Test: Paměťová SD karta ADATA 128GB UHS-II V90

Paměťové karty standardu UHS-II se postupně stávají všeobecně podporovanou záležitostí, ať už jde o fotoaparáty či čtečky. V tomto článku se podíváme blíže na jednoho zástupce této rychlostní třídy od firmy ADATA. Zajímá vás, zda se UHS-II karta vyplatí, ačkoliv ji váš fotoaparát oficiálně nepodporuje? Zjistíte v testu!

Úvod

O paměťových kartách obecně jsme psali v tomto článku. Pro připomenutí: SD, neboli Secure Digital je v současnosti asi nejvíce prominentní typ paměťových karet. SD karty (a jejich podpora přístroji) se může rozdělovat podle kapacity (SD, SDHC, SDXC) a rychlosti (třída 2–10, UHS třída U1-U3, dále UHS-II…).
„V“ pak je rychlostní třída pro video.
Na kartách  také může být i přímo údaj o rychlosti zápisu nebo/a čtení přímo v MB/s. ale pozor, třeba zrovna u UHS-II karet je tento údaj směroplatný pouze v případě, že máte zařízení, které rychlostní třídy UHS-II podporuje. UHS-II kartu poznáte podle druhé řady pinů na zadní straně:

Není to holt jednoduché:-)

Pro informace o rychlostních třídách přímo na stránkách SD Asociace klikněte zde.

Nás zajímá, jaké údaje najdeme na předmětné kartě tohoto článku:

  • Kapacita: 128GB, patří tedy to třídy SDXC
  • Rychlostní třída UHS: U3
  • UHS typ: UHS-II
  • Rychlostní třída pro video: V90
  • Uváděná rychlost: 290MB/s

K poslednímu údaji: v případě karet bez uvedení dvou rychlostí „W“ a „R“, tedy „Write“ a „Read“ (zápis/čtení), jde obvykle o rychlost čtení („R“). Pokud chceme znát rychlost zápisu, musíme se podívat do specifikací na webu výrobce, protože ani krabička nám odpověď nedá. Nápověda – obvykle bývá nižší.

Pohled do  oficiálních specifikací nám prozradí, že rychlost čtení je až oněch 290MB/s, zápis pak 260MB/s. Oboje jsou velmi dobré hodnoty.

Dále v článku si řekneme, jak se tyto hodnoty změní, pokud použijeme UHS-II nekompatibilní fotoaparát nebo čtečku.

Konstrukce a vlastnosti

Karta patří do prémiové řady Premier ONE. Odpovídá tomu jak stylová krabička…

…tak hlavně vlastnosti karty, mezi které patří odolnost vůči vodě, nárazu, či vysokým i nízkým teplotám, jak nám praví informace na krabičce:

Jinak není moc, co z tohoto pohledu hodnotit; prostě klasická SD karta.

Rychlost zápisu/rychlost čtení

Pro test jsem použil čtečku Kingston MobileLite G4. Ta by měla zvládat čtení i zápis v UHS-II rychlostech, podle různých benchmarků, které jsem nalezl, až kolem 240MB/s. To je sice krapínek pod tabulkovým údajem výrobce o schopnostech testované karty, ale v procesu čtení a zápisu na paměťová média prostě do hry vstupuje mnoho faktorů a někde je „úzké hrdlo“, ať je to rychlost karty, čtečky, nebo PC.

Testoval jsem v USB 3.0 portu na běžném NTB.

Změřená rychlost pomocí prográmku SpeedOut. testovaná karta se skutečně pohybuje vysoko v UHS-II rychlostech.

Praktický test

Jako testovací fotoaparát posloužil  Sony Alpha A9 (za zapůjčení děkuji českému zastoupení firmy Sony), který podporuje standard UHS-II a nabídne 100Mbps 4K video.

Zejména mě zajímala maximální délka nahraného videa – v kuse i absolutně. V ideálním případě by se dle údajů výrobce mělo na kartu vejít 160 minut záznamu. Délka jednoho klipu z Alphy A9 může být až téměř 30 min. (omezení kvůli zdanění přístroje).

Délka záznamu dosáhla 29:30 min při velikost souboru 20,3GB. Velikost bude samozřejmě záviset na více faktorech. Ale údaj výrobce cca odpovídá.

Důležité je, že karta je tedy vhodná pro nahrávání videa s vysokým bitrate.

Jako druhý testovací fotoaparát jsem použil Olympus E-M10 II (za zapůjčení děkuji manželce). Zkusil jsem, jak se změní rychlost ukládání snímků po naplnění bufferu s UHS-I 90MB/s kartou (Lexar 16GB 600×) a testovanou UHS-II kartou ADATA 128GB UHS-II V90. Posoudit to můžete sami na videu níže:

Rozdíl je viditelný, i po naplnění bufferu přístroj může s UHS-II kartou snímat rychleji, protože díky rychlejšímu zápisu stíhá vyrovnávací paměť rychleji čistit. Pokud tedy váš fotoaparát podporuje UHS-II karty, určitě je zvažte! Nejen kvůli videu, ale i sériovému snímání.

Podporované přístroje

UHS-II

V době zveřejnění článku (září 2017) podporují UHS-II standard tyto přístroje (= využijí vyšší rychlost):

SDXC

SDXC (tedy kapacity nad 32GB) podporují všechny v současnosti a nedávné minulosti (cca 2010+) prodávané modely fotoaparátů. Tento standard byl oznámen v roce 2009 – starší fotoaparáty ho tedy nepodporují.

Zkusil jsem – ze zvědavosti – dát kartu do Canonu z r. 2008 a výsledek byl hláška „Card not formated“, při pokusu o formátování „Cannot formate, change card“.

Takže pokud máte podobně starý fotoaparát, ujistěte se, že kupujete karty SDHC tzn. s maximální kapacitou 32GB. 

Použití v UHS-I přístrojích

Pokud jste svůj přístroj v seznamu výše nenašli, neznamená to, že nemůžete kartu ADATA 128GB V90 či jiné karty typu UHS-II používat. Pouze nevyužijete její plný potenciál a budete se pohybovat jen v UHS-I rychlostech. Viz test s UHS-I USB 3.0 čtečkou Hama:

Při použití v běžných přístrojích se ADATA Premier One chová jako rychlá UHS-I karta. Sice nevyužijete její plný potenciál, ale můžete mít jistotu, že naopak využijete plný potenciál vašeho UHS-I kompatibilní­ho přístroje.

Přesněji řečeno – ve fotoaparátu maximální rychlost nevyužijete, ale pokud máte třeba právě rychlou UHS-II čtečku, využijete rychlost třeba při stahování snímků.

Závěr

Testovaná paměťová karta ADATA 128GB V90 je rychlá, velkokapacitní karta vhodná pro moderní 4K fotoaparáty a videokamery, podobně jako pro přístroje s rychlým sériovým snímáním. Díky rychlejšímu zápisu budete moci snímat v plné rychlosti, jakou fotoaparát podporuje a rychleji se vám vyčistí zaplněný buffer.

Karta se chlubí také vysokou odolností, což původně nemělo být předmětem testu, ale podařilo se mi ji neplánovaně krátce vykoupat. Přežila, takže výrobci odolnost věřím :-)

Uživatele by také mohla nalákat výhodná cena – karta se na první pohled nepatří mezi nejlevnější, ale to jen do doby, než si cenu srovnáte s konkurencí. Podobně velká a rychlá paměťovka může stát i téměř dvojnásobek.

Za poskytnutí testované karty děkujeme zastoupení společnosti ADATA!

Cena

Aktuální ceny dle portálu Heureka.cz:

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Ján Fortiak
    Ján Fortiak
    17.09.2017 20:41

    Pekný podvečer, ďakujem za profesionálny článok. Konečne to mám vyjasnené a v jednom článku,
    a vďaka Vám viem čo "chutí" môjmu OMD E-M10 II. ( Vďaka ochote pani manželke).

  • Martin Pelánek
    Martin Pelánek
    10.01.2018 09:33

    Dobrý den, promiňte, ale mně takovýto test přijde k ničemu z následujících důvodů: výkon této karty mě zajímá, protože by mohla nahradit nejlepší SD UHS-II kartu - SONY SDHC 32GB UHS-II SF-G 299MB/s za poloviční cenu. Ale pokud mi chybí praktické srovnání jejího výkonu právě se Sony nebo podobným Lexarem, tak mi výsledek benchmarku, který je ovlivněn čtečkou apod. vůbec nic neřekne. Výsledek ve fotoaparátu " i po naplnění bufferu přístroj může s UHS-II kartou snímat rychleji", když srovnáváte nesrovnatelné (kartu s 90Mb/s s kartou s 300Mb/s) je také úsměvný. Škoda, že jste si nezapůjčil k testu i Sony a nedal skutečné srovnání, kolik třeba na tom Olíkovi uloží fotek za 30s na Adata a kolik na Sony. To je to, co uživatele zajímá. Přesto díky alespoň za snahu.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram