Nikon D850 je dalším pokračovatelem oblíbených poloprofesionálních full-frame zrcadlovek D800 a D810. Kombinace vysokého rozlišení, rychlosti snímání, a především nové technologie snímače BSI CMOS z něj však dělá vhodného kandidáta i pro mnohé profesionály. Jak si vede proti svým předchůdcům? Je D850 pouze vylepšením předchozích modelů nebo nabízí i zcela zásadní novinky?

Fotoaparát jsme si vzali do terénu a procestovali s ním severovýchod Indie. Otestovali jsme, jak se s ním fotografují zvířata v divočině bengálských mangrovů, prošli jsme vysokohorské pralesy a vylezli až do mrazivé Himaláje. Nezůstali jsme ale pouze u toho a podrobili fotoaparát i důkladné technické recenzi.

Technické specifikace

Rozlišení 45,7 Mpx (8256 × 5504)
ISO 64–25600 (volitelně 32 – 102 400)
Procesor EXPEED 5
Rozměry 146 × 124 × 78.5 mm
Hmotnost 915 g
Autofokus 153 ostřících bodů (99 křížových, 55 volitelných)
Rychlost snímání 7 sn./s (9 s MB-D18 battery gripem)
Velikost bufferu 51 14-bit RAW snímků
Zvětšení hledáčku/pokrytí 0,75×/100%
Baterie EN-EL15a/EN-EL15*
Karta 2 (1×SD+1×XQD)
Displej Výklopný, dotykový, 8cm/3,2", 2 359 kpx
Video 4K/30 sn./s, 1080p/60 sn./s
Zabudovaný blesk Ne
Konektivita Wi-Fi, Bluetooth
Najdete v ? e-shopech
Najdete v ? e-shopech

Konstrukce a ovládání

Nikon D850 zepředu – absence blesku

Tělo D850 je vodotěsné, vyrobené z kombinace hořčíkové slitiny a uhlíkových vláken. Stejně, jako D800 nebo D810 se i trošku pronese – s kartou a baterií váží přibližně 1 kg. Oproti předchozím 800-vkám má prodlouženou rukojeť pro pohodlnější držení. Osobně fotoaparát potřebuji uchopit především tak, aby se pevně držel a nerozklepal se obraz, a tak mě tato změna nikterak z míry nevyvedla.

Na první pohled nejvýraznější změny jsou, že D850 nemá zabudovaný blesk a má výklopný, dotekový display. Absence blesku může být někomu jedno. Někdo by jej využil k odpalování externích blesků, někdo zase k dokumentačnímu snímku v nehostinných světelných podmínkách, ale většina náročných amatérů, polo- nebo i plno-hodnotných profesionálů, na které je fotoaparát cílen, ho nevyužijí.

Nikon D850 zezadu – výklopný display

Co je podstatnější, je display. Lze jej vyklopit sice pouze vertikálně, ale i to stačí a konstrukce je alespoň robustnější. Jedná se o nenahraditelnou pomůcku, jednak když chcete fotografovat s fotoaparátem nad hlavou, např. při ultra širokých záběrech směrem k zemi, nebo naopak při snímcích od země, kdy u toho nechcete orat obličejem v zemi.

Nikon D850 shora – přesunuté tlačítko ISO

Další vychytávkou, kterou každý ocení, jsou podsvícená tlačítka, a pak přesunuté tlačítko ISO, což jsem si opravdu velice oblíbil. Lze tak celou expozici ovládat jednou rukou a přitom hledět do hledáčku. Na druhé straně, než je rukojeť, je již klasické ovládací kolo – vyvážení bílé, režimy, kvalita a pod ním snímací režimy.

Nikon D850 zespodu – stativová díra

Ze spodní strany přibyla stativová dírka, která se hodí, pokud chcete upevnit fotoaparát na výšku, aby nesklouzával dolů. Sloty na karty jsou dva – jeden pro SD, druhý pro XQD. Náhrada CF za XQD může část fotografů rozčílit, neb můžou svá CF-ka nechat doma, na druhou stranu se jedná o krok do budoucna. D850 umožňuje 7 až 9 snímků za sekundu při 45-ti Mpx a 4K video. Rychlejší karty jsou tak nutnost a XQD aktuálně umožňuje 125 MB/s. Do budoucna se plánuje 500 MB/s. Zároveň můžeme očekávat, že u nadcházejících modelů fotoaparátů počet snímků za sekundu poroste a video se začne nahrávat i v 8K.

Rychlost snímání je standardně 7 sn./s, nicméně tuto hodnotu lze to zvýšit až na 9 sn./s při použití battery gripu MB-D18 s bateriemi EN-EL18B. D850 se tak přibližuje profesionálním modelům jako je D5 s 12–14 sn. /s.

Obrazová kvalita

Nikon D850 přešel z klasického CMOS na BSI CMOS senzor s rozlišením 45,7 Mpx, který přijímá více světla tím, že obvody nezakrývají část jeho plochy. Je tak po Sony (Alpha 7R II) druhým výrobcem, který uvedl tuto technologii v praxi u full-frame fotoaparátu. Výrobcem je sice opět Sony, na druhou stranu senzor si navrhl samotný Nikon. Běžně jsou BSI CMOS-y upřednostňovány především v mobilnějších zařízeních, které mají výrazně menší chipy, a tak je poměr zakryté plochy větší. U full-frame-ů je v očích mnohých výrobců zakrytá plocha zanedbatelná.

Dle DXO měření je dynamický rozsah u D850 14.8EV (podrobné srovnání lze najít na stránkách DXO). Je tak stejný jako u svého předchůdce D810, srovnatelný se zbytkem Nikon DSLR a nejlepší na trhu vůbec. Pokud byste se rozhodovali pro fotoaparát vhodný především pro krajinářskou fotografii, astrofotografii nebo studiovou fotografii, kde vyžadujete co nejlepší obrazovou kvalitu pro výstup ve vysokém rozlišení nebo naopak výkon za špatných světelných podmínek, tak D850 je jedna z nejlepších či možná nejlepší volbou ve své cenové kategorii.

Dynamický rozsah

Na fotografii z posvátného jezera pod sedlem Goecha La zapadalo slunce a náhle ještě svitlo na vrchol Mt. Pandimu, který se odrážel v jezerní hladině a kouzelně zářil. Scéna tak byla náročná především na dynamický rozsah.

Mt. Pandim od Goecha La Lake, Kanchenjunga trek, Sikkim 

Po úpravě –2EV a roztažení bílé na hranici přepalu je vidět kresba i v nejsvětlejších bodech. Ve stínech, při úpravě 0V, fotografie nepřišla o kresbu, nikde tak nedošlo k výrazným přepalům nebo podpalům.


Výřez stínů a nasvíceného vrcholu Mt. Pandim 100%

Fotografie je výrazně upravená v Adobe Lightroomu, aby bylo vidět, co lze vytáhnout ze světel a stínů.

Ne až takovou novinkou oproti D810, která ale zaujme, je možnost vytvořit HDR přímo ve fotoaparátu do formátu TIFF. Ten je sice o nějaký ten bajt větší, než-li RAW soubor, ale nebojte, nepřijdete tak o žádná obrazová data. HDR lze nastavit buďto automaticky, nebo manuálně pro dané hodnoty EV. Automatické HDR jsme si zkusili při fotografování východu slunce na čajových plantáží mezi Darjeelingem a Sikkimem, kde v dáli svítilo slunce do mlžného oparu a popředí ještě nebylo moc nasvícené. Objektiv byl navíc namířených do protisvětla. Výsledný TIFF mi přišel velmi podařený a oproti RAW bez HDR v optimálně nasvícených částech scény beze změny, naopak tam, kde bylo potřeba, fotoaparát vytáhl kresbu.


Východ slunce nad čajovou továrnou Temi, Sikkim 

Nízké ISO

Stejně, jako u ostatních modelů od Nikonu v posledních letech je senzor navržen se dvěma typy obvodů (tzv. „dual-gain“) – pro nízké hodnoty ISO a pro vysoké. Použití BSI CMOS senzoru hraje spíše pro vyšší hodnoty ISO, protože kapacita jednotlivých pixelů se naplní rychleji tím, že senzor přijímá více světla. Naopak využití odlišných obvodů umožňuje tuto rychlost snížit, a tak i snížit minimální nativní ISO na 64. K přepnutí dochází na ISO 400. Je tak rozdíl, pokud fotografujete na ISO 64–400 a následně upravujete fotografii ve stínech a pokud fotografujete nad ISO 400. Naopak není rozdíl, pokud fotografujete s ISO 800 a snímek zesvětlujete v editoru nebo s ISO 6400 bez úprav při stejných expozičních hodnotách.


Západ slunce, Kanjenchunga trek, Sikkim 


Na výřezech níže je vidět, že kresba ve stínech při ISO 64 je stále velmi dobrá, i když je už vidět nárůst šumu. Ve světlech je šum téměř neznatelný a opět se fotoaparátu podařilo zachytit plný dynamický rozsah scény.

Výřez na okraji světel a stínů, šum při ISO 64 při 0/+1/+2EV

Vysoké ISO

V Darjeelingu jsme navštívili centrum pro uprchlíky z Tibetu, kde byla jen malá okénka, která pouštěla dovnitř světlo. Tibeťané, byť pokročilejšího věku, byli se svými přístroji, ať už to byl šicí stroj nebo stav na koberce, velmi obratní. Zachytit je, aniž by byli rozmazáni pohybem, nebyla žádná legrace a vyžadovalo to vyšší hodnoty ISO.


Tibetský uprchlík navlékající niť do jehly, Darjeeling 

Výřez na stíny (vlevo) a světla (vpravo)

Odezva při ISO 6400 je výborná především ve stínech, až skoro lituji, že jsem nezkusil zvolit ISO 12800 se zkráceným časem tak, aby nedošlo k drobnému rozmazání pohybem v obličeji.

Dramatičtější a celkem běžné jsou výpadky elektřiny v nočních hodinách. Jediné, co svítilo, byl hotel, který začal slavit Vánoce už pár měsíců předem a policejní jeep.


Výpadek elektřiny, Darjeeling

Výřez policisty při –2/0/+2 EV

V obličeji policisty kresba chybí, nicméně to světlo tam opravdu žádné nebylo. Čeho si ale lze všimnout, jsou nestandardně vypálené pixely v tmavých místech (na rozhraní čepice při –2EV). Podobně vypálené pixely jsme vypozorovali i při JPEG zpracování fotoaparátem.

Srovnání JPEG vs RAW v Adobe Camera RAW


Srovnání JPEG, RAW z ACR bez dalšího zpracování

Na hodnotách ISO 400, 800, 1600, 3200 a trošku i 6400 lze v levém spodním rohu u JPEG výstupu pozorovat světlý bod, který RAW výstup ve výchozím nastavení z ACR odstranil. Něčeho podobného jsme si mohli všimnout už na přechozích fotografiích, kdy se na fotografiích vyskytují extrémně vypálené pixely. Na druhou stranu došlo k obrovskému zlepšení zpracování JPEG-u, oproti předchozím modelům D800 a D810, při ISO 12800 a 25600. Ve srovnání RAW a JPEG-u se povedlo Nikonu odstranit barevný posun a zároveň znatelně zaostřit detaily. U D810 byl barevný posun při ISO 25600 znatelný i u JPEG-ů.

Nikon uveřejnil informaci, že kvalita snímků u D850 by měla být srovnatelná se snímky s polovičními hodnotami ISO u modelů D800 a D810. V tomto směru bych mu dal za pravdu pouze u JPEG-u, kdy došlo ke znatelnému vylepšení. RAW výstup se zdá srovnatelný s D810. Vylepšení je tak především v JPEG zpracování, a nikoliv v samotném výstupu ze senzoru.

Autofocus a ostření

D850 má 153 ostřících bodů, z toho 99 přesnějších, křížových. Navíc se nenacházejí pouze uprostřed, ale i po stranách. Samotný autofokus D850 přejala z D5 a právě blesk nahradil dedikovaný procesor. Prostřední ostřící bod zvládá až –4EV a ostřící body ve středu fungují i při f/8, což se osvědčilo především u fotografování zvířat a obzvláště ptáků.


Znázornění ostřících bodů u Nikon D850

Ptáky jsme fotografovali v mangrovech Sundarbanu asi 100 km na jihovýchod od Kalkaty. Při 3D sledování se autofokus chytal bez problému proti obloze, ale u popolétajících ledňáčků zmateně přeblikával od keřů na hýbající se ptáky, a tak jsem přepl na klasické kontinuální ostření pomocí volitelného ostřícího bodu.


Marabu, Sundarban – 3D autofokus

Zajímavá je také funkce Focus Shiftu. D850 dokáže automaticky fotografovat a postupně přeostřovat s nastaveným krokem. Výsledné fotografie umístí do oddělené složky a uživatel si je může složit v softwaru (např. Photoshop). Fotografie bohužel nelze skládat přímo ve fotoaparátu. Lze tak zachytit podstatně širší rozsah hloubky ostrosti, než-li tomu je u jednoho snímku. Hodí se to obzvláště při makrofotografii, škoda jen, že Nikon nenabízí alternativu ke canoňáckému MP-E 65mm a musí se tak šáhnout po různých alternativních konstrukcích.

Časosběry

8K časosběr běžný uživatel využije spíše při úpravách v počítači, ale i tak bylo trošku zklamáním, že jeho podpora znamená fotografovat v režimu intervalového snímání a do podoby videa si jednotlivé fotografie složit až v počítači. Samotným fotoaparát umí skládat časosběr ve 4K s 30fps a využívá k tomu celý svůj chip bez cropu. Kromě běžného nastavení lze nastavit i použití elektronické závěrky, což je paráda, protože právě závěrka se v běžném režimu hodně opotřebovává. Dalším speciálním nastavením je přizpůsobení expozice. Povolit přizpůsobení expozice může někdy být diskutabilní, např. při východu nebo západu slunce, kdy se mění množství světla, ale obraz zůstává stále stejně světlý. Na druhou stranu konstantní expozice by mohla vést na vypálený nebo naopak moc tmavý snímek. Na takto vyváženém videu jsme nepozorovali, že by obraz problikával tmavě, nebo že by fotoaparát nárazově exponoval špatně. Vyvážení expozice si lze prohlédnout na přiloženém videu, na kterém je zachycen východ slunce nad Kanjenchungou. Snímky jsou brány každou sekundu po dobu 10-ti minut. Na videu lze pozorovat drobné vlnky v obloze, které jsou způsobeny kombinací 8-bitové barevné hloubky, jemného barevného přechodu a právě vyvažování.

Video

Stejně jako časosběry, tak i video lze točit ve 4K na 30/25/24 fps a to celou plochou chipu (kromě pruhů nahoře a dole kvůli poměru stran 16:9). Na 1080p toho fotoaparát zvládá podstatně víc. 1080p/60fps, a co je zajímavé -  120p slow-mo (zpomalené video), které následně převede na 30/25/24. K tomu všemu nabízí focus peaking a digitální stabilizaci. Focus peaking je funkce, kdy fotoaparát v manuálním ostřícím režimu zvýrazňuje, kam ostří. Vzhledem k tomu, že autofokus stále ostří kontrastně, a tak přeostřuje tam a zpět, než se ustálí, je manuální ostření nutnost, aby video vypadalo profesionálně. Na videu níže v 0:53 lze pozorovat, jak nepříjemné dokáže být přeostřování.

Pro video D850 bohužel nenabízí log gamma barevný profil pro maximální dynamický rozsah při 8-mi bitové barevné hloubce. Video je sice kontrastnější, ale nezachycuje takový dynamickým rozsah, jaký by mohlo.

SnapBridge, GPS a konektivita

Stejně jako většina novějších fotoaparátů od Nikonu, podporuje i D850 ovládání na dálku pomocí aplikace SnapBridge. Aplikace běžící na Android 5 smartphonu se spárovala s fotoaparátem bez problému a čas, clonu i ISO šlo ovládat bez problému. SnapBridge lze propojit s fotoaparátem přes Bluetooth nebo Wi-Fi. Co je zarážející ale je, že přenos souborů do mobilního zařízení je sice jak pro 2MPx náhledy, tak i pro plné rozlišení, ale využívá pouze Bluetooth, a tak jsou přenosové rychlosti pomalé.

I přesto, že D850 postrádá vestavěnou GPS, což by se hodilo obzvláště při cestování, lze jej nahradit spárovaným mobilem se zapnutým SnapBridgem nebo GP-1/GP-1A GPS modulem.

K hodnocení 2,4 (k 3. 12. 2017) na Google Play přispívá i fakt, že aplikace spásá baterii smartphonu jak stádo yaků a to i v případě, že se tváří, že neběží. Pro srovnání spotřebuje během dne přibližně stejně, jako aplikace Waze (autonavigace), která běží cca 1 hodinu a to i když se tváří, že neběží, s fotoaparátem není spárovaná, ani nikde poblíž žádný neleží.

Ukázkové fotografie

Fotografie jsou upraveny v Adobe Lightroom v RAW a jsou použity pouze úpravy expozičního charakteru. Šum a doostřování je ve výchozím nastavení, tak, aby nebyl výsledný snímek zcela neobjektivní.

Závěr

D850 je parádní DSLR a právem vyhrává hodnocení, kde jen může. Někde jsem i zaslechl, že jediná cesta ven z obchodu po vyzkoušení fotoaparátu je s ním v ruce. Na fotografování krajiny či astrofotografii, především kvůli svému dynamickému rozsahu a výkonu při extrémních ISO či novým vychytávkám, jako je výklopný display, je to špička. Autofokus je také výborný a díky rychlosti snímání či hloubce obrazového bufferu konkuruje i profesionálním modelů. Co bych D850 trochu vytkl je práce s videem, kde se může Nikon ještě výrazně inspirovat konkurencí, nicméně pro nikterak dynamické záběry, jakými jsou např. běžné časosběry je plně dostačující. O příslušenství zatím radši pomlčíme a počkáme, co přinese budoucnost.

Přečtěte si i náš přehledný článek o nejlepších zrcadlovkách, které jsou právě na trhu. Naleznete v něm zajímavé tipy a možnosti výběru, o kterých jste ani nemuseli uvažovat. Můžete se podívat i na další recenze zrcadlovek či recenze full frame fotoaparátů obecně.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Vkládání komentářů je uzamčeno.

Obsah článku

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram