25PTHG?tag=briasmitphot-20
    Metabones Canon EF Lens to Sony NEX Camera Lens Mount Adapter Mark IV

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Autor
    30.05.2018 09:15
    Reaguje na Helena Macenauerová 29.05.2018 17:51:

    "Je tohle správný adaptér pro Canon objektivy na A7 III? : https://www..." - zobrazit celý komentář

    To je on :-)
    Metabones je z nich sice nejdražší - dají se pořídit další třeba za půlku - ale tenhle je jistota.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (5)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram