Canon EOS 5D Mark IV je nástupcem třetí generace této oblíbené fullframe DSLR. Prodává se zároveň spolu s modelem 5D S - každý je zaměřen trochu jinak. Mark IV má nižší rozlišení (30MPx), ale je rychlejší (AF modul z 1D X II, Dual-pixel AF, 7 sn./s) a nabídne lepší video v až 4K rozlišení. Dotykový displej a další funkce navíc (Wi-FI, GPS...) jsou také vítaným vylepšením.

(tip – přečtěte si také předchozí článek Canon 5D IV: první zkušenosti)

Přístroje EOS 5D tvoří prostřední modelovou řadu Canonu – pod nimi je více amatérská řada 6D a nad nimi plně profesionální řada 1D. Není tedy divu, že mnoho fotografů, ať už pokročilých amatérů či pracujících profesionálů, po ní sáhne jako po zlaté střední cestě. Tyto fotoaparáty jsou dostatečně vybavené i pro seriózní práci, ale nejsou tak rozměrné a složité, jako vlajkové lodi třídy 1D. Kromě extrémní robustnosti, výdrže a rychlosti na řadu 1D ani tolik neztrácejí – autofocus je již po dvě generace až na detaily shodný, dva sloty na paměťovou kartu, zdvojené funkce tlačítek či osmisměrný joystick pro přímý výběr AF bodu řada 5D má a základní utěsnění proti nepřízni počasí také.

Pokud tedy není vaším cílem „kropit“ sportovní utkání čtrnácti snímky za vteřinu či využívat fotoaparát jako štít, je řada 5D, nejnověji v podobě testovaného 5D Mark IV, zajímavou alternativou.

Najdete v ? e-shopech
Najdete v ? e-shopech
Najdete v ? e-shopech
Najdete v ? e-shopech

Rozdíly oproti 5D Mark III

  • Vyšší rozlišení senzoru (30MPx vs 22MPx)
  • Dual-Pixel AF v živém náhledu
  • Inovovaný AF modul (lepší pokrytí, vyšší citlivost –3EV, rychlejší algoritmy)
  • Nový senzor měření se 150000 body
  • Nový procesor (Digic 6+ vs Digic 6)
  • 4K video, možnost slow-motion v HD
  • Dotykový displej s vyšším rozlišením
  • Wi-fi, NFC, GPS
  • Rychlejší snímání (7 sn./s vs 6sn./s) s hlubším bufferem
  • Nové funkční tlačítko „AF area selection“ (ve skutečnosti volitelná funkce)
  • Nizší míra šumu, vyšší dynamický rozsah (13,6EV vs 11,7EV dle DxO)
  • Větší rozsah nativních citlivostí ISO (až do 32000 vs 25600, rozšířené – softwarové – citlivosti zůstávají na max. 102400)
  • Funkce Dual-Pixel RAW
  • Dražší (5D Mark III stál v dubnu 2017 téměř o 30000,– méně)
  • O něco lehčí (890g vs 950g)

Rozdíly oproti 5D S ( R )

  • Nižší rozlišení senzoru (30MPx vs 50MPx)
  • Přítomnost low-pas filtru (oproti verzi R)
  • Dual-Pixel AF v živém náhledu
  • Inovovaný AF modul (lepší pokrytí, vyšší citlivost –3EV, rychlejší algoritmy)
  • Jiný procesor (Digic 6+ vs Dual Digic 6)
  • 4K video, možnost slow-motion v HD
  • přítomnost jacku pro sluchátka
  • Dotykový displej s vyšším rozlišením
  • Wi-fi, NFC, GPS
  • Rychlejší snímání (7 sn./s vs 5sn./s) s hlubším bufferem
  • Nové funkční tlačítko „AF area selection“ (ve skutečnosti volitelná funkce)
  • Nizší míra šumu, vyšší dynamický rozsah (13,6EV vs 12.4EV dle DxO)
  • Větší rozsah nativních citlivostí ISO (až do 32000 vs 6400, rozšířené – softwarové – max. 102400 vs 12600)
  • Funkce Dual-Pixel RAW
  • Větší výdrž baterie (900 vs 700 dle CIPA)
  • O něco lehčí (890g vs 930g)

Při rozhodování mezi těmito třemi modely (Mark III, Mark IV a S) budou hrát tedy hlavní roli dva parametry – pro  5D III momentálně mluví ekonomické hledisko (stále výborný fotoaparát za nižší cenu) a pro 5D S rozlišení (50MPx, navíc ve verzi „R“ bez low-pass filtru je současné maximum pro fullframe fotoaparáty). Jinak je nový 5D Mark IV v podstatě ve všech důležitých hlediscích lepší, než oba starší modely; někde výrazně, jinde jen o trochu. 

Canon udělal s řadou 5D přesně to, co se obecně čekalo – vsadil na jistotu a cestu postupného zlepšování. Žádný radikální redesign, zato vyladění existujícího modelu po všech stránkách. A samozřejmě nějaká ta technologická zajímavost navíc – v tomto případě Dual-Pixel RAW, o kterém si řekneme více dále v článku.
Ono je to vlastně dobře – u profesionálních přístrojů, kde se předpokládá, že na ně budou pracující fotografové přezbrojovat z předchozí generace, jsou zejména změny v ovládání nepříjemné.
Uživatel 5D Mark III může vzít do ruky 5D Mark IV a rovnou fotit. Stejně, jak byl zvyklý.

Pokud se podíváme ke konkurenci, uvidíme zejména tři modely, proti kterým se nové pětdéčko staví – Nikon D810, Sony a7R II a Sony a99 II. U hlavního rivala, Nikonu, je to tedy již letitý, ale stále výborný model  D810. Specifikacemi ho sice Mark IV v naprosté většině parametrů překonává, ale na jeho rozlišení či dynamický rozsah stále tak úplně nedosáhne. Rozdíl je i v ceně, Nikon je momentálně o pořádný kus levnější. Dá se ale čekat příchod další generace, takže na podrobnější srovnání počkejme na ni.

Sony má v této cenové hladině dva modely – bezzrcadlovku  a7R II a SLT a99 II. Oba mají rovněž vyšší rozlišení 42MPx bez low-pass filtru. Stejně jako 5D Mark IV natáčejí 4K video. Bližším konkurentem Canonu je asi novější a99 II. Papírově dokonce Mark IV v mnoha parametrech překonává – snímá 12 sn./s i s AF, má více ostřících bodů, vyšší rozlišení, výklopný displej a je přitom menší a lehčí. Jenže u přístrojů této třídy musí člověk koukat na více faktorů, než jsou specifikace. Jistě, Canon nemůže dát do 5D 12 snímků za vteřinu, protože by šel po krku modelu 1D X a nemůže tam dát přes 42 megapixelů, protože by si přiškrtil prodeje 5D S. Zde se Sony krotit nemusí. Ale při globálním pohledu je Canon ve výhodě – více specializované modely jsou pro profesionála někdy lepší, než jeden „všeuměl“, a systém kolem fotoaparátu – zejména objektivy – jsou ještě důležitější. Zde Canon spolu s Nikonem kraluje.

Specifikace

Název modelu Canon EOS 5D Mark IV
Bajonet Canon EF
Senzor Fullframe CMOS, 30MPx
Rozsah ISO 100–32000 (rozšířeně 50–102400)
Rozlišení videa 4K, Full HD, HD
Rozsah časů závěrky 30s – 1/8000s + B, synchro 1/200s
Rychlost sériového snímání až 7 sn./s
Počet AF bodů 61
AF v živém náhledu Ano, PDAF (technologie Dual-Pixel)
Hledáček optický, hranolový, 100%, 0.71×
Displej TFT LCD, 3.2", 1 620 000 bodů, dotykový
Rozměry 151 × 116 × 76 mm
Váha 890 g
Výdrž baterie 900 snímků (CIPA)
Uvedení Podzim 2016

Kompletní specifikace na webu výrobce
 

Konstrukce, ovládání

Vizuálně se tělo příliš nezměnilo. Kdo někdy používal 5D Mark III nebo třeba 7D Mark II, bude jako doma. Najdeme zde známý joystick, dva rollery, trojici tlačítek na horní straně se zdvojenými funkcemi (byť přehozenými popisky), páčky zapínání a vypínání fotoaparátu či zapnutí živého náhledu/videa… vše na „svém“ místě. Vlastně jediná změna je nové nepopsané tlačítko na zadní straně vedle joysticku. Jmenuje se „AF area selection“, ale je programovatelné. Bezva, funkčních tlačítek není nikdy dost.

Design doznal mírných změn, ale museli byste mít fotoaparáty vedle sebe, abyste je zaznamenali. Jedinou výraznější změnou je tak plastová kaplička hledáčku místo kovové (zbytek těla kovový zůstává). Plast má podobnou strukturu jako okolní kov, ale pod některými typy světla je odlišnost materiálu patrná. Než budete Canon obviňovat z šetřílkovství, tak vězte, že skrze kovový vrchlík by se těžko chytal signál GPS (nebo GLONASS či QZSS, které 5D IV také chytá).

Stejně jako další modely Canon, i Mark IV dostanete bez krytky sáněk blesku. Proč píši o „příslušenství“ za dvacet korun? Právě proto, že stojí dvacet korun (koncového zákazníka – výrobce o řád méně). Konkurence takové krytky dává i k fotoaparátům za zlomek ceny.

Očnice hledáčku je příjemně měkká a velká, ale jde trochu snadno dolů, tak pozor na ztrátu. Jinak je zpracování fotoaparátu příkladné, materiály kvalitní a z celého přístroje vyzařuje pocit solidnosti a kvality.

Netřeba dodávat, že je tělo utěsněno proti nepřízni počasí – vlhkosti, prachu či mrazu. Dokonce by mělo být utěsněno lépe, než Mark III.

Grip je dostatečně hluboký, snad by mohl být více „ergonomický“ – je to prostě sloupek. Ale to už si vymýšlím, fotoaparát se drží dobře.

Odezva tlačítek – ať už po stránce mechanické, či rychlostí reakce, je také bez výhrad.

V podstatě mě napadají jenom dvě drobné výtky – volič kompenzace oční vady vedle hledáčku nemá aretaci a vyčnívá, takže se může protočit omylem. Druhá výtka je chybějící mechanická záslepka hledáčku pro práci na stativu (kvůli vniku světla). Nikon D810 ji má, EOS 1D X ji má, dokonce i vyšší řady Olympusů ji svého času měly, ovšem 5D ji nemá.
Místo ní naleznete extra-nepraktickou gumovou věc na popruhu, kterou byste při dlouhých expozicích na stativu měli nasadit místo očnice. Krom toho, že moc nedrží, znamená to, že sundanou očnici určitě při nějaké příležitosti ztratíte. Možná proto je i tak snadno sundavací.

Je také škoda, že krásný, plně dotykový displej (tedy včetně ovládání menu či zvětšování dvěma prsty) s vysokým rozlišením a rychlým Dual-Pixel AF ostřením v živém náhledu není výklopný. Použitelnost by stoupla o 100%. Utěsnění není argument – Pentax K-1, Sony a99 II či Nikon D750 jsou také utěsněné a výklopné displeje mají.

Po pravé straně (z pohledu uživatele) najdeme dvojitý slot na kartu – jedna CF a jedna SD (SDHC/SDXC, UHS-I). 

Na levé straně pak sadu konektorů. Je zde mini-HDMI, USB 3.0 (tedy rychlé), konektor pro blesk, pro mikrofon a také konektor pro sluchátka, který u 5DS zmizel a nyní je zpět. Konektor pro drátovou spoušť najdete zpředu přístroje.

Přístroj podporuje i IR spoušť, čidlo je zepředu

Na spodku je vstup do bateriového prostoru (baterie  LP-E6N), který při otevření, stejně jako dvířka pro karty, vypne přístroj. Také tu najdeme kovový závit pro stativ v ose objektivu a štítek s výrobními údaji.

Shrnutí: Ovládání přístroje je velmi dotažené a komu vyloženě nevadí Canonovská logika, bude spokojený. Konstrukce je příkladná, design sice už trochu okoukaný, ale nadčasový (jako by to bylo důležité, že?). Kdyby Canon přidal výklopný displej a záslepku hledáčku, neměl bych výhrady žádné. Ale mě si nevšímejte, já si pořád na něco stěžuji.

   

Canon EOS 5D Mark IV lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram