Recenze Zoner Photo Studio X - poslední verze ZPS

Rok se s rokem sešel a opět vyšla nová verze programu pro správu a úpravy fotografií Zoner Photo Studio. Tentokrát je ale něco jinak. Přestože je novinka v pořadí devatenáctá, nazývá se Zoner Photo Studio X. Podobně jako jsou Windows 10 finální verzí Windows, je ZPS X poslední verzí Zoner Photo Studia...

(Aktualizace - 5.12. 2016 vyšel první velký update ZPS X, který zlepšuje práci s vrstvami a maskami, přidává funkce do Editoru či modulu Vyvolat a přináší i další změny, více informací najdete zde)

O důvodech jednotlivých výrobců k pojmenování jejich software můžeme jen spekulovat, ale jistá podobnost tu opravdu je. Zoner X totiž naskočil na vlnu předplatného. Tento systém začal před lety Adobe se svým balíkem CC a nyní je tu i Zoner PS X.

Specifikem tohoto modelu předplaceného software je, že nevychází velké aktualizace, ale více malých. A produkt zůstává. Proto ta asociace s Windows 10 výše – byť zrovna Windows 10 jsou bez předplatného (aspoň zatím). Je totiž dost pravděpodobné, že se už jiné verze Zoner PS nedočkáme a verze X bude postupně vylepšována na věky.

Když už mluvíme o předplatném: Zoner PS X vás vyjde na " 99 korun měsíčně". Ovšem měsíční předplatné možné není, jen roční. Připravte si tedy 1188 Kč. Roční předplatné vyjde levněji než jednotlivé licence Zoneru dříve, ale samo o sobě dráž, než každoroční upgrade na novou verzi dosud. Zoner ale nabízí výhodnější přechod ze starších verzí (17 a 18), zatím však není jasné, jestli po prvním roce už budete platit plnou cenu, nebo vám výhody zůstanou.

Je tedy pravděpodobné, že předplatné vás vyjde do budoucna dráž, než dosud pravidelné upgrady na nové verze.

Aktualizace: dle vyjádření výrobce je pro majitele ZPS 18 momentálně předplatné 708 Kč. Pro majitele starších verzí jsou zvýhodnění také, ale odlišná - konkrétní cenové zvýhodnění lze zjistit při objednávce v ob­jednávce po přihlášení do Zoner účtu. Cenové zvýhodnění pro majitele starších verzí je garantováno minimálně na dva roky, další postup bude oznámen.

Proč by měl tedy uživatel dosavadní uživatel Zoneru uvažovat o nové verzi? Protože Zoner X je tak trochu jako zlobr – má vrstvy.

Vrstvy jsou v Zoner Photo Studio jevem nevídaným a nečekaným. Vždyť je to už řada let co se objevila jediná "dočasná vrstva“, a to ještě ani nebyla plnohodnotná vrstva – mnoho úprav s ní nebylo možné provádět. Nové vrstvy by měly být plnohodnotné kusy obrazových dat umožňující všechny úpravy.

Vrstvy a předplatné ale nejsou jedinými novinkami verze X. Zoner Photo Studio X také umí:

  • ukládat vlastní formát „.zps“ s vrstvami (kompatibilní pouze se ZPS X)
  • vytvářet a objednávat fotoknihy a další „papírové“ produkty.
  • posuvníkem v modulu Vyvolat odstranit opar.
  • používat více přechodových filtrů zároveň (jen v modulu Vyvolat)
  • rovnat sbíhající se linie již v modulu Vyvolat
  • třídit snímky v katalogu podle místa pořízení určeného z GPS souřadnic v EXIF
  • seskupovat náhledy fotografií ve Správci pod jeden náhled
  • integrovat online úložiště jako OneDrive nebo Disk Google

Novinek tedy není na počet mnoho, ale zato jsou opravdu zajímavé. Pojďme se na ně podívat.

Uživatelské rozhraní

Ještě než se vrhneme na úpravy, musím konstatovat, že opět došlo ke změnám uživatelského rozhraní. Tentokrát v editoru. Zmizel panel nástrojů (který byl dříve v levém panelu a později umístitelný k pravému) a nyní jsou nástroje spolu s nastavením v pravém panelu. Zde by se samozřejmě všechny nevešly – jsou seskupené. Chcete-li nějaký nástroj pro výběr, musíte nejdřív rozkliknout skupinu výběrových nástrojů. Byť je cílem lepší přehlednost, nevýhoda je nutnost kliknutí navíc. Pokud ale chcete, lze v nastavení Zoner PS nástroje zobrazit v samostatném panelu jako dříve.

Některé nástroje změnu uživatelského rozhraní, zdá se, nepřežily. Nepodařilo se mi najít třeba Droste efekt, kterého taková škoda není, ale také vložení tvaru a čáry, a nástroj „Volná deformace“. Toho by už škoda byla. Zapátráme a případně informaci aktualizujeme.

Aktualizace: Tyto funkce dle vyjádření výrobce budou přidány v aktualizaci programu, s výjimkou Droste efektu.

Další nástroje se sloučily a tak například srovnání horizontu najdete schované jako jedno nenápadné tlačítko v nástroji „Ořez a otočení“ a také ve „Srovnání linií“. Na jednu stranu komplikace, na stranu druhou pozitivní změna, protože nyní rovnáte horizont i linie v jediném kroku a nedochází k opakovanému přepočtu obrazových bodů.

Seskupení fotografií ve správci

Geniální funkce (můžete znát třeba z Photoshop Elements) vám značně zpřehlední sbírku fotografií. Pokud například fotografujete panorama nebo HDR, můžete ve správci snímky označit a v kontextovém menu (pravé myšítko) vytvořit skupinu. Místo řady fotografií se zobrazí jen jeden náhled s náznakem dalších fotografií a číslem indikujícím počet souborů ve skupině. Kliknutím na toto číslo skupinu dočasně rozbalíte. Pokud pak skupinu kopírujete/pře­souváte/mažete, manipulujete se všemi snímky zároveň. Další chování skupiny jen v bodech:

  • náhledem skupiny je první snímek v době vytvoření skupiny, chcete-li ho změnit, musíte skupinu rozpustit, změnit řazení a znovu vytvořit
  • při otevření skupiny v editoru/náhledu se otevře jen první snímek, stejně tak změny metadat se dotknou jen prvního snímku
  • to samé se týká i hromadných úprav/vytváření
  • informace o příslušnosti ke skupině je pro každou fotku uložena v přiloženém souboru „.data-zps“ – smažete soubor, fotka zapomene že je ve skupině
  • skupina nemá možnost automaticky seskupovat RAW a JPG od stejného snímku, vždy v ní vidíte každý soubor zvlášť
  • zabalená skupina se přesouvá/kopíruje jako celek, rozbalená po jednotlivých fotografiích s tím, že skupinu definuje první snímek – pokud tedy přesunete fotografii ze skupiny, již do skupiny nepatří, pokud to není první snímek (a pokud přesunete první snímek, skupina bez něj přestane být skupinou)

Mám-li to shrnout, skupiny jsou skvělé, ale zasloužily by ještě trochu péče.

Třídění fotografií v katalogu podle místa

Třídění fotografií v katalogu podle místa dává zeměpisným souřadnicím ve fotografii zcela nový rozměr. Zoner automaticky určí nejbližší významný bod a do metadat snímku zapíše informace o poloze: kód země, zemi, stát/kraj, obec a samotné místo. V katalogu pak vzniká stromová struktura začínající na úrovni zemí a končící právě konkrétním místem.

Troufám si tvrdit, že toto je pro správu fotografií stejně významná novinka, jako vrstvy pro editor. Pokud máte ve fotoaparátu GPS, nebo přiřazujete fotografiím souřadnice z GPS záznamu trasy, nemusíte už fotografie z dovolené prakticky vůbec popisovat. A to se, vzhledem k množství fotografií, které si majitel digitálního fotoaparátu obvykle z přiveze, vyplatí.

Novinky v modulu Vyvolat

Uživatelské rozhraní modulu Vyvolat doznalo podobných změn jako Editor. Zde je to vyloženě příjemné. Nástroje práce se souborem (zpět, opakovat, export a sdílet) jsou v pravém panelu odděleny od nástrojů pro úpravy. Mezi těmi navíc nově najdete rovnání linií a tvorbu přechodového filtru. Podobně jako v Editoru je i v modulu Vyvolat u ořezu a rovnání linií dostupný nástroj pro narovnání horizontu.

Rovnání linií

Použití tohoto nástroje je prakticky totožné s nástrojem Upravit kolinearitu, který se nachází v Editoru. Samozřejmě s výhodou, že v modulu Vyvolat se jedná o úpravu nedestruktivní a k přepočtu obrazových bodů dochází až při exportu.

Deformaci obrazu pro srovnání sbíhajících se linií můžete sice nastavit několika posuvníky (pomůže vám jemná mřížka překrývající obraz), ale zdaleka nejjednodušší je prostě kliknutím a tažením v obraze vytvořit dvě linie kopírující sbíhání, a nechat Zoner, ať si obraz srovná sám. Navíc můžete zároveň použít srovnání horizontu pro celkové narovnání obrazu. Jednoduché, elegantní a účinné.

Přechodový filtr

Přechodový filtr je na první pohled starý známý z Editoru. Také myší natáhnete linii přechodu a zvolíte jeho šířku. Tím ovšem veškerá podobnost končí – přechodový filtr v modulu Vyvolat má výrazně více nastavení, jak má vlastně filtrovat, a také je možné vytvořit postupně více různých filtrů. Stačí v nástroji kliknout na „Přidat filtr…“ a vytvoříte další přechod, který lze nastavit nezávisle na předchozím.

A že je co nastavovat. Chybí sice režim překrytí, ale to je asi tak jediné. Filtrem je možné plynule měnit expozici, kontrast, postupně upravovat tlumení světla a projasnění stínů, zřetelnost, sytost a dokonce ostrost. Pochopitelně můžete udělat i starý dobrý barevný filtr, ale to už je ve srovnání s předchozími možnostmi jen taková drobnost. A v jednom filtru můžete kombinovat klidně všechny úpravy zároveň. Zdá se, že se pomalu blíží doba lokálních úprav v RAW formátu (a Photoshop se může začít bát).

Odstranění oparu

Opar na fotografiích je komplikovaná věc. Jeho množství závisí na vzdálenosti, a když fotíte krajinku, jsou vzdálenější části překryty větší vrstvou oparu než blízké. Nelze tedy triviálně plošně opar odstranit. Doposud byla alespoň nouzovým řešením úprava černého bodu, díky které lze zlikvidovat opar až k nejbližšímu objektu na snímku. Nyní je v sekci Expozice k dispozici specializovaný posuvník.

Jenže jak program zjistí, kolik bylo na které části obrazu oparu, a nakolik ji má tedy upravit? Nezjistí, protože jako většina dnešních programů nerozeznává obsah fotografie. Celý princip této úpravy je založený na předpokladu, že čím světlejší oblast (nikoli jen bod, ale celá plocha – podobně jako při úpravě světel a stínů – tím více je tam oparu, který je třeba odstranit – ztmavit a zvýšit kontrast).

Předpoklad je to samozřejmě nepřesný, protože nepočítá s různou světlostí objektů, a pokud jsou jejich plochy dostatečně velké, aby je úprava zahrnula do výpočtů, je na chybu zaděláno. Ostatně podívejte se na obrázek. Člověk pozná, že ostrov v dálce je třeba ztmavit ještě více, ale Zoner místo toho upravuje oblohu, která je světlá zcela přirozeně. Pokud to celé přeženete, dočkáte se i světlých kontur tmavých ploch podobně jako u HDR.

Při velice mírném nastavení a na specifických fotografiích úprava pomůže, ale zázraky nečekejte. Oparu se nikdy nezbavíte zcela. Ruční a zdlouhavou práci s výběry a křivkami tento posuvník nenahradí, ale je to vítaná možnost navíc.

Vrstvy

Vrstvy jsou standardní. Pokud jste někdy pracovali třeba s Photoshopem nebo Photoshop Elements, velmi rychle se zorientujete.

V menu přibyla nová položka „Vrstvy“, tu ale využijete jen pro sloučení vrstev (všech, viditelných, nebo jen všech pod aktivní vrstvou). Všechna další nastavení najdete v pravém panelu spolu se samotným seznamem vrstev.

Vrstva vznikne buď přímým vytvořením (prázdná, ze souboru s obrazem, textová a symbolová – což jsou vektorové vrstvy, které lze ale později rastrovat), nebo prostě vložením dříve kopírovaného výběru přes Ctrl+V. Bohužel (možná jen zatím) nelze vytvořit vrstvu přímým přetažením souboru do okna editoru.

Vrstvy lze samozřejmě transformovat otáčením, změnou velikost a deformací.

Vrstvy lze v seznamu libovolně řadit, skrývat, pojmenovávat a duplikovat. Škoda jen, že jim zatím chybí náhledy. Vrstvy mohou mít různé krytí a také režim krytí (například luminografie níže je z několika vrstev v režimu Zesvětlit).

Každá vrstva může mít masku která určuje, kde je vrstva vidět a kde ne. Masku přidáte příslušným tlačítkem pod seznamem vrstev a o buď prázdnou (vše je odkryté), nebo plnou, a následně ji upravujete malováním štětcem, nebo libovolným jiným malovacím nástrojem. Co jsem ale nečekal je, že i masku lze upravovat pomocí efektů a filtrů. Tím se její možnosti nesmírně rozšiřují, byť se občas chová zvláštně. Zdá se totiž, že maska není vždy přes celou vrstvu, ale jen v oblastech, kde obsahuje nějaké modifikace oproti stavu „odkrytá“ (asi kvůli úspoře místa při uložení?). To má za následek, že se filtry upravuje maska jen v těchto existujících oblastech a jinde se nic neděje, přestože by mělo. Co ale bohužel masku trochu sráží je nemožnost ji zobrazit (nebo jsem prostě nepřišel na to kde) a vytvořit z výběru.

Vrstvy tedy Zoner PS umí, Photoshopu se blíží, ale ještě „tam“ není. On totiž Photoshop je opravdu jiná liga hlavně co se flexibility práce s vrstvami týče (ořezové masky, vrstvy úprav, vektorové masky, volby prolnutí…). Bohužel i cenově. Zoner je nyní teprve na začátku cesty a vrstvy jsou skvělým nástrojem pro koláže všeho druhu. Uvidíme kam se posunou v dalších letech. Každopádně pro Zoner Photo Studio X je to obrovský skok kupředu.

Formát .ZPS

Právě pro ukládání souborů s vrstvami slouží nový formát „.zps“. Je to vlastní formát Zoneru a proto ho v žádném jiném programu neotevřete. Lze doufat, že časem ano, protože jinak vznikne ve spojení s předplatným riziko, že se v budoucnu k takto uloženým fotografiím nedostanete.

Soubory „.zps“ jsou poměrně velké. Už Aristoteles ale tušil, že celek je víc než souhrn jeho částí.

Bohužel Zoner zatím neumí ukládat soubory s vrstvami třeba do TIFF.

Předplatit Zoner Photo Studio X?

Kdyby otázka zněla „koupit“, odpověď by byla jednoznačně kladná. I proti verzi 18 jsou změny k lepšímu podstatné.

Otázka však zní, zda nový Zoner předplatit. A na to odpověď nemám. Každý si musí sám zvážit, zda mu novinky za pravidelnou platbu stojí, a zda věří, že Zoner PS s námi bude navždy (nebojte, nic nenaznačuje opak). U předplatných obecně navíc nemáte jistotu, že se časem nezmění cena.

Pokud se vám předplatné nezamlouvá, můžete zůstat u starší verze s časově neomezenou licencí (naposledy 18). Alternativní program je pak třeba Adobe Photoshop Elements. Možnostmi ho ale Zoner PS X, alespoň dle mého názoru, překonává.

   

Propagační video výrobce k Zoner Photo Studio X si můžete přehrát na YouTube:

   

     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Honza Sobotka
    Honza Sobotka
    24.09.2016 21:13

    Vrstvy jsou určitě výborné vylepšení, ale to měsíční respektive roční předplatné se mi moc nelíbí :( a tak stejně zůstávám u Lightroomu 6 a ZPS 17

  • Daaali
    Daaali
    17.10.2016 23:23

    Myslim, ze ako kopiruju politiku Win 10, tak okopiruju aj jeho "uspech", a to bol Win zadara.

  • KIV
    KIV
    18.10.2016 12:42

    "Právě pro ukládání souborů s vrstvami slouží nový formát „.zps“. Je to vlastní formát Zoneru a proto ho v žádném jiném programu neotevřete. Lze doufat, že časem ano, protože jinak vznikne ve spojení s předplatným riziko, že se v budoucnu k takto uloženým fotografiím nedostanete."
    ...
    A co když soutěž vyžaduje jpg nebo tiff?

    https://www.czechpressphoto.cz/cpp/pravidla/
    …“VIII.
    Snímky musí splňovat následující požadavky:
    Formát souboru:
    JPG (High quality)
    TIFF (LZW nebo ZIP komprese) - max velikost 20 MB / soubor“

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    18.10.2016 20:22
    Reaguje na KIV 18.10.2016 12:42:

    ""Právě pro ukládání souborů s vrstvami slouží nový formát „.zps“. Je to..." - zobrazit celý komentář

    Do soutěží se soubory s vrstvami neposílají - to je pro ukládání rozdělané práce.
    JPEG stejně vrstvy nepodporuje a pokud do nějaké soutěže pošleš TIFF s vrstvami, moc ti nepoděkují:-)
    (nehledě na to, že by přelezl 20MB)

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    18.10.2016 20:25
    Reaguje na KIV 18.10.2016 12:42:

    ""Právě pro ukládání souborů s vrstvami slouží nový formát „.zps“. Je to..." - zobrazit celý komentář

    Jen pro doplnění a pochopení: klasický TIFF jde v ZPS X ze souboru .zps uložit, ale dojde ke sloučení vrstev.
    Časem si troufám tvrdit, že TIFF s vrstvami asi přibude. Ale stejně ho neposílej do soutěží, pokud nechceš být diskvalifikovaná :-D

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (5)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

FotoAparát.cz - Instagram