Panasonic LUMIX DC-G9 je profesionální bezzrcadlovka s mnoha nastaveními jak pro tvorbu fotografií, tak pro natáčení videa. Jak mu to jde v reálném světě, si přečtěte v našem testu. 

Panasonic LUMIX DC-G9, Ohniskov? vzd?lenost (EQ35mm): 32 mm, Clona: f/8.0, ?as: 1/800 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0, Vyrovn?n? b?l?: Automatick?,

Parametry fotoaparátu

Základní parametry fotoaparátu Panasonic LUMIX DC-G9 najdete v tabulce níže (údaje výrobce).

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)
Snímač 17,3 × 13,0 mm (4:3)
Efektivní/celkový počet pixelů Přibližně 20,33/21,77 m­egapixelů
Citlivost ISO Manuálně ISO 200 až ISO 25 600 (v rozšířeném režimu navíc ISO 100), Auto, iISO
Rychlost závěrky 60 s až 1/8000 s mechanickou závěrkou, 1 s až 1/16000 s elektronickou závěrkou, v režimu B až 30 minut
LCD Výklopný otočný dotykový displej TFT LCD s úhlopříčkou 7,5 cm (3,0"). Přibližně 1 040 000 bodů
EVF (hledáček) OLED 3 680 000 bodů, zvětšení přibližně 1,66× / 0,83× (ekvivalent 35mm filmu), dioptrická korekce –4D až +3D.
Kontinuální snímání S jednorázovým zaostřením až 60 snímků za sekundu, s kontinuálním ostřením až 20 snímků za sekundu (závisí na nastaveném režimu)
Velikost snímku poměr stran 4:3, jpg max. 5184×3888, RAW 5200 × 3896, režim vysoké rozlišení 10 368 × 7 776 bodů (ukládá i RAW o stejném rozlišení)
Typy souborů JPEG, RAW, MP4, AVCHD
Video až 4K/60p, vysokorychlostní FullHD (zpomalené video)
Konektivita Wi-Fi, bluetooth, NFC , QR kód
Výdrž baterie Přibližně 400 snímků
Rozměry těla; hmotnost 136,9 × 97,3 × 9­1,6 mm (bez výčnělků); přibližně 658 g (SD karta, baterie, tělo)

Panasonic LUMIX DC-G9 je profesionální bezzrcadlovka s čipem formátu 4/3. Rozhodně musím říci, že prozkoumat a pochopit veškerá nastavení a možnosti tohoto přístroje vyžaduje dlouhou dobu. Umí toho totiž opravdu hodně. Některým funkcím se budu věnovat dále.

Panasonic LUMIX DC-G9

V kombinaci s kompatibilními objektivy je k dispozici 5osá stabilizace s kompenzací až 6,5 EV. Znamená to, že místo 1/1000 sekundy můžete fotit až cca 1/10 sekundy a snímek bude ostrý.

Baterii lze nabíjet přímo v těle přes mikro USB konektor, nebo baterii vyndat a nabíjet na externí nabíječce. Já měl k dispozici obojí. Nepoužil jsem však dodávanou USB nabíječku, a tak jsem zjistil, že ne každá funguje (to známe z mobilních telefonů).

Design a ergonomie

Tělo se drží skvěle. Pokud by někomu bylo malé, přikoupí grip. Tělo je odolné proti mrazu, vlhkosti a prachu. V praxi poznáte, jak je to potřebná věc.

Panasonic LUMIX DC-G9 Panasonic LUMIX DC-G9
Panasonic LUMIX DC-G9 Panasonic LUMIX DC-G9

Rozmístění ovládacích prvků najdete na přiložených snímcích. Řeknu, že ovládání je téměř dokonalé. Já osobně mám totiž raději přední roller pod spouští na přední stěně, tady je na horní. Ale to je jen otázka zvyku a jen můj pohled na věc. Pokud na nějakou funkci nemáte tlačítko rovnou, tak si funkci pod vybrané naprogramujete. Programovatelných tlačítek (voličů) je šest.

Na hlavním voliči je deset pozic, z toho tři programovatelné a čtyři standardní P, A, S, M a k nim připočtěte obvyklé iAuto, scénické režimy a režim (manuálního) videa.

Skvělá je volitelná aretace hlavního voliče, kterou zapínáte tlačítkem uprostřed. Hned pod ním je prstenec s volbou režimu závěrky, má sedm pozic. Normální jednorázové focení, dva režimy sériového snímání, kde frekvenci volíte v menu. Režim vysokorychlostního focení v režimu 6K, nebo 4K (volíte v menu ze sedmi možností, ukládá se MP4), režim Následné zaostření (ukládá se MP4 s různou vzdáleností ostření a pak uložíme vybrané snímky jako jpg, lze je skládat do jednoho snímku s větší hloubkou ostrosti…), samospoušť a poslední pozice je časosběrné snímání.

Panasonic LUMIX DC-G9 Panasonic LUMIX DC-G9

Zadní stěně dominuje LCD dotykový otočný displej (parametry v tabulce) a nad ním obří hledáček. Jeho rozlišení je 3 680 000 bodů a zvětšení přibližně 1,66× / 0,83× (ekvivalent 35mm filmu). Pohled do něj je opravdu pohledem do „výkladní skříně“. Navíc má v porovnání s „běžnou“ zrcadlovkou širší interval nastavení dioptrické korekce a to od –4D do +3D.

Panasonic LUMIX DC-G9 Panasonic LUMIX DC-G9

Na profesionálních tělech, kam G9 patří, jsme zvyklí na stavové LCD a i to zde na horní straně je. Ukazuje vše potřebné a v případě potřeby si jej lze podsvítit. Stejně tak profesionál ocení joystick, kterým lze ovládat mj. výběr ostřícího bodu.

Panasonic LUMIX DC-G9 Panasonic LUMIX DC-G9

Stativový závit je v ose objektivu, prostor pro baterii a úložiště se nesdílí. A tady máme profesionální lahůdku – dva SD sloty na boku přístroje. Kdo je někdy využil, nechce jinak. Je to skvělá věc. Díky tomu můžete různě ukládat data. Například současně na obě karty (a tak zálohovat data) nebo na jednu ukládat video na druhou fotit. A oba sloty podporují samozřejmě standard UHS-II.




Samotné menu a možnosti nastavení jsou relativně přehledné. Jen je těch funkcí prostě už hodně. Hlavní Menu a nastavení přístroje najdete pod tlačítkem Menu/Set, menu pro aktuální režim pod tlačítkem Q.Menu, které je hned pod ním.



Jediné na co si u Panasonicu nemohu zvyknout, je to, že pokud se nějaká dříve zvolená funkce vylučuje s tou, kterou chcete zapnout, tak to prostě nejde. A že těch vzájemných kolizí je. Uvítal bych, kdyby se změna nabídla s tím, že se povolí, co se musí současně přenastavit. Sem patří například délka expozice při zvolené elektronické závěrce. Přes sekundu se nedostanete a bez zkušeností prostě nepřijdete na to, proč a co změnit. V noci na stativu je to problém. Také když zvolíte tichý režim, aby nesvítilo přisvícení, tak se použije elektronická závěrka a v manuálním nastavení času jste zase maximálně u sekundy. Podobných kolizí je několik.


Kdo by hledal interní blesk, nenajde. I to je znak profesionálních modelů a jediným řešením je užití externího. To je myslím škoda.


Shrnu výše uvedené. G9 je vynikající, ale vyžaduje delší čas na jeho dokonalé zvládnutí.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    18.04.2018 23:21

    Ty nové dvacetimegapixelové 4/3" palce senzory se určitě povedly. Spolu s výkonným zpracováním obrazu jsou bezesporu výzvou APS-C segmentu. Nicméně ačkoli je tato Panasonic gé devítka jistě skvělá, především její hmotnost mě více než zarazila. Fotoaparát s malým čipem si přece kupuji proto, aby byl celkově malý. Chápu výhodu, kterou má v kombinaci s teleobjektivy, které jsou opravdu podstatně menší než na APS-C, neřku-li fullframe. Stejně tak chápu výhodu těchto poloprofesionálních - a drahých - micro four thirds foťáků z hlediska jejich stabilizace a spolupráce stabilizace v těle a objektivu. Tím opět narážím na nesporné výhody těchto přístrojů při fotografování teleobjektivem. Jako poslední výhodu tohoto a příbuzných přístrojů bych jmenoval schopnosti videa, eventuálně sekvenčních a multiexpozičních režimů. Tímto jsem, bohužel u konce. Panasonic G9 je jistě skvělý - ale jen pro někoho. Například pro mě je nepoužitelně velký a drahý.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram